Formand Steffen Andersen er fortaler for fiskeopdræt

Kun en tåbe frygter opdræt af fisk

Følelser står i vejen for fakta i debatten om fiskeopdræt. Fiskehandlere må selv bestemme, hvilke fisk, de vil sælge. Men opdrættede fisk er mindst ligeså gode som vilde, og de gavner en grøn omstilling af kloden.

Tilmeld gratis nyhedsbrev!

[mailpoet_form id=”3″] 

Formand Steffen Andersen med fisk
VBF formand Steffen Andersen med fisk.

Af Steffen Andersen, formand for Verdens Bedste Fødevarer

Fiskehandler Jakob Clausen fra Aarhus er skyld i, at vi rundt om i de danske hjem, blandt professionelle fødevareproducenter og i medierne diskuterer fiskeopdræt på livet løs

Det er kun godt. Det er godt, at dem, som sælger fødevarer til os, er engagerede i det, de sælger og ved noget om det – det er jo produkter, som skal ned i maven på os. Og hvad er egentlig vigtigere for mennesker end mad? Derfor er fiskehandlerens passion for mad en kærkommen lejlighed til en debat om fiskeopdræt. 

Men ét er passion, noget andet er viden – eller mangel på samme. Jakob Clausen gør sig nemlig også skyld i en gigantisk misforståelse, som nemt skaber myter. Det er nemlig ikke alle i Kongeriget eller rundt om på kloden, der kan nyde godt af hans elskede vildlaks – hvis vi skal tage hensyn til planetens klima. Og det skal vi. Her er vi ved sagens kerne; Vi er nødt til at have opdrættede alternativer. For vi skal undgå overfiskning, og vi har fire milliarder mennesker, der døjer med sult, underernæring eller overspisning kombineret med underernæring – og de skal have noget ordentlig, næringsrig mad at spise. 

Læs også: René Christensen vil udrydde gamle myter om opdrætsfisk

Pas på med at rynke på næsen af fiskeopdræt

Hvis man rynker på næsen af havbrug og landbrug, som det er i dag, skal vi fange flere vilde fisk og fx jage flere rådyr. Og det ødelægger havene og tømmer skovene, og det er vel ikke det, fiskehandleren inderst inde ønsker? Forbrugere med sympati for romantiske forestillinger om gæve fiskere, som sætter en grim krog i siden på en flot, vildlaks, tænker sig ikke om. Opdræt er nemlig et svar på overfiskning og hårde fangstmetoder.

Og så er der i øvrigt det med fiskehandlerens egen “smag” for vildlaks. Jeg kan også godt lide vildlaks, men i efteråret var jeg til en sammenkomst med nogle af landets dygtigste kokke fra det danske kokkelandshold. De serverede bl.a. dansk opdrættet ørredæg, og de gav opdrættet fisk de bedste anbefalinger, og jeg kunne smage, de havde ret. Og opdrættet fisk er også fyldt med de berømte og sunde omega-3 fedtsyrer. Faktisk, så kender jeg også folk, som med velovervejet omhu undgår vildtfanget fisk fra udvalgte områder.

En nødvendig grøn omstilling og høje omkostninger udfordrer fiskeriet på samme måde som landmændene. Og på samme måde som landmændene har danske opdrættere af fisk hele tiden gang i udviklingen af metoder, som mindsker belastningen af miljøet. Fiskehandleren hævder fx, at norsk laks er fyldt med antibiotika, men ifølge erhvervet selv var 99 pct. af alt eksporteret norsk laks i 2023 antibiotikafrit. Kun en tåbe frygter smagen af opdrættet fisk.

Fiskeopdræt er en af løsningerne

Verdens Bedste Fødevarer opfordrer til, at forbrugere, industrien og detailhandlen står sammen om at sikre nok mad af den bedste kvalitet. Vi skal sikre frisk, velsmagende og næringsrig mad til ni og måske ti milliarder mennesker. Og fiskeopdræt er en af løsningerne.

Vi bør derfor også bakke op om de lokale fiskehandlere – med og uden vildlaks i sortimentet. Fiskehandlerens udmeldinger og samtalen med ham om fisk og vores sundhed er nemlig guld værd./

Indlægget er også bragt i Effektivt Landbrug torsdag den 16. januar 2024.

Læs også Politikere talte varmt om dansk fiskeopdræt

Skal vi fortælle din gode historie?

Verdens Bedste Fødevarer tilbyder hjælp til at få fortalt de mange gode historier om, hvordan danske fødevareproducenter gør ting bedre for: Miljø, klima, natur, dyrevelfærd og arbejdsmiljø.

Læs mere om medlemstilbuddet her: “Skal vi hjælpe med at fortælle din gode fødevarehistorie?

Bliv medlem

I Verdens Bedste Fødevarer tror vi på, at danskerne vil støtte massivt op om danske kvalitetsfødevarer. Ligesom vi støtter op om et bæredygtigt og velfungerende fødevareerhverv. Derfor håber vi, du også vil blive medlem i Verdens Bedste Fødevarer

Medlemskaber for 1 år
Studerende og pensionister 150 kr
Private 300 kr
Mindre virksomheder 1000 kr.
Virksomheder 5000 kr.
Iværksættervirksomheder (under fem år) 500 kr.
Unge under 18 år – Gratis

Meld dig til her: Tilmelding

(Visited 250 times, 1 visits today)

Del artikel