endnu en NGO med et projekt

Stolt kaffebonde ”Er I endnu en NGO med et projekt?”

Er I endnu en NGO med et projekt, spurgte en skeptisk kaffebonde i det krigshærgede Yemen. Nej, de ville købe hans kaffe gennem virksomheden Warfair, der er nyt medlem i Verdens Bedste Fødevarer.

Af Felix Stark, stifter og talsmand

Tilmeld gratis nyhedsbrev!

endnu en NGO med et projekt
Christian Friis Bach – tidligere radikal udviklingsminister – er blevet iværksætter med virksomheden Warfair, der importerer varer fra uroplagede lande.

”For mennesker i en krig og i en akut krise er der intet, der er mere værdigt, end at respektere dét de kan, købe de produkter de laver, skaffe dem et arbejde og en indkomst. Det skaber fremgang. Det skaber håb. Det bidrager til fred. Og det kan godt lade sig gøre.”

Sådan skriver Christian Friis Bach, tidligere minister for udviklingsbistand, tidligere generalsekretær for Dansk Flygtninghjælp og tidligere undergeneralsekretær i FN på DIBusiness.dk

Han har i mange år har sagt, at han en dag ville importere granatæbler fra Afghanistan.

”De producerer verdens bedste granatæbler i det sydlige Afghanistan. Jeg har smagt dem, når jeg besøgte de danske soldater i Helmand og på ambassaden i Kabul. De fås ikke bedre. Og som en ven i reklamebranchen sagde det, så er det en nem kampagne at lave: Køb granatæbler fra Afghanistan – og bidrag til at skabe fred.”

Læs også: Verdens bedste verdensmål

Håber flere vil bakke op

Nu har den tidligere minister og undergeneralsekretær i FN fulgt de flotte ord op med handling og startet virksomheden Warfair, der er godt i gang med at handle med lande som Afghanistan, Somalia og Yemen.

Det har ikke været en nem opgave.

”Det er under ét år siden, vi startede, og alt har været besværligt. Men vi har nu aftaler om at importere 9 forskellige produkter fra Afghanistan og Yemen til Danmark. Og flere kvalitetsprodukter er på vej. Det kan godt lade sig gøre. Tak til Coffee Collective, Karlsens Krydderier, Sowco/Guru Snack, Basis Nuts, Valsemøllen og Little Sun, fordi I tør og vil være med. Håber andre også vil bakke op,” skriver Christian Friis Bach.

Han undrer sig over, at det ikke er gjort før – trods milliarder i bistandshjælp og tilstedeværelsen af en række danske og internationale NGOer.

”Vi har ikke fået én krone i støtte, men på få måneder er det lykkedes at skabe en omsætning og dermed indkomst i lande ramt af konflikt på 280.000 kroner. Der er aftalt leverancer for yderligere godt en halv million kroner inden for det næste halve år. Vi håber, vi kan nå en årlig omsætning på 10 millioner kroner i landene indenfor de næste to år.”

Noget af verdens bedste kaffe

Ideen til at starte en virksomhed for at handle med konfliktramte lande kom fra rejser i Afghanistan, Burkina Faso, DR Congo, Somalia, Sudan, Sydsudan og Yemen. Her har Christian Friis Bach oplevet, hvordan befolkningen i lande ramt af krig og kaos straffes to gange.

”Første gang af krigens uhyggelige ødelæggelser. Anden gang fordi ingen tør eller vil handle med dem. Selv om de stadig står tidligt op om morgenen for at arbejde, så, høste eller producere, har de ikke en chance. Vi tør ikke handle med lande ramt af krig og konflikt.”

Det er synd og skam, mener Christian Friis Bach.

” I Yemen producerer de noget af verdens bedste kaffe. I de ørkenagtige bjergområder findes kaffetræerne i små oaser, der hvor vandet samler sig. De er ikke fremavlede, men 5-6 meter høje træer der er udviklet lokalt gennem tusinder af år. Det er ikke tilfældigt, at havnebyen Mokka var det første sted i verden, hvorfra kaffe blev eksporteret. Men eksporten er faldet markant som følge af krigen. Det rammer kaffebønderne og virksomhederne i Yemen, hvor 20 ud af 28 millioner mennesker er afhængige af nødhjælp.”

Læs også: Ingen behøver sulte, hvis de får dansk hjælp

Stolt af at kaffe skulle til Europa

endnu en NGO med et projekt
I de ørkenagtige bjergområder i Nordyemen findes kaffetræerne i små oaser, hvor vandet samler sig.

Kaffen, som Warfair importerer fra Yemen, kommer fra et nordligt bjergområde, hvor krigen raser og bomberne har skabt store ødelæggelser.

”Da vores gode partner-virksomhed, The Yemen Journey, første gang kom ud til den landmand, vi ville købe kaffe fra, spurgte han straks, om ”de var endnu en NGO, der ville lave et projekt”. Da de svarede, at de kom for at købe hans kaffe, ændrede samtalen sig helt. Han var stolt af den kaffe, han lavede, og blev endnu mere stolt, da han forstod, den skulle til Europa,” skriver Christan Friis Bach.

Han fortsætter:

”Mens bistand kan skabe afhængighed og virke uværdigt, skaber handel værdighed, stolthed og selvstændighed. Det giver arbejdspladser og indkomst. Et massivt fald i prisen på kaffe, som størstedelen af befolkningen i Rwanda levede af, bidrog til de spændinger, der førte til folkedrabet i 1994. Den globale finansielle krise i 2007-2009 bidrog til den arbejdsløshed og utilfredshed, der udløste de arabiske opstande og konflikter i Egypten, Libyen, Syrien og Yemen.

Hvis ikke der efter en konflikt hurtigt skabes arbejdspladser og indkomst, viser forskning, at landet ofte falder tilbage i en ny konflikt.

Derfor er handel afgørende. Warfair er nok det mest bøvlede og besværlige, jeg nogensinde har lavet. Men når det lykkes, er det det hele værd.”

Læs også: Verdens Bedste Fødevarer hjælper afrikanere

Bliv medlem

Warfair er blandt medlemmerne i Verdens Bedste Fødevarer. Vi tror på, at danskerne vil støtte massivt op om udviklingen af en fødevare produktion, der tager større hensyn til natur, miljø, klima, dyrevelfærd og arbejdsmiljø. Derfor håber vi, du også vil blive medlem i Verdens Bedste Fødevarer.

Medlemskaber for 1 år
Studerende og pensionister 150 kr
Private 300 kr
Virksomheder 5000 kr.
Iværksættervirksomheder (under fem år) 500 kr.
Unge under 18 år – Gratis

Meld dig til her: Tilmelding

(Visited 110 times, 1 visits today)

Del artikel