Dumme

Hvordan får landmænd noget på den dumme?

Hvor meget får man på den dumme, hvis man i sin ungdom siger, man vil være landmand? Jeg tror, det største problem for udviklingen af fødevareproduktionen i Danmark er, at mange velmenende mennesker og organisationer sætter erhvervet i et dårligt lys.

Af Felix Stark, stifter og talsmand i Verdens Bedste Fødevarer

Tilmeld nyhedsbrev!

Høner hos ægproducent Henrik Pihl Winterø, aalundgaard
Hvor mange unge har lyst til at starte produktion op – og skabe forandringer – i en udskældt branche som fx ægproduktion?

Hvordan vælger unge mennesker karriere? Tor Nørretranders hævdede på et tidspunkt, at liderlighed er roden til alt godt. Hvor meget får man på den dumme, hvis man i sin ungdom siger, man vil være landmand?

Jo jo, hvis man vil være økolog, skal der nok være noget i det, men hovedparten af dansk landbrug er ikke økologisk, så hvis vi virkelig skal gøre en forskel for mange dyrs velfærd, er det i den konventionelle produktion, der skal ske forandringer, og unge landmænd, der fx. har valgt konventionel grise-, ægge-, mælkeproduktion, kan godt risikere at blive mødt af en kold skulder. Frem for venlig interesse.

Unge skal vælge erhvervet

Så hvordan får vi ændret verden, så konventionelle landmænd kan få noget på den dumme? Det gør vi ved at fremhæve alt det gode, det konventionelle landbrug gør. Så det bliver et attraktivt erhverv. Så ressourcestærke unge vælger det til. Så landmændenes døtre og sønner ikke bliver mobbet i skolen, fordi de kommer fra en gård, der producerer mad til mange mennesker. Så byboere kan blive stolte af at leve i land, der har verdens bedste fødevareproduktion.

Ros landmændene

Jeg hævder ikke, at konventionel dansk fødevareproduktion er problemfri. Det er den økologiske heller ikke. Men vi har i Danmark en fødevareproduktion, som på langt de fleste områder er bedre, end den er i udlandet. Det skal vi være stolte af, og vi skal rose landmændene for det. Det vil gøre fremtidens fødevareproduktion endnu bedre.
Det betyder ikke, at vi ikke skal tage emner som burhøns, næbtrimning, trædepudesår, halekupering, kastrering, bidsår, halte køer, rullepølsesøer,slagmærker, mavesår, overdødelighed og andre prekære emner op til debat og bede om, at det bliver gjort bedre. Selvfølgelig skal vi det. Men lad os gøre det med respekt for de mennesker, der laver vores mad! Og lad os støtte udviklingen mod bedre dyrevelfærd ved selv at spytte i kassen og støtte forskning, der kan gøre forholdene bedre for dyr og mennesker.
Det vil vi i Verdens Bedste Fødevarer, der tæller medlemmer som:

Kiselgården – økologisk grøntsagsavler 

Klimaforsker Jørgen E. Olesen

Svinebaronen Kim Kjær Knudsen

Forhenværende øko-formand Uffe Bie

Rikke Pape Thomsen, selvstændig projektleder og kommunikatør

Journalist Lotte Malene Ruby

Biogasselskabet Nature Energy

Landmand og driftsleder Jesper Fredslund Davidsen

Og en hel masse andre!

Medlemskaber for 1 år
Studerende og pensionister 150 kr
Private 300 kr
Virksomheder 5000 kr.
Iværksættervirksomheder (under fem år) 500 kr.
Unge under 18 år – Gratis

Meld dig til her: Tilmelding

Tilmeld nyhedsbrev!

(Visited 138 times, 1 visits today)

Del artikel