verden et dårligere sted

Hvis alle tænkte som jeg, var verden et dårligere sted

Felix Bekkersgaard Stark, Verdens Bedste Fødevarer
Felix Bekkersgaard Stark er journalist og talsmand for Verdens Bedste fødevarer. Også på hans marker og køkkenhave findes dihydrogenmonoxid i store mængder!

Jeg taler gerne for mine overbevisninger. Men hvis alle havde dem, ville verden være et dårligere sted, skriver Felix Stark, stifter af VBF.

Af Felix Stark, stifter og talsmand i Verdens Bedste Fødevarer

Tilmeld gratis nyhedsbrev!

 

Det er ikke sjældent, at jeg bliver spurgt, hvor jeg synes, dansk fødevareproduktion skal bevæge sig hen. Jeg har tidligere forsøgt at besvare spørgsmålet i indlægget ”sorte sataner og urealistiske hippier”, og jeg står gerne ved, at jeg synes, yderfløjene i spørgsmålet er galt på den. Som jeg ser det, skal vi ikke have en fødevareproduktion, der enten er gennemindustrialiseret og højtydende. Ligesom vi heller ikke skal have en fødevareproduktion, der er rent økologisk eller biodynamisk.

Det synes jeg ikke, fordi der er både fordele og ulemper ved begge dele. Og trods det, at jeg følger relativt meget med diskussioner om fødevareproduktion, synes jeg faktisk ikke, jeg har evidens for, at jeg med nogen form for fuldstændig viden kan retfærdiggøre at være helhjertet fortaler for noget bestemt.

Læs også: Om dybden af min (og andre journalisters) uvidenhed

Regnbuer er flotte

Jeg synes med andre ord, at vi skal have en regnbuefarvet fødevareproduktion. Det skal i mine øjne helst være sådan, at der er plads og mulighed i Danmark for at lave al slags fødevareproduktion. Økologisk, konventionel, conservation agriculture, regenerativt landbrug, frilandsgartneri, drivhusgartneri, vertikalt landbrug, fiskeopdræt på land og til havs, kunstigt kød og plantebaserede fødevarer. Ypu name it – I want it. Regnbuer er flotte – også når det gælder fødevarer!

Kan du sælge det, og er det lovligt, har du min – og foreningen Verdens Bedste Fødevarers – velsignelse og ubetingede opbakning.

Betyder det, at det hele er lige godt på alle parametre? Nej. Og jeg vægter helt sikkert andre ting end du, når jeg vælger mine indkøb. Ligegyldigt hvem du er, og hvad du vægter, taler sandsynligheden for, at vi ikke er enige om det hele.

Læs også: Giv fornuftens stemmer bedre vilkår – det er dit ansvar

Fløjene er vigtige

I modsætning til, hvad man så måske kunne tro, ønsker jeg mig ikke yderfløjene hen, hvor peberet gror. Jeg synes, det er en velsignelse, at vi har mennesker og organisationer, der tror så fuldt og fast på deres overbevisninger, at de vil gå på barrikaderne for dem.

Jeg så for nylig, at den tidligere formand for organisationen Bæredygtigt Landbrug, Flemming Fuglede, erklærede sig parat til at bryde loven for at kunne give sine planter den kvælstof, han mener, de vil have godt af. Det er i mine øjne ikke anderledes, end at Greenpeaceaktivister ulovligt bryder ind på privat ejendom for at demonstrere mod griseproduktion.

Jeg er ikke tilhænger af ulovlige metoder, og jeg er ikke personligt enig med hverken Fuglede eller Greenpeace i de holdninger, de er villige til at bryde loven for. Men jeg har faktisk respekt for, at de er så optændte af den hellige ild, at de er villige til at tage straf for at få skabt de forandringer, de mener, der skal ske.

Det er næppe realistisk at forvente, at yderfløjene vil omfavne ambitionerne hos modstanderne, og selv om jeg her pynter mig med omfavnelse af yderfløjene, er det jo alligevel ment som et argument for, at jeg har mere ret end de andre.

Det mener jeg selvsagt også, at jeg har. Men verden ville både blive kedeligere og dårligere at være i, hvis alle var enige med mig!

Skal vi fortælle din gode historie?

Verdens Bedste Fødevarer tilbyder hjælp til at få fortalt de mange gode historier om danske fødevareproducenters anstrengelser for at gøre ting bedre for: Miljø, klima, natur, dyrevelfærd og arbejdsmiljø.

Læs mere om tilbuddet her: “Skal vi hjælpe med at fortælle din gode fødevarehistorie?

Bliv medlem

I Verdens Bedste Fødevarer tror vi på, at danskerne vil støtte massivt op om danske kvalitetsfødevarer. Ligesom vi støtter op om et bæredygtigt og velfungerende fødevareerhverv. Derfor håber vi, du også vil blive medlem i Verdens Bedste Fødevarer

Medlemskaber for 1 år
Studerende og pensionister 150 kr
Private 300 kr
Virksomheder 5000 kr.
Iværksættervirksomheder (under fem år) 500 kr.
Unge under 18 år – Gratis

Meld dig til her: Tilmelding

(Visited 107 times, 1 visits today)

Del artikel