Monsanto Crop Sciences Denmark AS, Cheminova, Bayer og BASF er blandt verdens største producenter af det, de kalder plantebeskyttelse. Andre bruger navne som pesticider, herbicer, fungicider, insekticider – eller slet og ret gift. I Danmark er deres og en række andres talerør organisationen Dansk Planteværn, hvis “væsentligste opgave er, at være i løbende og tæt dialog med myndigheder, landbrug og interesseorganisationer, som er involveret i eller berørt af vort område.”
Det er næppe for meget at sige, at medlemmerne af organisation har et lidt blakket image i store dele af Danmarks (og resten af den vestlige verdens) befolkning. Monsanto scorer nok højest på upopularitetsbarometeret. Men det blakkede ry stod ikke i vejen for, at Bayer i september kunne bekendtgøre, at de havde købt Monsanto for – hold nu fast – 436 milliarder kr.
Med det beløb i hovedet er det næppe heller helt ved siden af at konkludere, at disse virksomheder må producere noget, der har værdi for en hel del mennesker. For deres kunder, der bruger produkterne til at få et større udbytte af deres produktion. For deres (mange) ansatte. For deres aktionærer. Og for alle de mennnesker, der får mad, der har været i berøring med deres produkter.
Det sidste er vel nok det væsentligste. Ifølge organisationen er det “i dag sådan, at 25 til 50 procent af alle de fødevarer, der produceres i verden, går tabt som følge af plantesygdomme, insektplager og svampeangreb”. Det er ikke småting, og det kan og skal vi gøre bedre, hvis vi skal brødføde den voksende verdensbefolkning.
Derfor er det en særlig glæde for Verdens Bedste Fødevarer at byde velkommen til organisationen Dansk Planteværn, der melder sig ind som virksomhedsmedlem. Kommunikationschef Jakob Tilma (ja, det er ham, der før slog sine folder i Bæredygtigt Landbrug) siger om beslutningen:
“Dansk Planteværn har meldt sig ind i Verdens Bedste Fødevarer, fordi vi mener, det er vigtigt at få skabt et forum, hvor alle parter på fødevareområdet kan få mulighed for at udveksle idéer og synspunkter, så vi sammen kan være med til at udvikle den danske fødevareproduktion på en måde, så man tilgodeser forbrugernes ønsker, samtidig med at vi viser ansvar og foretager de valg, der er nødvendige for at sikre fødevareproduktionen nu og i fremtiden.
Vi ser frem til et godt samarbejde med Verdens Bedste Fødevarer, og vi glæder os til at tage del i diskussionen om fremtidens danske fødevareproduktion.”
Indlægget fortsætter under videoen.
Dermed slutter Dansk Panteværn sig til andre medlemmer som
Kiselgården – økologisk og biodynamiske grøntsagsvirksomhed
Forhenværende øko-formand Uffe Bie
Kemigiganternes talerør – Dansk Planteværn
Og en hel masse andre!
Medlemskaber for 1 år
Studerende og pensionister 150 kr
Private 300 kr
Virksomheder 5000 kr.
Iværksættervirksomheder (under fem år) 500 kr.
Unge under 18 år – Gratis
Meld dig til her: Tilmelding
Læs mere om foreningen her: “Om Verdens Bedste Fødevarer“