Henrik Bertelsen med Gjerding og Frederiksen

Familielandbruget Sydvest tror ikke på de korslagte armes politik

Landbruget skal droppe de korslagte armes politik og omfavne omverdenen og fremtiden, mener Familielandbruget Sydvest. Nyt medlem i VBF.

Af Henrik Bertelsen, formand for Familielandbruget Sydvest og viceformand i Familielandbruget

Tilmeld gratis nyhedsbrev!

landmænds perspektiv på natur
Henrik Bertelsen viser ofte rundt på sine arealer.

Jeg har i et par år været personligt medlem af Verdens Bedste Fødevarer (VBF). Nu er “min” forening –Familielandbruget Sydvest – også blevet medlem.

Jeg har været personligt medlem, fordi jeg finder, at foreningens formål passer godt til mine personlige holdninger. Sådan kort sagt , at vi skal lave nogle fantastiske fødevarer, fortælle om dem og samtidig være i sync med tiden og omverdenen . Jeg tror simpelthen ikke på de korslagte armes politik, uanset hvor populært og nemt det måtte forekomme.

Naturligvis elsker man som landmand de danske fødevarer.Men det betyder ikke, at jeg ikke også elsker gode fødevarer fra andre lande. Produceret af dygtige kolleger. Sådan en fransk roquefort ost er da fantastisk. Eller et stykke Parma skinke. Eller – ja man kan jo blive ved.

Landmænd i alle lande kan bare lave fantastiske produkter . Og det skal vi, for hvem gider ligegyldig mad?

Læs også: Fantastisk hjælpsomhed blandt landmænd på facebook

Udvikling i tråd med omverdenens ønsker

De gode produkter skal vi fortælle om med glæde og stolthed . Og vi skal hele tiden videreudvikle dem. Både for at gøre dem bedre, sundere og mere velsmagende. Men vi skal også udvikle dem i tråd med omverdenens ønsker, forventninger og krav.

I disse år er det jo især klimapåvirkningen fra landbrugsproduktionen, der er i fokus. Derfor glæder det mig, at vi i landbruget selv har taget beslutningen om at være klimaneutrale i 2050. Det er både godt for vores allesammens verden, og det vil utvivlsomt også være det, der gør netop vores produkter til det foretrukne valg for mange forbrugere.

En anden stor opgave er indsatsen for en bedre og rigere natur. Den opgave forekommer måske ikke helt så presserende eller truende som klimaindsatsen – men den er stadig overordentlig vigtig. Der kommer konstant mere og mere fokus på den indsats, og vi skal gribe opgaven og anerkende  at der skal ske en indsats.

For når vi anerkender en opgave og beslutter at arbejde med på løsningen, så kan vi rigtig meget. Det har vi set på miljø området, hvor vi jo i årene har reduceret vores påvirkning af omgivelserne markant. Men desværre har dele af danskerne en oplevelse af, at vi har gjort det modstræbende og vrangvilligt.

Opgaven er tvungen, og så kan vi jo ligeså godt spille konstruktivt med og fremstå positive og konstruktive,  når opgaven er løst – eller vi idet mindste er godt på vej.

Læs også: Bertelsen i ny bog: Landnænds syn på natur er vidt forskelligt

Skal vi ikke sige fra?

Nogen vil måske spørge, om vi slet ikke skal sige fra, fordi samfundet aldrig stopper med at stille nye krav. Svaret er nej. Samfundet kommer ganske rigtigt til for evigt at ændre sig og stille nye krav og forventninger, og det skal vi være i sync med. Der kan fint findes eksempler på, at man skal sige fra overfor urimelige krav. Men det lykkes vi kun med, hvis vi ikke opleves som et erhverv, der gør det konstant. Og i øvrigt gør det sagligt og ordentligt. På den måde vil vi blive opfattet som et erhverv, der favner omverdenen og fremtiden.

Alt dette er noget, jeg oplever at vbf arbejder for. Det passer rigtig godt til mig og mine holdninger, og det stemmer rigtig godt overens med Familielandbrugets grundlag.

Derfor er Familielandbruget Sydvest nu også blevet medlem, så vi kan spille sammen om at gøre landbruget bedre og endnu mere værdsat.

Læs også: Ung landmand: Vi skal ikke sælge os selv som verdensmestre

Skal vi fortælle din gode historie?

Verdens Bedste Fødevarer tilbyder hjælp til at få fortalt de mange gode historier om danske fødevareproducenters anstrengelser for at gøre ting bedre for: Miljø, klima, natur, dyrevelfærd og arbejdsmiljø.

Læs mere om tilbuddet her: “Skal vi hjælpe med at fortælle din gode fødevarehistorie?

Bliv medlem

I Verdens Bedste Fødevarer tror vi på, at danskerne vil støtte massivt op om danske kvalitetsfødevarer. Ligesom vi støtter op om et bæredygtigt og velfungerende fødevareerhverv. Derfor håber vi, du også vil blive medlem i Verdens Bedste Fødevarer

Medlemskaber for 1 år
Studerende og pensionister 150 kr
Private 300 kr
Mindre virksomheder 1000 kr.
Virksomheder 5000 kr.
Iværksættervirksomheder (under fem år) 500 kr.
Unge under 18 år – Gratis

Meld dig til her: Tilmelding

(Visited 208 times, 1 visits today)

Del artikel