I maj måned startede de to landmandssønner bag danske FarmBackup deres platform for maskinstationkørsel op i New Zealand. Nu er 70 new zealandske landmænd og maskinstationer tilmeldt markedspladsen, og forventningen hos Anders Bram Knudsen – den ene af de to stiftere – er, at tilstrømningen af nye brugere vil gå mindst lige så stærkt, som det er gået i England, hvor over 500 landmænd og maskinstationer har oprettet en profil.
– Det er mund til mund metoden, for vi har ikke nogen egentlig repræsentation i hverken England eller New Zealand. Det hjælper selvfølgelig, at det er gratis for brugerne at benytte sig af de primære services i platformen, men de foreløbige resultater viser os, at vi også kan skabe god økonomi i begge lande, siger Anders Bram Knudsen.
Platformen fungerer groft sagt på den måde, at landmænd og maskinstationer tilmelder sig med beskrivelse af den eller de ydelser, de tilbyder, og så er det ellers bare med at udveksle kontaktinfo. Inspirationen fik de to landmandssønner fra at kigge på driften hos deres far.
– Vi har fulgt meget med i vores fars landbrug, og kunne se en mulighed for højere kapacitetudnyttelse af hans maskiner, hvis det var mere tydeligt for andre at se, hvilke services han tilbød. Det er naturligvis ikke kun vores far, der står med den udfordring, og derfor startede vi FarmBackup, siger Anders Bram Knudsen.
Kan det nu betåla sig?
Anders Bram Knudsen fortæller, at flere landmænd, inklusiv deres far, mangler bedre indsigt i, om der er økonomi i deres maskindrift. Groft sagt er prissætningen på maskinkørsel ofte baseret på en mavefornemmelse og ikke baseret på egentlig viden om, hvad det egentlig giver i overskud eller underskud at køre med dem.
– Jeg tror ikke, min far står alene med den udfordring. Der er stor maskinkapacitet hos mange bedrifter, og holdningen er lidt, at når man har maskinen, skal den også ud at køre, for den koster penge at have til at stå stille, siger Anders Bram Knudsen.
Derfor er ambitionen i FarmBackup både at give landmænd og maskinstationer bedre redskaber til at udnytte den eksisterende maskinpark mere optimalt. Men også at give dem et redskab til at holde styr på maskinernes drift og indtjening.
– Vi har udviklet en maskinomkostningsberegner, der hjælper landmænd og maskinstationer med at træffe de rigtige beslutninger ved indkøb af maskiner og prissætning af deres services, fortæller Anders Bram Knudsen.
Læs også: Nature Energy nyt medlem i Verdens Bedste Fødevarer
Nomineret til Danish Design Award
Noget tyder på, at de har fat i den lande ende. Markedspladsen breder sig stille og roligt til hele verden, og for nylig var de i finalen til”Danish Design Award” i kategorien ”Shared Ressources”
– Vi vandt desværre ikke prisen, men det er ingen skam at tabe til appen Too Good to go, der har tre millioner brugere. Og alene det, at vi kom blandt finalisterne var en stor tilfredsstillelse, der også giver os troværdighed i både dansk og international sammenhæng, siger Anders Bram Knudsen.
Læs også: 200 udenlandske journalister skal se på dansk landbrug og mad
Kan reagere hurtigt
FarmBackup melder sig ind i Verdens Bedste Fødevarer som iværksættermedlem og håber på, flere vil gøre det samme.
– Vi oplever, at det er svært for unge iværksættere som os at trænge igennem hos og samarbejde med nogle af de etablerede spillere i landbruget og fødevarebranchen. Det er ærgerligt, synes vi, for mange gange kan vi reagere hurtigere og forbedre vores ideer på en måde, som det er svært for dem at gøre, siger Anders Bram Knudsen.
Han tror på, at øget samarbejde kunne komme alle aktører til gode og hjælpe dansk fødevareproduktion og følgeerhverv til en endnu stærkere global position.
– Vores succes på først det danske, så det engelske og nu det new zealandske marked viser, at der er kæmpe potentiale for sådan nogen som os. Der bør vi som nation være bedre til at arbejde sammen om danske interesserer, og det tror vi på, Verdens bedste Fødevarer kan hjælpe til med. Derfor er vi med ombord, siger Anders Bram Knudsen.
FarmBackup slutter sig til andre medlemmer som Ryegaard og Trudshold Godser Nature Energy, DI Fødevarer, Kiselgården, Dansk Planteværn, Storkedal, Michael Nielsen, Kim Kjær Knudsen, COOP, Teknologisk Institut og Aalundgaard.