Selv om sprøjteføreren på Ryegaard og Trudsholm Godser lige har fået en spritny sprøjte fra Horsch til lige omkring en million kr. at køre rundt med, overvejer godsejer Johan Scheel alligevel kraftigt om en større del af bedriftens areal skal være økologisk.
– Der er mange fordele ved økologi, men i sidste ende handler det om økonomi. Sidste år høstede vi to ton vårhvede pr. hektar på vores økologiske mark, mod de normale seks ton, når vi dyrker konventionelt. Så selv om vi måske kan blive afregnet dobbelt op for det økologiske korn, var det altså ikke rentabelt, siger Johan Scheel.
Han tror og forventer dog, at de økologiske udbytter kan blive bedre. Men så er der spørgsmålet om, hvor næringsstofferne skal komme fra.
– Økologisk korn skal jo ligesom det konventionelle have noget at leve af, og da vi ikke har husdyr, har vi ikke adgang til husdyrgødning. Det er en udfordring, men dem er der jo i forvejen så mange af, så det kan vel løses, siger Johan Scheel.
Læs også: Vil du hjælpe med at seksdoble økologisk forskning?
Træt af overskriftsjournalistik
Han har netop meldt godset ind i foreningen Verdens Bedste Fødevarer i det håb, at foreningen kan hjælpe med at få debatten om dansk landbrug og fødevareproduktion væk fra overskriftsjournalistikken og ned i substansen.
– Jeg var glad for at deltage i debatten ”Fremtidens Mad”, som blev afholdt her på Ryegaard 9. maj. Når man ser hinanden i øjnene, er det sværere at være så kategorisk, som det ofte bliver fremstillet i medier, og jeg synes også, der er kommet gode artikler ud af det i f.eks. Sjællandske Medier og i landbrugsmedierne, siger Johan Scheel.
Han glædede sig især over, at deltagerne ved debatten kom fra begge sider af debatten med repræsentation fra blandt andre Greenpeace, Danmarks Naturfredningsforening og Bæredygtigt Landbrug.
– Nogen gange kan man godt have en tendens til blot at mødes med dem, man i forvejen er enige med. Men det medvirker blot til at grave grøfterne dybere. Hvis vi i stedet forsøger at mødes med de, der har nogen andre holdninger, så kan vi måske lettere i fællesskab finde nye løsninger. Løsninger, som er rigtige for os alle og ikke blot dem vi omgås til dagligt, siger Johan Scheel.
Læs også: Nyt medlem vil forstenet fløjkamp til livs
Læs videre under videoen
Ryegaard og Trudshold Godser slutter sig til andre medlemmer som Nature Energy, DI Fødevarer, Kiselgården, Dansk Planteværn, Storkedal, Michael Nielsen, Kim Kjær Knudsen, COOP og Aalundgaard.
Medlemskaber for 1 år:
Studerende og pensionister (150 kr)
Privat (300 kr)
Virksomheder (5000 kr)
Iværksættervirksomheder under 5 år (500 kr)
Unge under 18 år (Gratis – 0 kr)
Læs mere om hvad vi laver her eller melde dig ind her