Landbrugets produktion er skruet helt forkert sammen, erkender Landbrug & Fødevares formand Martin Merrild, der vil lægge hele dynen om. ”For lidt og for sent,” siger landbrugspolitisk rådgiver i Greenpeace Kristian Sloth i denne aprilsnar 2019.
1. april 2019 bliver en dag, der går over i historien. Landbrugets førstemand, formand for Landbrug & Fødevarer Martin Merrild, erkender nu, at hele dansk landbrugs produktion er forfejlet, og han vil derfor kaste sine kræfter ind i en omstilling, der skal gå under navnet ”vi tager det tabte land tilbage”.
– Jeg vil selv gå forrest. Så fra i dag har jeg lukket og slukket i stalden med både kyllinger og mink. Først har jeg dog åbnet dørene, så dyrene selv kan løbe ud i naturen og bidrage til Danmarks biodiversitet, siger Martin Merrild.
Indsatsen stopper ikke ved formandens egen stalddør. Martin Merrild har i sit formandsbrev udsendt besked til organisationens landbrugsmedlemmer, hvor han opfordrer dem til at efterfølge hans eksempel. Brevet er kortfattet og lyder:
”Kære landmandskolleger
Vi har gjort det forkert i mange år. Vi har vidst det hele tiden, og nu skal det være slut. Jeg opfordrer jer alle til at åbne stalddørene og slippe dyrene fri. Det har jeg selv gjort, og jeg har samtidig sat ild til stakladen med min sprøjte, traktor, gødningsspreder, gyllevogn og mejetærsker. Græsslåmaskinen er også røget, for nu skal min have være ”vild med vilje”.
Med venlig hilsen
Martin Merrild, eksformand for nu lukkede Landbrug & Fødevarer”
Fyrede medarbejdere skal passe naturen
Som konsekvens af beslutningen har Landbrug & Fødevarer samtidig besluttet at nedlægge sig selv. De ca. 1.000 medarbejdere i organisationen inklusiv rådgivningsdelen SEGES er derfor opsagt pr. dags dato.
– Vi opfordrer de nu tidligere medarbejdere til at søge efteruddannelse indenfor naturpleje, da vi med beslutningen forventer et stærkt voksende marked for den form for kompetencer, siger Martin Merrild.
Direktør for SEGES, Ejnar Schultz, udtrykker forståelse for organisationens beslutning og forventer, at det vil blive relativ nemt for medarbejderne at finde ny beskæftigelse.
– Naturen passer jo sig selv. Men der skal nok være nogen til at dokumentere udviklingen, tælle dyr og planter og den slags. Det har vi stor erfaring og stærke kompetencer for, siger direktøren.
”For lidt og for sent”
I organisationen Greenpeace er landbrugspolitisk rådgiver Kristian Sloth dog ikke imponeret over beslutningen.
– Det er for sent og for lidt. Landbruget smider bare tøjlerne men tager ikke ansvar for opbygningen af den nye natur, der nu vil opstå. Og desuden har landbruget før været kendt for at vende på en tallerken. I morgen kan de finde på at mene det helt modsatte igen, siger Kristian Sloth.
Til gengæld er præsidenten i Danmarks Naturfredningsforening Maria Reumert Gjerding tilfreds.
– Jeg ser det som en naturlig udvikling i forlængelse af vores organisationers samarbejde om det landbrugsudspil, der for nylig ryddede flere forsider. Jeg tror, Martin Merrilds nye indsigt er opstået på baggrund af vores mange gode samtaler, og jeg hilser det meget velkomment, siger Maria Reumert Gjerding.
Begejstret minister
Også på Christiansborg bliver nyheden modtaget med begejstring. Miljø- og Fødevareminister Jakob Ellemann Jensen (V) mener, at operation ”vi tager det tabte land tilbage” er det helt rigtige skridt i en tid, hvor meget er på spil.
– Vi har stærkt begrænset tid til at få befolkningen med ombord på landbrugets omstilling. Derfor er timingen helt rigtig, og jeg vil i den kommende periode nedsætte en arbejdsgruppe, der skal give landmændene råd om, hvordan det kan føres ud i livet, så både fugl og fisk får optimale levevilkår, siger Jakob Ellemann Jensen.
Alle ovenstående interviews er fake og del af aprilsnar 2019 fra Verdens Bedste Fødevarer 1. april 2019.