kvindesyn hos Danske svineproducentersl formand

Kvindesynet hos Danske Svineproducenters formand er ikke til grin

Leder i grisestalden Marie Noes Tilsbæk
Leder i grisestalden Marie Noes, Tilsbæk

Det efterlod mig med en dårlig smag i munden, da jeg hørte grin og klapsalver fra salen, efter Danske Svineproducenters formand havde præsenteret sit kvindesyn.

Af Marie Vadsager Noes, medlem i VBF og daglig leder på Tilsbæk

Tilmeld gratis nyhedsbrev!

”Jeg har ikke noget imod kvinder – bare de gør, som man siger”

Sådan siger Danske Svineproducenters formand Jeppe Bloch Nielsen ikke i en video, som Danske Svineproducenter har lagt på facebook.

Videoen stammer fra formandens tale på grisekongressen, som SEGES organiserer. Og grunden til, at Jeppe Bloch Nielsen ikke siger ordene, er, at de er blevet klippet ud, så man kun kan høre ham sige, at han ikke har noget imod kvinder.

Hvad man til gengæld kan høre, da videoen efter fraklippet igen er tilbage ved talen, er, at hele salen griner af formandens helt misforståede forsøg på en morsomhed. Hvis det ikke var kvalmende nok at høre den forreste repræsentant for danske svineproducenter degradere halvdelen af verdens befolkning, så er man i hvert fald klar til at kaste op, når forsamlingen af langt overvejende mænd bifalder indstillingen med dumme grin.

Beklager fordi det tager fokus fra tale

At formanden i det hele taget føler behov for at sige noget om kvinder, skyldes, at han er kommet på talerstolen, efter at Erik Larsen, formanden for Landbrug & Fødevarers grisesektion har talt om behovet for ligestilling og diversitet i branchen. 

Landbrug & Fødevarer skal i den forbindelse have ros for, at de har taget afstand til udtalelsen fra Jeppe Bloch Nielsen, som det er præsenteret i en artikel om sagen på finans.dk

Men som kvinde i branchen sidder jeg alligevel tilbage med en frustration, der ikke kan dæmpes af, at L&F ”tager afstand”, og at Jeppe Bloch Nielsen ifølge artiklen på finans.dk: ”ikke ville have sagt det, hvis jeg kunne gøre det om. Fordi det kommer til at sætte sig lidt i det andet, jeg sagde, som er hammervigtigt for vores eksistens.”

Læs også: Leder i grisestalden: Man husker bedst den dårlige oplevelse

Skræmmer medarbejdere væk

Jeppe Bloch Nielsen beklager altså kun sin udtalelse, fordi det tager fokus fra resten af hans tale. Hverken Jeppe Bloch Nielsen eller Danske Svineproducenter benytter nogen som helst lejlighed til at frasige sig sammenhængen mellem udtalelsen og foreningens generelle syn på køn. 

Det skyldes desværre nok, at udtalelsen er et udtryk for et udtalt forældet kvindesyn i branchen, som jeg har mødt mange steder. I mine øjne er det et alvorligt problem, der ikke forsvinder, så længe de danske svineproducenter, der har et tidssvarende syn på kønsroller,  vil lade sig repræsentere af en formand med et kvindesyn, der skræmmer store dele af branchens fremtidige medarbejdere væk. 

Verdens Bedste Fødevarer har kontaktet Danske Svineproducenter med tilbud om replik. Her er svaret fra organisationen: 

“Landsforeningens formand Jeppe Bloch Nielsen beklager, at Maris Noes føler sig stødt over bemærkningen sagt for sjov på Grisekongressen med et glimt i øjet.
Jeppe Bloch Nielsen har allerede uddybet til Maskinbladet (kræver abonnement), at han ville have udeladt sin bemærkning, hvis han havde vidst, at nogen kunne føle sig stødt over den.
Da Landsforeningen ikke ønsker at forplumre Jeppes vigtige budskaber med følelser omkring en ironisk bemærkning sagt i sjov, har vi udeladt det ene citat fra den video fra Grisekongressen, hvor man ellers kan finde hele formandens øvrige opsang til systemet.”

 

Bliv medlem

Tilsbæk er medlem i Verdens Bedste Fødevarer. Vi tror på, at danskerne vil støtte massivt op om danske landmænd. Derfor håber vi, du også vil blive medlem i Verdens Bedste Fødevarer

Medlemskaber for 1 år
Studerende og pensionister 150 kr
Private 300 kr
Mindre virksomheder 1000 kr.
Virksomheder 5000 kr.
Iværksættervirksomheder (under fem år) 500 kr.
Unge under 18 år – Gratis

Meld dig til her: Tilmelding

(Visited 193 times, 1 visits today)

Del artikel