Skrevet den 12. aug 2018

5.997 gange tak!

5.997. Så mange mænd og kvinder (fortrinsvis mænd mellem 18 og 24) har givet vores facebookside et like. Det skylder vi et kæmpestort tak for. Og nu vi er i gang er der faktisk mange andre, vi har lyst til at takke. Ikke mindst til dem, der ikke i det daglige bliver overlæsset med taknemmelighed.

5.997 gange tak
5.997 gange tak. Til alle dem, der gør det her muligt!

Først og fremmest siger vi selvfølgelig tak til landmænd i alle afskygninger, der hver dag står op og laver de råvarer, der ender på vores morgen-, middag-, aftens-, og snackbord. Også en ikke udtalt tak fra vores kæledyr, der også får fornøjelse af jeres anstrengelser.

Det er selvfølgelig ikke gjort med en tak til råvareleverandørerne, for hvordan i alverden skulle vi få glæde af dem, hvis der ikke var chauffører, der hver dag kører Danmark tyndt og henter gulerødder, pastinakker, salathoveder, tomater, agurker, mælk, grisebasser, fisk og skaldyr, korn og alt det andet!

 

5.997 gange tak er ikke nok

I den forbindelse må vi også takke dem, der har fundet på at gøre det til deres levevej at købe og forfine råvarerne, så vi kan vælge at slippe for at bakse alt for meget med hele og halve dyrekroppe, skumme fløden af den rå mælk, fillettere rødspætten, grave kartoflerne op af jorden, valse havren, bage rugbrødet, riste kaffen, raffinere sukkeret, sylte rødbederne, brygge øllet, riste løgene, og hvad har vi? Og selvfølgelig også tak til slagterne, mejeristerne, bagerne, bryggerne og alle de utallige ufaglærte, der gør det praktiske arbejde for os.

At alt det kan lade sig gøre så umanerlig effektivt, som det foregår, skylder vi ingeniører, dataloger, arkitekter, industridesignere, smede, tømrere, elektrikere og andre håndværkere kæmpe tak for. Hvis de ikke havde fundet på maskiner i utallige afskygninger og havde flikket dem sammen i sindrige systemer, ville vi stadig være tvunget til at bøvle med leer, kødhakkere, hakkejern, økser, spader, hestevogne, malkeskamler og andet isenkram (og tak også til dem, der fandt på og lavede dem, da de var det smarteste, vi kunne finde ud af at lave).

 

Uden jer famler vi i blinde

Lige så stor tak skylder vi dem, der har fundet på at gøre det til deres levevej at gøre mad og drikke så klar at den er lige til at servere, og så vi ikke engang behøver besvære os med at tage opvasken. Kokke, tjenere, restauratører, sommeliererne, opvaskerne og rengøringsassistenterne. Uden jer ville vi famle i blinde, når vi fejrer vores fødselsdage, jubilæer, sejre og tab, dater vores elskede eller bare har brug for en nem løsning.

I den forbindelse kan vi ikke glemme at takke alle dem, der kontrollerer, at vi ikke bliver syge af at spise jeres mad. Vi har stor tillid til madproducenterne, men det er ikke forbigået vores opmærksomhed, at der findes dem, der kunne finde på at prakke os alt muligt på, som vi ikke ville have godt af, hvis bare de kunne tjene et par mønter på det. Og så er det jo fantastisk, at vi har folk, der prøver at gennemskue deres tricks.

Dyrlæger, agronomer, økonomirådgivere og andre af dem, der ved mere end almindelige dødelige om dette og hint, kan vi heller ikke lade en tak forbigå!

Særlig tak til forskere

Intet af alt dette kunne selvfølgelig lade sig gøre, hvis ikke der var nogen, der havde lært landmændene, kokkene, kontrollørerne, gartnerne, ingeniørerne og alle de andre, hvordan de skulle passe deres arbejde. Derfor også en kæmpe tak til alle de lærere og undervisere, der har gjort det hele muligt. Det gælder selvfølgelig også dem i folkeskolen, på gymnasierne og på handelsskolerne. Og nu vi er i gang er vi også tak skyldige til pædagogerne i vuggestuer og børnehaver, der giver ungerne en herlig hverdag, mens deres fædre og mødre laver mad til os andre!

Forskere i alle afskygninger skal selvfølgelig have en særlig tak. Fordi de hele tiden finder ny viden, der gør os bedre til at producere fødevarer. Og fordi de bruger eksisterende viden til at hitte ud af, hvad madproduktionen betyder for verden. For naturen, for klimaet, for dyrene, for mennesker og for miljøet. Uden dem ville vi famle lige så meget i blinde i udviklingsarbejdet, som vi ville gøre uden kokkene og tjenerne på festdagene.

Der er mange flere mennesker, vi gerne vil takke. Regnskabsførerne, der tæller talkolonnerne, sekretærerne, der holder snor i breve og aftaler, DJØF’erne der sætter samfundet i system (så godt de kan), østarbejderne, der fylder stalde og slagterier, journalisterne, der skriver om både skidt og kanel. Og mange mange flere. Vi undskylder også til dem, vi måtte have glemt.

Tak til vores medlemmer!!

Men for at gøre det så kort som muligt vil vi kun her til sidst slutte med at takke politikerne på Christiansborg, i regioner og i kommuner, der giver sig tid til at prøve at forme samfundet, som de mener, det vil gavne os alle mest. Og selvfølgelig alle de organisationer og enkeltpersoner, der giver politikerne gode råd om, hvordan den førte politik vil påvirke os alle. Også selv om de nogen gange slås som hund og kat.

Og så selvfølgelig tak til dem, der har valgt at blive medlem her hos os. Vi har plads til mange flere, og hvis man er i tvivl om, hvem der vil have gavn af et medlemskab, har vi lavet en liste

 

 

Følg os!