Bulldog cow

Tidligere økoformand med i Verdens Bedste

Uffe Bie, Tidligere økoformand i Landbrug & Fødevarer, har meldt sig ind i Verdens Bedste Fødevarer. Han er specielt begejstret for, hvordan foreningen favner alle former for fødevareproducenter. 

Tekst, foto og video af Esben Holst Harboe

Uffe Bie
Åbenhed er en styrke, fordi det også er den bedste måde at stoppe de fordomme, der er om landbruget,” mener Uffe Bie.

Uffe Bie er økologisk landmand ved Ejstrupholm, tidligere formand i Landbrug og Fødevarers økologsektion og er nu også medlem af Verdens Bedste Landmand. Den tidligere formand for Økologerne driver en økologisk mælkeproduktion med 255 køer og 280 hektar land.

”Jeg er ret begejstret for Verdens Bedste Fødevarers vision om at skabe de bedste fødevarer på kryds og tværs af økologer, konventionelle og alle andre driftsformer af landbruget. Danske landmænd kan producere på alle mulige måder her i landet, og selvom der lidt er en tendens til at pege fingre af hinandens driftsformer, er der i bund og grund en stor opbakning til, at vi er sammen om at dyrke og udvikle dansk landbrug. Det er en styrke, at vi i både landbruget og i Verdens Bedste Fødevarer kan rumme den forskellighed,” siger Uffe Bie.

Uffe Bie syntes også godt om Verdens Bedste Fødevarers forslag om at lade forbrugerne i supermarkederne donere til forskning og udvikling, så fødevaresektoren kan tage større hensyn til natur, miljø, klima, dyrevelfærd og arbejdsmiljø. Det er nemlig med til at skabe større opmærksomhed om fødevareproduktionen i Danmark, mener han:

”Vi som erhverv kan ikke klare os uden viden; både i erhvervet om smartere fødevareproduktion. Men også blandt forbrugerne om, hvad de spiser, og hvordan det laves. Kan vi få skabt opmærksomhed i befolkningen om, hvordan vi arbejder, kommer der også større opbakning til fødevareproduktionen. Vi undgår også, at folk og politikere på den måde vil prøve at regulere og ændre på et område, som de hverken har set eller oplevet,” mener Uffe Bie.

Investor skød ny energi i forretningen

Uffe Bie har drevet sit landbrug siden 1992. De første 5 år som konventionel, hvorefter han skiftede over til økologisk drift. Udover politisk arbejde indenfor landbruget, har han også gjort meget i at invitere lokalsamfundet på besøg på gården.

”Åbenhed er en styrke, fordi det også er den bedste måde at stoppe de fordomme, der er om landbruget. Vi har for eksempel anlagt stier på vores marker, så besøgende kan se og opleve, hvordan vi arbejder, og vi har snart åbent landbrug, hvor vi lukker køerne ud på græs,” fortæller Uffe.

I 2015 var Uffe Bie også åben om hans konkurs.  En renteswapaftale fra 2007 kom til at koste ham dyrt da Finanskrisen hærgede og hans bank var ham ikke til megen hjælp. Men hans åbenhed om situationen betalte sig, da Peter Jessen Jürgensen fra IKI Invest købte Uffes gård.  I dag er Uffe Bie ansat af ”Bies økoproduktion”, som forpagter af gården af IKI Landbrug.

”Jeg er ret åben om konkursen. Hvis min historie kan føre til nye ideer hos andre landmænd, som står i en lignende situation, så er jeg mere end villig til at skabe bevågenhed gennem min historie. Men fordi at det er rigtigt for en, behøver det ikke at være den måde, vi alle skal gøre det,” siger Uffe Bie.

Uffe viser rundt på gården, og viser de steder, han har fået opført med hjælp fra investoren. Både han og investoren har planer om at tjene på samarbejdet, noget som Uffe havde svært ved at få gjort med hans tidligere bank.

”For mig at se er der behov for nye former for finansiering til landbrug, der ikke er styret af den internationale storpolitik, som bankerne ligger under for. I Samsø har de for eksempel oprettet en landbrugsfond (SamsØkologisk), hvor målet er at sikre landbrugets fortsatte eksistens på øen”, siger Uffe Bie.

Artiklen fortsætter under videoen

 

Nye finansieringsformer for at undgå bankkontrol

En mekanisk halmspreder kører ned igennem kostalden og dækker køer og stald til i et friskt lag halm. Meget af det tunge arbejde har Uffe overladt til de nye maskiner, som også er indkøbt indenfor de sidste to år. Han er glad for samarbejdet med IKI Landbrug, som har større tillid til hans landbrug, end bankerne nogensinde havde.

”Bankerne var for bange og fastlåste til, at de turde ændre på det lån, jeg tog. De kunne godt se, at som renten så ud dengang, ville det stille og roligt dræne mig og virksomheden for alt overskud og gøre det umuligt at drive landbrug her,” slutter Uffe Bie.

Felix Bekkersgaard Stark
Skriv til stifter af græsrodsorganisationen Verdens Bedste Fødevarer, Felix Bekkersgaard Stark, hvis du vil være medlem. https://verdensbedstefodevarer.dk/wp-content/uploads/2019/02/farvede-gulerodder-scaled-11.jpgark@verdensbedstefodevarer.dk

Uffe Bie slutter sig til en række andre medlemmer af Verdens Bedste Fødevarer. Foreningen holder generalforsamling på Erhvervsakademi Lillebælt 23. maj kl. 17.

Flere medlemmer er på vej, og du kan også komme med. Her kan du melde dig ind. Medlemskab koster 5.000 kr. årligt for virksomheder, 300 kr. årligt for private, 150. kr. årligt for studerende og pensionister, og det er gratis, hvis du er under 18.

Man kan også melde sig ind ved at skrive direkte til initiativtager Felix Bekkersgaard Stark på https://verdensbedstefodevarer.dk/wp-content/uploads/2019/02/farvede-gulerodder-scaled-11.jpgark@verdensbedstefodevarer.dk

(Visited 189 times, 1 visits today)

Del artikel