Færre døde pattegrise er et af målene for Karina Mikkelsen. Hun bruger sine 23 års erfaring som landmand som nystartet rådgiver. Senest har hun oplevet, at diarré forsvinder, når pattegrisen får flydende ZeroZinc Boost i få dage.
Af Anette Eckholdt, freelance journalist for Nordan AgriCore (medlem i VBF)
Tilmeld gratis nyhedsbrev!
Det kan godt være, at danske griseproducenter i gennemsnit fravænner 14,9 grise pr. kuld og dermed er europamestre, men pattegrisedødeligheden ligger til gengæld på 14 procent i Danmark. Tallet svinger fra 8 til 20 procent afhængig af staldanlæg, management og smittepres. Det giver fast arbejde til det nyetablerede rådgivningsfirma Farestalds Eliten, som har bopæl i Toftlund.
-Alle ved, at der er stor økonomisk gevinst ved at redde så mange grise som muligt. En reddet gris er ren fortjeneste, og det er ikke med medicinske løsninger, vi kan fixe det problem i Danmark. Vi har avlet os frem til store kuld, men prisen er også, at de nyfødte kan være temmelig sensitive og behøver meget omsorg, fastslår Karina Mikkelsen.
Læs også: Delfingrise med punkerhår bekymrer forskere
Rullende rådgivning
Efter 23 år som landmand og svinerådgiver med hovedparten af karrieren i farestalden har Karina Mikkelsen valgt at blive selvstændig rådgiver. Hun ved, at de primære udfordringer er diarré og alt for høj pattegrise dødelighed i farestalden, og resultaterne i hendes arbejde taler for sig selv – senest har hun med hands on rådgivning nedbragt dødeligheden i en besætning fra 16,2 procent til 7,5 – det giver god omtale, og kunderne får hun typisk gennem mund til mund omtale.
Løsningerne ligger ifølge hende primært i management, men hun er heller ikke bleg for at booste pattegrisene og derigennem hjælpe dem godt i gang.
– Hos en kunde med 600 søer i traditionel farestald, hvor 60 procent er gylte, havde pattegrisene meget diarre. Vi havde begrænset succes elektrolytbehandling og medicinske behandling, da jeg hørte om fodermidlet ZeroZinc Boost. Vi blev enige om at prøve det, selvom de to ansatte var lidt tøvende over for byrden med at skulle give pattegrisene fodermidlet oralt i to dage og i et trug og derefter tildele i drikkevandet i fem dage.
– Næsten inden de kom rigtigt i gang, var diarreen væk, og da den sporadisk dukkede op igen hos ca. 8-10 dage gamle smågrise, tog pigerne i stalden selv initiativ til at blande flydende ZeroZinc Boost op med vand og hælde det i en to liters trug. To-tre dage senere havde grisene ikke diarré længere, fortæller Karina Mikkelsen og understreger, at diarréen ikke dukkede op igen.
Med den rettidige omhu med at sikre pattegrisene en bedre tarmfunktion oplever hun nu efter fem ugers afprøvning både en positiv effekt på tilvækst og lavere dødelighed. Og arbejdet med tildeling er nemt og overkommeligt.
Læs også: Leder i grisestalden: Man husker bedst den dårlige ledelse
Hvad er ZeroZinc Boost?
Direktøren i Nordan AgriCore Jesper Bering, som har udviklet og forhandler af ZeroZinc Boost forklarer, at det er et fodermidlet, der er tarm og immunstimulerende.
-Fodermidlet er en videreudvikling af ZeroZinc D/L og ZeroZinc Boost er blot den næste version i rækken, forklarer han og understreger, at samspillet mellem ingredienserne i tyndtarm og tyktarm opretholder væksten af god tarmflora, og dermed opnås bedre daglig tilvækst og reduceret foderforbrug.
Både grise, slagtekyllinger og æglæggere har glæde af fodermidlet, og det findes både i en fast og en flydende form. Det nye er, at han nu også sælger flydende ZeroZinc Boost i en koncentration, som passer til de få dage gamle pattegrise – og så er det oven i købet nemt at tildele i et vandtrug.
-Noget af hemmeligheden ligger i at forebygge, at diarréen løber løbsk. Vi oplever mange kunder, der bruger ZeroZinc i klimastalden, som i dag klarer sig med 100 procent zinkfrit foder, siger Jesper Bering.
Læs også: Chr. Hansen: Dansk husdyrbrug og management er tæt på det optimale
Fakta om Farestalds Eliten
Karina Mikkelsen tilbyder ”hands on” rådgivning i alle staldafsnit i Danmark og udlandet. Som rullende driftsleder arbejder hun med i stalden, mens hun underviser og inddrager medarbejderne på staldgangen.
Med 23 års erfaring som henholdsvis faglært landmand og svinerådgiver har hun specialiseret sig i farestalde, og erfaringen har den fynske bypige især fra avl og opformeringsbesætninger, som ofte kræver ekstra omsorg.
Udover hands on rådgivning tilbyder hun også samt faglig sparring i ERFA-grupper og Facebook-grupper.
Læs mere: www.farestaldseliten.dk
Fakta om ZeroZinc Boost
Tekniske data baseret på laboratorieprøver og praktiske erfaringer
Fysisk tilstand: flydende
Farve: hvid
Lugt: Næsten lugtfri
Emballage: 10 liter
Opbevaring: Opbevares tørt, optimal temperatur mellem 10 og 25 grader C.
Dosering: Smågrise to ml pr. gris i to dage, herefter samme dosis via drikkevand i fem dage.
Læs mere om ZeroZinc
Skal vi fortælle din gode historie?
Artiklen herover er skrevet af Anette Eckholdt for Nordan AgriCore.
Verdens Bedste Fødevarer tilbyder hjælp til at få fortalt de mange gode historier om danske fødevareproducenters anstrengelser for at gøre ting bedre for: Miljø, klima, natur, dyrevelfærd og arbejdsmiljø.
Læs mere om tilbuddet her: “Skal vi hjælpe med at fortælle din gode fødevarehistorie?”
Bliv medlem
I Verdens Bedste Fødevarer tror vi på, at danskerne vil støtte massivt op om danske kvalitetsfødevarer. Ligesom vi støtter op om et bæredygtigt og velfungerende fødevareerhverv. Derfor håber vi, du også vil blive medlem i Verdens Bedste Fødevarer