Fiskehandler Clausen

Fiskehandler Clausen lærer salgsteknik af VBF

Flere i detailhandlen bør have samme passion for fødevarer som fiskehandler Jakob Clausen, mener Steffen Andersen efter debat i Radio IIII om fiskeopdræt.

Bølgerne er gået så højt, at øjnene også er blevet våde. 

Fiskehandler Jakob Clausen fra P. Clausens Fiskehandel i Århus har siden januar været i orkanens øje i en debat om for eller imod fiskeopdræt. Han er imod og har stoppet for salg af opdrættet fisk i sin fiskeforretning. Men han har alligevel ladet sig lokke med i Radio 4’s program: Ta’r jeg fejl?

Her gik bølgerne også så højt, at lytterne tabte pusten efter de tre første gæsters infight med Jakob Clausen. De tre, som i første omgang forsøgte at overbevise fiskehandleren om, at han stod det forkerte sted i debatten, var adm. direktør Jacob Veiss, Skagen Salmon, griseproducent og borgmester Søren Smalbro (V), Hjørring Kommune samt MF og fiskeriordfører Bjarne Laustsen (S). Lige lidt hjalp det.

I anden halvdel af programmet debatterede Clausen først med marinebiolog og partner i Aquamind Johan Nielsen og professor Peter Vilhelm Skov, DTU Aqua. Derefter gav tilrettelægger Miriam Færge ordet til formanden for Verdens Bedste Fødevarer, Steffen Andersen, og så blev kursen justeret. Han er både for fiskeopdræt og vildtfanget fisk og kickstartede debatten med følgende spørgsmål:

– Jeg har tænkt over, at en god sælger ikke taler dårligt om andres produkter. Hvad tænker du om det, Jakob?

Til det svarer Jakob Clausen:

– Så tror jeg, at verden vil se skidt ud, hvis vi ikke bare engang imellem satte foden i døren og forholdt os til virkeligheden. Der er mange i min branche, som har sagt til mig – og udtalt i medierne, at de ville gøre som mig, hvis de kunne. Men der er ikke penge i det. Og det er fordi, de ikke tør lære deres kunder at spise noget andet, lød det fra Jakob Clausen.

Salgsteknik 1:1

– Det er præcis derfor, at jeg godt vil stille op i dag. Tak fordi du kommer med den indgangsvinkel, svarede Steffen Andersen, som så for en kort bemærkning legede kunde i butikken og bad fiskehandleren om at sælge ham en god fisk.

– Du kan få en fjæsing, fordi det er skidegodt, vi spiser fjæsing i øjeblikket. I og med, at torsken er væk fra kysten, har fjæsingen fået lov til at svømme rundt i det danske hav, svarede Jakob Clausen, der dog ikke kunne oplyse om næringsværdien i fisken.

– Så kunne jeg godt tænke mig at vide, hvorfor jeg skulle servere fjæsing for mine børn,? spurgte Steffen Andersen videre:

– Det skal du, fordi den er et godt alternativ til rødspætten, som i øjeblikket er fyldt med rogn. Fordi vi har så mange fjæsinger derude, er det en råvare, vi skal udnytte i stedet for at spise en rødspætte, som ikke er fredet og bliver fanget med rogn, lød svaret fra Jakob Clausen.

– Fint. Så vil jeg kunne sige til mine små børn derhjemme, at far har valgt at købe en fjæsing, så vi ikke forstyrrer en lille fladfisk med rogn. Det er da et godt salgsargument, lød vurderingen fra Steffen Andersen, der derefter ville vide, hvordan de to kunne udbrede et koncept for det gode salg af fisk og andre fødevarer i detailhandlen.

Clausen inviterer på kaffe

Debatten slutter med, at Jakob Clausen inviterer Steffen Andersen på en kop kaffe, og vært Miriam Færge tolker det endda derhen, at Jakob Clausen er blevet lidt rørt. Til det siger han:

– Joh. Alt, hvad jeg har gjort i det her, har været med hjertet. Men jeg tager ikke fejl. Jeg står ved, at den beslutning, vi har taget, er den, som flytter flest bjerge. Derfor er det dejligt at høre det her fra Steffen – med det arbejde, han selv lægger i det. Jeg havde egentlig forventet, at Steffen var totalt kontra. Selvom vi har to forskellige holdninger til nogle ting, kan vi godt mødes på midten.

Steffen Andersen opfordrer Jakob Clausen og hele den danske fødevarebranche til at stille forløb op, hvor man kollektivt lærer at blive god til at sælge med passion. 

Kontakt Steffen Andersen på steffen@vbfmedier.dk eller telefon 21741076 for yderligere info.

Hør radioprogrammerne

Hør eller genhør programmet med de seks debattører, som vil overbevise fiskehandler Jakob Clausen fra P. Clausens Fiskehandel i Århus om, at han tager fejl i sit syn på, at opdrættet fisk ødelægger havmiljøet. 

Formand Steffen Andersen får en rigtig debat på krogen i den sidste del af afsnit to:

Time 1

Time 2

Læs mere om fiskeopdræt i disse artikler:’

Fiskeopdræt og frugtavl

Kun en tåbe frygter opdræt af fisk

Politikere talte varmt om dansk fiskeopdræt

Kokkelandsholdets direktør ”forstår ikke modstanden mod dansk opdrætsørred”

Musholm ser kæmpe potentiale i økologisk dansk fiskeopdræt

Kvælstof fra havbrug udgør ca. 0,06 % af kvælstoftransport i danske farvande

Skal vi fortælle din gode historie?

Verdens Bedste Fødevarer tilbyder hjælp til at få fortalt de mange gode historier om, hvordan danske fødevareproducenter gør ting bedre for: Miljø, klima, natur, dyrevelfærd og arbejdsmiljø.

Læs mere om medlemstilbuddet her: “Skal vi hjælpe med at fortælle din gode fødevarehistorie?

Bliv medlem

I Verdens Bedste Fødevarer tror vi på, at danskerne vil støtte massivt op om danske kvalitetsfødevarer. Ligesom vi støtter op om et bæredygtigt og velfungerende fødevareerhverv. Derfor håber vi, du også vil blive medlem i Verdens Bedste Fødevarer

Medlemskaber for 1 år
Studerende og pensionister 150 kr
Private 300 kr
Mindre virksomheder 1000 kr.
Virksomheder 5000 kr.
Iværksættervirksomheder (under fem år) 500 kr.
Unge under 18 år – Gratis

Meld dig til her: Tilmelding

(Visited 136 times, 1 visits today)

Del artikel