90 procent af hollænderne støtter landmænds protester

Hollandske landmænds traktorprotester skaber opbakning til erhvervet

Selv om hollandske landmænds traktorprotester har skabt rekordlange køer på nederlandske motorveje, støtter befolkningen massivt op om landmændene.

hollænderne støtter landmænds protester
Ingrid van den Hengel er hollænder men driver en mælkeproduktion i Sønderjylland.

Af Ingrid van den Hengel, mælkeproducent og medlem i Verdens Bedste Fødevarer.

Tilmeld nyhedsbrev!

Det undrer mig, at nærmest ingen i Danmark har lagt mærke til, hvad der er sket i Holland den 1. Oktober. Tusindvis af hollandske landmænd har startet deres traktorer op og blokeret indfaldsveje til Haag. Skabt  bøvl for millioner af trafikanter, der er  blevet generet af mere end 1.000 km kø på motorvejene (rekord).

Aktionen har været sober. Der har været en enkelt anholdelse af en landmand, som kørte mod trafikken i Haag, men ellers har der ingen uroligheder været overhovedet. Landmændene har efterladt aktionsområderne pænt og ryddet op efter sig.

Det er nærmest tragikomisk at myndighederne havde sendt massevis af  politiets specialstyrker til regeringsbyen. De måtte stå og kede sig, og der har mine hollandske kolleger virkelig imponeret mig.

Hollændere stolte af deres landmænd

90 procent af hollænderne støtter landmænds protester
Hollandske landmænd har fundet traktorerne frem og kørt dem til Haag

Aktionen er en protest mod det store pres, der har været fra rødgrønne politikere og militante veganergrupper i kølvandet på en politisk beslutning om at sænke antallet af dyr i landbruget ved at tilbyde landmand at trække sig ud af erhvervet mod kompensation.

Den er altså ikke en reaktion mod selve forslaget. I stedet handler det meget om bøndernes følelser, da de er er yndlings prügelknabe for politikerne. Der har i debatten ikke været det mindste fokus på, hvad landbruget bidrager med i form af binding af CO2 og kvælstof, gode, sunde, sikre fødevarer osv.

Aktionen har ført til, at hollænderne er blevet bombarderet med gode artikler og fjernsynsindslag, hvor bønder, deres medarbejdende ægtefæller og næste generation har forklaret, hvad presset og den nedladende debat betyder for dem.

Derfor ved hr og fru Holland nu igen noget om livet på landet. Og det fantastiske er, at der er opbakning til landmændene. En befolkningsundersøgelse viser, at 90 procent af hollænderne mener, at ”vi kan være stolte af vores landmænd, og de burde beskyttes bedre”.

Lad 1. oktober blive kendt som landmandsdag

Hollænderne er altså, igen og for en periode, stolte af deres landbrugserhverv. Derfor tænker jeg, at vi som landmænd måske ikke skal være så bange for at vise og fortælle om vores  følelser, fortvivlelser, bekymringer. Altså vise at vi også er mennesker.

Imens har også vores tyske kolleger tirsdag oprettet en gruppe Land schafft Verbindung, som i løbet af kort tid har fået flere tusinde medlemmer. De diskuterer heftig om, hvornår og hvordan traktorerne skal på de tyske motorveje. Og sådan ser bønder fra flere europæiske lande på udviklingerne i Holland og tænker: hvornår er det vores tur?

Det er ikke fordi, jeg vil opfordre danske bønder til at køre til København og protestere. Men hvis jeg må bestemme, skal 1. oktober fremover være kendt som Landmandsdag. Også i Danmark.

Bliv medlem i Verdens Bedste Fødevarer

Ingrid van den Hengel er medlem i foreningen Verdens Bedste Fødevarer. Hun talte ved “Smag på Marsken” i september og er – ligesom foreningen – optaget af, at landmænd skal i dialog med danskerne.

I foreningen har hun selskab af medlemmer som Foreningen for reduceret jordbearbejdning i Danmark, Anne Sofie Vestergaard PoulsenFood Innovation HouseSøren IlsøeKaj StjernholmFarmbackup Ryegaard og Trudshold Godser Nature EnergyDI Fødevarer,  KiselgårdenDansk PlanteværnStorkedalMichael NielsenKim Kjær Knudsen og flere andre.

Men vi skal være mange flere. Vi tror på, at også danskerne vil støtte massivt op om danske landmænd. Derfor håber vi, du også vil blive medlem

Medlemskaber for 1 år
Studerende og pensionister 150 kr
Private 300 kr
Virksomheder 5000 kr.
Iværksættervirksomheder (under fem år) 500 kr.
Unge under 18 år – Gratis

Meld dig til her: Tilmelding

(Visited 132 times, 1 visits today)

Del artikel