Landmand og driftsleder Jesper Fredslund Davidsen, forstår journalist Lotte Malene Rubys frustration i supermarkedet i sit svar på hendes indlæg “Københavner: Landmænd burde være sure på deres organisationer“
Kære Lotte Malene Ruby
Først tak for dit indlæg og interesse for området.
Jeg er landmand og arbejder som driftleder på et meget alsidigt konventionelt landbrug.
Mit svar tager udgangspunkt i min hverdag som landmand. Jeg er ikke medlem af de 2 landbrugsorganisationer som du nævner i dit blogindlæg.
I mit daglige virke møder jeg mange forbrugere, da vi har en gårdbutik under opbygning i Odsherred lige opad Danmarks største sommerhusområde. Vi sælger grønsager, bær, æg, svinekød, oksekød og til næste år kyllinger. Alt sammen frilandsproduktion.
Som udgangspunkt forstår jeg godt din frustration. Forbrugerne bliver udsat for holdninger/meninger, analyser og rapporter i et væk. Hvad skal man stole på ? Der er konstant nye vinkler, som peger i øst og vest.
Vi har klart en meget stor udfordring i dialogen mellem landmænd og forbrugere. Det hjælper ikke meget i min optik, at vi er kendt for kvalitet og fødevaresikkerhed i resten af verden, hvis vi ikke formår at løfte den samme tillid til forbrugerne i vores eget land.
Når det er sagt, så synes jeg, at den dialog, jeg til daglig har med forbrugere på vores landbrug er meget positiv. Det skyldes nok at man kommer helt tæt på vores dyr og marker.
Min oplevelse af de punkter, som du har opstillet, er, at der er udfordringer på alle områder. Men jeg kan forsikre dig, at vi arbejder på alle fronter med forbedringer.
Der skal ikke herske tvivl om, at vi landmænd ønsker en verden nøjagtig som alle andre befolkningsgrupper, hvor kommende generationer får bedre muligheder end de foregående.
Det kan kun lade sig gøre ved at passe på den jord og natur vi lever af og for.
Gør vi så det?
Det mener jeg, vi gør, men det er et langt sejt træk.
Forbrugerønsker og faglig viden skal forenes
Som landmand er jeg nød til at stole på de myndigheder som f.eks. godkender og regulerer pesticider. Det mener jeg faktisk vi har i Danmark som ikke er styret/støttet af nogen som helst lobby.
Omkring dyrevelfærd har forbrugerne den største indflydelse, da indholdet i indkøbsvognen direkte bestemmer udvalget og udbudet. Men det kræver måske en anden økonomisk prioritering.
Hvor stor en produktion af husdyr der skal være i Danmark er der mange holdninger til. Først og fremmest er den reguleret af miljølovgivningen, men min egen holdning er, at jeg er kritisk overfor den store eksport af levende dyr til udlandet, med lange transporter til følge.
På klimaområdet er vi meget langt fremme. Dyrkningssystemer hvor man har fokus på minimal jordbearbejdning sikrer en kæmpe indlejring af CO2 (kulstof) fra luften, er i kraftig stigning.
Landbrugsjorder som er vandlidende og dårlige til kornavl tages ud af drift og omlægges til vedvarende græsmarker. Oksekød produceret på basis af græs fra disse marker er tæt på CO2 neutrale. Så spis gerne en god bøf fra sådan en produktion, med god klima samvittighed.
Insektdød !!! Intet er mere vigtigt for jordbrug, frugt og bær produktion end et rigt insektliv. Det styrker vi også ved at give plads til insektvolde, stenbunker, blomsterbrakmarker m.m.
Pesticider som er skadelige for insekterne må vi have tillid til at Miljøstyrelsen fjerner.
Du efterlyser klare målbare og ambitiøse visioner.
Det, mener jeg, skal ske i et bredt samarbejde, hvor forbrugerønsker og faglig viden forenes.
Her er Verdens Bedste Fødevarer et godt forum for en sober dialog.
Læs svar på Lotte Malene Rubys indlæg fra Bæredygtigt Landbrug samt Landbrug & Fødevarer under hendes indlæg “Københavner: Landmænd burde være sure på deres organisationer“
Bliv medlem!
Vi er glade for, at både Jesper Fredslubdn Davidsen og Lotte Malene Ruby har meldt sig ind i Verdens bedste Fødevarer. Vi vil gerne være mange mange flere, og som indlæggene tydeligt viser, behøver vi ikke være enige om andet end dette: At det vil være en fordel, hvis fødevareproduktion tager større hensyn til dyr, natur, klima, miljø og mennesker.
Lotte Malene Ruby og Jesper Fredslund Davidsen slutter sig til andre medlemmer som kemiker Anton A. A. Smith, generalsekretær Rune-Christoffer Dragsdahl fra Dansk Vegetarisk Forening, Anne Sofie Vestergaard Poulsen, Food Innovation House, Søren Ilsøe, Kaj Stjernholm, Farmbackup, Ryegaard og Trudshold Godser, Nature Energy, DI Fødevarer, Kiselgården, Dansk Planteværn, Storkedal, Michael Nielsen, Kim Kjær Knudsen, COOP, Teknologisk Institut og Aalundgaard.
Her kan du melde dig selv ind
Priser:
Medlemskaber for 1 år ›
Studerende og pensionister (150 kr)
Privat (300 kr)
Virksomheder (5000 kr)
Iværksættervirksomheder under 5 år (500 kr)
Unge under 18 år (Gratis – 0 kr)