Verdens hurtigst voksende træ Paulownia

Verdens hurtigst voksende træ kan give landmænd både økonomi- og klimagevinst

Paulownia er verdens hurtigst voksende træ og optager store mængder CO2. Det kan give landmænd både økonomi- og klimagevinst, fortæller forhandler Jesper Schytte.

Af Jesper Schytte, ejer af Paulownia Danmark (medlem i VBF).

Tilmeld gratis nyhedsbrev!

Jeg plantede allerede i foråret 2020 mine første frost-sikre paulownia i Danmark og tilplantede i foråret 2022 en forsøgs og fremvisningsmark med 1200 Paulownia træer ved Korsør Lystskov. Flere af dem er allerede over 1,5 meter høje.

I de næste to år vil jeg om foråret skære dem helt ned for at fremme rodudviklingen og booste den ekstremt hurtige vækst, der gør dem til verdens hurtigst voksende træ. Eller rettere sagt, paulownia er faktisk en urt.

Om alt går vel, vil de være klar til at fælde om cirka 10 år, hvor de vil være omkring 15-20 meter høje og have stammer med en diameter mellem 20 og 50 centimeter.

Efter den første fældning vokser træet op igen, så det kan fældes op til syv gange.
Det opsuger mere CO2 og afgiver mere ilt end nogen anden træsort i verden. En hektar tilplantet med 900 Paulownia træer vil fra det ottende år opsuge minimum 52 tons CO2 pr år.

Den effekt vil landmænd og andre, der planter Paulownia træer kunne indregne i deres co2-regnskaber med vores certificerede hybride kloner, da de er GCO-verificeret gennem Væksthus Danmark og EU. GCO-verificeringen viser, at vores træer på landsplan vil stå for et CO2-optag på minimum 1,2 millioner ton pr år fra 2030.

Læs også: Niras: Krav om rapportering af kødproducenters klimabelastning kan være på vej

Blade kan erstatte sojaprotein

Paulowniatræet stammer fra Østen, hvor det tømmer, det giver, er meget brugt. Det er sejt som ask og let som balsatræ. I modsætning til andre træer, hvor barken transporterer vand og næring, så foregår osmosen hos Paulownia inde midt i stammen i skikkelse af et rør af kæmpeceller.
På ydersiden har det tætte og lukkede celler, så vandet ikke trænger ind, så det kan stort set ikke rådne.
Det er særlig velegnet til møbeltræ, da det kan formes i næsten alle tænkelige faconer.
Som bygningstømmer er det velegnet til skillevægge, lægter, tag-reglar og ikke mindst ind- og udvendig beklædning af huse.
Ifølge Trælasthandlerne kan det umiddelbart CE-mærkes, så længe det kan sammenlignes med tilsvarende i gran og fyr. Men vi sender selvfølgelig en god stak tømmer ind på Teknologisk Institut for at få det målt og godkendt ad videnskabelig vej. Også i forhold til brandsikkerheden.

Bladene indeholder store mængder protein og kan erstatte importeret soyaprotein i dyrefoder, ligesom grenene kan omdannes til biomasse, hakkes op og bruges som isolering.

Træet kan også bruges til opsamling af både tungmetaller og PFAS fra forurenet jord (passiv jordrensning). Stofferne optages i træets lukkede cellesystem, og det kan bruges til udvendig beklædning i byggeriet uden fare for omgivelserne. Dette har vi endnu ikke dokumentation for, men det vil blive afklaret i videnskabelige forsøg. Alt det, som ikke umiddelbart er dokumenteret, får vi fastlagt i de kommende videnskabelige forsøg fra Aau . Forsøgene og studierne skal financieres via Innovationsfonden

Læs også: Kemiker: Kemi, der aldrig forsvinder, bekymrer mig

Interesse fra økologer, juletræsproducenter og landmænd

I 2021 solgte Jesper Schytte ifølge egne oplysninger 50.000 planter. I 2022 når han 90.000. Og i 2023 forventer han at sælge langt over 150.000 planter.

Produktion af Paulowniatræet er selvsagt stadig på forsøgsstadiet i Danmark. Nogle har udtrykt bekymring for, at urten kan være invasiv. Dette er ikke tilfældet. De fem hybrider, jeg forhandler, er ikke fertile under vore himmelstrøg. Jeg importerer dem fra Kina, og ved ankomsten kontrolleres de af Plantedirektoratet.
Deres rødder tåler ikke Roundup, men man kan godt bruge organiske nedvisningsmidler til
ukrudtsbekæmpelse, som er baseret på eddikkesyre. Det betyder også, at de er velegnede på økologiske arealer, herunder specielt vandindvindingsområder.
Derudover har juletræsproducenter og landmænd generelt vist stor interesse for træet. I
juletræsproduktionen kan mange af de samme maskiner bruges til plantning og pasning af træerne, og landmændene ser måske især til det udbytte, træerne kan give på både klimabelastning og økonomi.

Vi har lavet en guide til plantning og pasning af træerne, og alle er mere end velkomne til at kontakte mig for yderligere informationer.

Bliv medlem

Denne nyhed er lavet som en del af medlemspakken for Paulownia Danmark. Vi kan også fortælle din gode historie. Læs mere under VBF Nyheder

I Verdens Bedste Fødevarer tror vi på, at danskerne vil støtte massivt op om danske kvalitetsfødevarer. Ligesom vi støtter op om et bæredygtigt og velfungerende fødevareerhverv. Derfor håber vi, du også vil blive medlem i Verdens Bedste Fødevarer

Medlemskaber for 1 år
Studerende og pensionister 150 kr
Private 300 kr
Mindre virksomheder 1000 kr.
Virksomheder 5000 kr.
Iværksættervirksomheder (under fem år) 500 kr.
Unge under 18 år – Gratis

Meld dig til her: Tilmelding

(Visited 6,120 times, 1 visits today)

Del artikel