Økologerne skylder en omgang

Replik: Økologer skylder en omgang

Økologerne skylder de konventionelle en omgang. Det vil hjælpe med at genoprette balancen, så det sort/hvide billede af fødevareproduktion manes i jorden.

Økologer skylder en omgang
Økologer skylder en omgang, mener dyrlæge John Haugegaard.

Af John Haugegaard, dyrlæge og teknisk chef hos MSD Animal Health, medlem i Verdens Bedste Fødevarer.

Tilmeld nyhedsbrev!

Kære Felix

Jeg har med interesse læst dit blogindlæg ”Opfordring: Stop med at hakke på økologien”.

Du har naturligvis fuldstændig ret. Ingen skal tale skidt om andre for at fremhæve sig selv.

Og jeg har med glæde konstateret, at økologerne er holdt op med at hævde sig selv på bekostning af de konventionelle landmænd.

Forkerte konklusioner er blevet hvermandsviden

Problemet er, at – i det mindste nogle af økologiens foreninger – sammen med Tænk, Dyrenes Beskyttelse og Danmarks Naturfredningsforening for år tilbage kørte kampagner, som netop fremhævede økologien på bekostning af det konventionelle.

De gjorde det – set med en markedsføringsvinkel – fantastisk godt. Det må vel siges at være meget succesfuldt, når man kan lykkes med at gøre forkerte konklusioner til “hvermandsviden”. To eksempler på det er

1) I diskussionen om burhøns vs. fritgående høns er det – i befolkningen og drevet af medløbende supermarkedskæder – i manges øjne i dag kun de fritgående, der duer. Dette til trods for, at der hos økologiske eller konventionalle skrabehøns er 2-4 gange så høj dødelighed.

2) Nordisk Råds formand Henrik Dam Kristensen indledte i begyndelsen af 2017 en konference på Christiansborg om bekæmpelse af antibiotika med ordene “…. det konventionelle landbrug bør stoppe brug af forebyggende antibiotika….”. Det til trods for at han selv som landbrugsminister i 90’erne havde været med til at arbejde med den lovgivning, som i 2017 havde været i kraft i 11 år i hele EU, som danske landmænd frivilligt indførte i 1999/2000, og som explicit forbyder forebyggende behandling med antibiotika.

Og det er stadig sådan, at forbrugere som ikke sætter sig dybere ind i stoffet, foranlediges til at tro, at økologi er bedre for klima og alle dyrevelfærdsparametre.Trods en meget kompleks virkelighed. Godt hjulpet på vej af en fødevareindustri, som lever af at fortælle gode historier og tilsyneladende ikke tager baggrunden så nøje. Eller som har bidt sig fast i enøjede synspunkter.

Forståeligt genmæle, men tal pænt om andre

Mange politikere og befolkningen har fået indpodet den opfattelse,  at økologi er godt og konventionelt er skidt. Og økologerne har historisk båret ved til bålet.

Man kan derfor med god grund sige, at der er stort behov for at oprette balancen igen. Økologerne skylder de konventionelle hjælp her! Når den udebliver, er det forståeligt, at det konventionelle landbrug tager til genmæle. Men jeg er enig i, at det ikke nødvendigvis er klogt at skyde på andre.

økologerne skylder en omgang
Økologisk griseproduktion er kun en klar vinder på 1 af “de 5 friheder”, skriver dyrlæge John Haugegaard.

Mange tror dog, at økologi er godt for alt muligt og langt bedre end konventionelt på alle parametre. Sandheden er – når det gælder husdyrproduktion (og især grise som er det jeg har forstand på) – at øko er en klar vinder på den ene af  “de 5 friheder” (p 20). Nemlig at grisen skal have ret til at udfolde sin normale adfærd. Men den økologiske produktion taber eller går lige op på de øvrige 4, som er:

1) Frihed fra sult og tørst
2) Frihed fra ubehag ved opstaldning
3) frihed fra smerte, tilskadekomst og sygdom,
4) frihed fra frygt og stress.

Konventionelle kan se befolkningen i øjnene med stolthed

Skåret ind til benet, giver økologisk husdyrproduktion fravær af bestemte sprøjtemidler og pesticider og en forbedring af dyrenes naturlige udfoldelsesmuligheder. Den økologiske tænkning bringer mange ting med sig, som er godt, og som kan inspirere den konventionelle produktion. Det kunne være områder som lavt antibiotikaforbrug, fokus på bæredygtighed og mindre indtag af kød.

Det er dog ikke karakteristika, der er unikke for økologi, og det kan ligeså godt gælde for kød produceret i store konventionelle bedrifter. Og der vil i den sammenhæng være adskillige områder, hvor den konventionalle produktion kan gøre det bedre end den økologiske.

Jeg kan anbefale alle at læse rapporten “Tackling antimicrobial use and resistance in pig production – Lessons learned in Denmark“, som blev udgivet i 2019 (om ikke hele rapporten, så i det mindste FAO’s indledning).

Så kan man godt løfte hovedet og se befolkningen og politikerne i øjnene med stolthed – selvom man driver konventionel industrialiseret svineproduktion. Og skal man fortælle det højt, kan det være nødvendigt – med passende respekt – at benchmarke til det, som mange tror er meget bedre.

Vil du være med?

John Haugegaard hører til blandt andre medlemmer som:

Kiselgården – økologisk grøntsagsavler 

Klimaforsker Jørgen E. Olesen

Svinebaronen Kim Kjær Knudsen

Forhenværende øko-formand Uffe Bie

Rikke Pape Thomsen, selvstændig projektleder og kommunikatør

Journalist Lotte Malene Ruby

Biogasselskabet Nature Energy

Landmand og driftsleder Jesper Fredslund Davidsen

Og en hel masse andre!

Medlemskaber for 1 år
Studerende og pensionister 150 kr
Private 300 kr
Virksomheder 5000 kr.
Iværksættervirksomheder (under fem år) 500 kr.
Unge under 18 år – Gratis

Meld dig til her: Tilmelding

Tilmeld nyhedsbrev!

(Visited 120 times, 1 visits today)

Del artikel