Dronefugleskræmsel

6 ugers uafbrudt fuglekiggeri skal vise værdien af ”droneskræmsel”

6 ugers uafbrudt fuglekiggeri på Gyldensteen Gods skal – forhåbentlig – dokumentere, at afgrødespisende fugle ikke vænner sig til “droneskræmsler”. Støt projektet her: 

Af VBF Medier for Naust Robotics (medlem i VBF). Artikel og billeder kan frit downloades  redigeres og anvendes efter god journalistisk praksis. Og med behørig kreditering.

Støt droneprojektet gennem crowdfunding

Tilmeld gratis nyhedsbrev!

Afgrødespisende fugle som fx den fredede bramgås kan – især på marker tæt på vand – forårsage meget store afgrødetab. Samtidig viser undersøgelser, at især bramgæssene har gyldne tider i Danmark. SEGES rapporten ”Afværge af bramgæs og andre gåsearter på landbrugsarealer” fra 2020 dokumenterer, at gæssenes antal er vokset fra få tusinde i 70´erne til nu cirka 100-200 tusinde overvintrende bramgæs.

Der ydes ikke kompensation for eventuelle afgrødetab, og derfor kan det være nødvendigt for planteavlere at bruge skræmmemidler som fx gaskanoner.

Bøvlet er bare, at fuglene vænner sig til skræmmemidlerne i en grad, så de skal flyttes flere gang dagligt for at bevare en vis effekt.

Læs også: Droneiværksætter søger landmænd med fuglebøvl

Vi kigger på fugle

Stifter og medejer af Naust Robotics Balázs Megyeri.
Stifter og medejer af Naust Robotics Balázs Megyeri. Foto: PR

Det vil dronevirksomheden Naust Robotics gerne lave om på. Iværksætterne bag tror selv på, at deres drone kan blive ved med at skræmme fuglene væk fra markerne. Men investorer og landmænd forlanger lidt mere dokumentation end iværksætternes egne ord.

– Det er lidt en svær situation, for det er dyrt at få tilladelse til at lade dronen og systemet køre uden menneskelig overvågning. Men investorer og kunder vil have beviser for dronens effekt, før de vil betale. Derfor vil vi lave et forsøg, hvor vi i seks uger manuelt overvåger en mark og sender dronen afsted, når vi observerer fuglene, siger stifter og medejer Balázs Megyeri.

Ifølge iværksætterne er forsøget ”landbrugets største fugleskræmmerforsøg nogensinde”, og det vil kræve ikke så få fugleobservatører, der også kan og vil betjene dronen.

– Vi hører meget gerne fra nogen, der vil hjælpe os. Forsøget vil koste os i omegnen af 60.000 kr., og det forsøger vi at rejse gennem crowdfunding fra virksomheder, landmænd eller andre interessenter, der kan se potentiale i teknologien, siger Balázs Megyeri.

 Artiklen fortsætter under videoen med information om, at forsøget skal ske på Gyldensteen Gods.

 

Forsøg skal ske på Gyldensteen Gods

Godsejer Frants Bernstorff-Gyldensten har store vanskeligheder med især bramgæs.
Godsejer Frants Bernstorff-Gyldensten har store vanskeligheder med især bramgæs. Foto: PR

Selve fuglekiggeriet vil blive udført på Gyldensteen Gods, hvor godsejer Frants Bernstorff-Gyldensten har store vanskeligheder med især bramgæs.

– De bider afgrøden helt ned til jorden, når den er spiret. Det giver tab på helt op til 80 procent af udbyttet. Så da Naust Robotics kom ind på mit kontor med dronen føltes det som om, der kom nogen, jeg havde ventet på, siger Frants Bernstorff-Gyldensten.

Han mener, der er brug for et skræmmesystem, der er ”tilfældigt”.

– Gæs er meget kloge fugle, så når de ser gentagelser og har opdaget, at det ikke udgør en trussel, flygter de ikke længer. De kunstige ulve, vi har sat op, fungerer nærmest mere som samlepunkt end som skræmmemiddel. Så nu ser jeg bare frem til, at Naust Robotics kan bevise, at dronen kan gøre en forskel siger godsejeren.

Skal vi fortælle din gode historie?

Verdens Bedste Fødevarer tilbyder hjælp til at få fortalt de mange gode historier om danske fødevareproducenters anstrengelser for at gøre ting bedre for: Miljø, klima, natur, dyrevelfærd og arbejdsmiljø.

Læs mere om tilbuddet her: “Skal vi hjælpe med at fortælle din gode fødevarehistorie?

Bliv medlem

I Verdens Bedste Fødevarer tror vi på, at danskerne vil støtte massivt op om danske kvalitetsfødevarer. Ligesom vi støtter op om et bæredygtigt og velfungerende fødevareerhverv. Derfor håber vi, du også vil blive medlem i Verdens Bedste Fødevarer

Medlemskaber for 1 år
Studerende og pensionister 150 kr
Private 300 kr
Mindre virksomheder 1000 kr.
Større virksomheder 5000 kr.
Iværksættervirksomheder (under fem år) 500 kr.
Unge under 18 år – Gratis

Meld dig til her: Tilmelding

(Visited 230 times, 1 visits today)

Del artikel