Ægproducent Henrik Pihl Winterø var blandt de første, der meldte sig ind i foreningen Verdens Bedste Fødevarer. Nu har han overtaget den skrabeægproduktion, Aalundgaard (Før buræg, nu skrabeæg), han før var forvalter på, og derfor har han samtidig opgraderet sit medlemskab fra privat til virksomhed.
– Jeg har fulgt med i projektet, siden Felix startede ud for fire-fem år siden. Jeg har læst blogindlæggene og synes rigtig godt om ideen om, at vi arbejder sammen for at forbedre tingene i stedet for at slås. Jeg følger meget med i landbrugsmedierne og ikke så meget, som jeg burde hos Danmarks Naturfredningsforening og andre ”på den anden side”. Men jeg synes, vi skal passe på naturen og på dyrene. Bare vi også husker, at vi også skal leve, siger Henrik Pihl Winterø.
Det er ikke perfekt – men det er bedre
Han vil rigtig gerne være med til at bygge bro og skabe mere viden om, hvad der foregår ude i staldene og på markerne.
– Jeg bliver ked af det og gal, når jeg ser dem, der skælder ud, uden at vide, hvad de taler om. Hvor mange danskere ved f.eks. at den danske ægbranche selv har valgt at stoppe med at næbtrimme hønerne? Jeg er skrabeægproducent, og jeg arbejder benhårdt hver dag for at mine dyr har det så godt som muligt. Det er ikke perfekt i nogen af de fire produktionsgrene vi har i Danmark, og med skrabeæg har vi f.eks. udfordringer med fjerpilning. Det vel at mærke, efter at branchen stoppede med næbtrimning af hønerne. Da jeg startede ud, var fjerpilning, stress og sygdom en stor udfordring i de første par hold skrabehøns vi havde. Nu går det bedre! Vores management har vi fået styr på, og vi har lavet tiltag eks. grovfoder og siddepinde. Det er ikke perfekt, men det er bedre, og jeg arbejder hver dag på at finde løsninger, der gør det endnu bedre. Ligesom de fleste af mine kolleger, hvad enten de laver buræg, økologiske eller friland, siger Henrik Pihl Winterø.
Henrik vil bygge bro
Han tror på, at Verdens Bedste Fødevarer kan hjælpe med at bygge den bro, der kan gøre, at skænderierne mellem de forskellige interesser bliver mere konstruktive.
– Landmænd er jo ikke imod, at dyr og natur får det endnu bedre. Men vi skal selvfølgelig tjene penge, ellers kan vi ikke være landmænd. Derfor tager vi med kyshånd imod al den hjælp, vi kan få til at forbedre produktionen, så vi kan gøre os endnu mere fortjent til anerkendelse, siger Henrik Pihl Winterø.
Læs videre under videoen
Henrik Pihl Winterø slutter sig som virksomhedsmedlem til andre som Kiselgården, Dansk Planteværn, Storkedal, Michael Nielsen, Kim Kjær Knudsen, COOP og DI Fødevarer.
Men for at lykkes, skal vi være mange flere, og vi håber, du også har lyst at være med i foreningen. Du kan melde dig ind her
Medlemskaber for 1 år:
Studerende og pensionister (150 kr)
Privat (300 kr)
Virksomheder (5000 kr)
Iværksættervirksomheder under 5 år (500 kr)
Unge under 18 år (Gratis – 0 kr)
Læs mere om hvad vi laver her eller melde dig ind her
Se videoer med flere medlemmer herunder: