koen skal på pension

Studerer husdyr: Hvad gør jeg, hvis koen skal på pension?

koen skal på pension
22årige Naja C. Thomsen studerer husdyrvidenskab på Københavns Universitet.

Hvad laver jeg på Frederiksberg Campus på sidste år af bacheloren i Husdyrvidenskab, hvis samfundet har besluttet koen, at koen skal på pension, spørger 22årige Naja C. Thomsen.

Af Naja C. Thomsen, BSc stud. Husdyrvidenskab, medlem af Verdens Bedste Fødevarer. 

Tilmeld nyhedsbrev!

Jeg er 22 år og flyttede i 2017 til København fra det mørke Jylland for at læse, hvad der skulle vise sig at være drømmeuddannelsen.

Pigedrømmen om at blive dyrlæge har levet højt og længe i mig, men uden held med at komme ind på studiet i første omgang, startede jeg på Husdyrvidenskab, bedre kendt som den tidligere Husdyr Agronom fra Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole.

På studiet arbejder jeg med og specialiserer mig i den produktionsform jeg er allermest interesseret i – nemlig kvægproduktion.

Vi bliver undervist i grundlaget for dyrenes præstationsevne gennem viden om bl.a. anatomi, fysiologi, ernæring og genetik. Jeg ser det som min allerfornemste opgave at holde dyrene sunde og raske i et livslangt perspektiv.

Netop det sidste gør, at mit hjerte banker ekstra meget for denne uddannelse – vi ønsker at forebygge frem for at behandle, naturligvis i det omfang muligheden er til det.

Læs også: bekymrede dyrlæger: Er vi klar, hvis Afrikansk Svinepest rammer Danmark?

Koens fordøjelse og kronprinsesse Mary

Jeg er samtidig også formand for studenterforeningen ’Husdyrbrugsgruppen’. Gennem foreningen tager vi studerende gerne ud og formidler viden om husdyr. Der står vi fx med fingrene begravet i koens fire maver og præsenter viden for mennesker med meget forskellig viden.

Fx på Roskilde Dyrskue, hvor jeg i år mødte Sarah på 8 år, som havde taget sit danskhæfte med på dyrskue. Hun havde nemlig besluttet sig for at ville fremlægge om koen for sine 2. klassekammerater når hun kom hjem fra dyrskue og her kom foderbordet og koens maver ind i billedet.

Efter en halv times snakken og staven igennem nøgleord som: vommen, fuldfoder, mælkeproduktion, ædetid, alder og kælvning følte Sarah sig klar til gå hjem og lære fra sig.

Det som gør en formidlingsopgave på Roskilde Dyrskue spændende er, at man aldrig ved om den næste, der kigger forbi hedder Sarah og er 8 år. Eller om det er en af landmændene længere nede i stalden, som lever af at passe køer – det kræver omstillingsparathed, for at begge personer kan gå fra maverne med den viden og rette indtryk tilpasset deres vidensniveau.

Det er i øvrigt heller ikke hver dag Husdyrbrugsgruppen formidler om koens fordøjelse overfor HKH Kronprinsesse Mary eller bliver belønnet for at være den forening på Roskilde Dyrskue 2019, som var allerbedst til at ’binde land og by’ og derfor gik hjem med en fornem pris.

Og så er der selvfølgelig den klassiske om, hvilke køer som præsterer at levere kakaomælk til kartonerne – sjov og spas er der heldigvis også plads til.

Mødte Verdens Bedste Fødevarer på dyrskuet

På Roskilde Dyrskue mødte jeg også for første gang foreningen Verdens Bedste Fødevarer. Felix Stark fortalte mig, at foreningen arbejder for at udbrede viden om dansk fødevareproduktion, løfte debatniveauet og for at skaffe penge til forskning og udvikling, der kan sikre en stadig bedre dyrevelfærd, et attraktivt arbejdsmiljø i sektoren og mere miljø-, klima og naturhensyn.

Det har vi brug for. I disse kritiske tider, hvor koen ofte omtales som ’problemet’ og sjældent som ’en del af løsningen’ har jeg netop brug for en medspiller som VBF. Dels til at oplyse om, men i ligeså høj grad til at støtte op om saglig forskning. Så vi sammen kan flytte udviklingen i den rigtige retning i det rigtige tempo.

For hvad laver jeg på Frederiksberg Campus på sidste år af bacheloren i Husdyrvidenskab, hvis samfundet allerede har besluttet at koen skal på pension?

 

Bliv medlem

Naja C. Thomsen slutter sig til medlemmer som Selma Jensen fra Ungtyren, Maigaard & Belling Naturpleje, Michael Nielsen og Tilsbæk, Marine Ingredients Denmark, Ingrid van den Hengel, Slagtekavleproducent Pia Juul Andersen og mange flere.

Men vi skal være mange flere endnu. Vi tror på, at danskerne vil støtte massivt op om danske landmænd. Derfor håber vi, du også vil blive medlem. 

Medlemskaber for 1 år
Studerende og pensionister 150 kr
Private 300 kr
Virksomheder 5000 kr.
Iværksættervirksomheder (under fem år) 500 kr.
Unge under 18 år – Gratis

Meld dig til her: Tilmelding

(Visited 87 times, 1 visits today)

Del artikel