Paulowniablade kan sænke køers metanudledning

Mirakeltræet Paulownia kan sænke køers metanudledning

Fodrer man køer med blade og bark fra Paulownia-træet kan man sænke køers metanudledning, viser forskning.

Af VBF-medier for Paulownia Danmark artikel og billede kan frit downloades og gengives under hensyn til god journalistisk praksis.

Tilmeld gratis nyhedsbrev!

 

Metanudledningen fra køer, der blev tilskudsfodret med blade og bark fra Paulownia-træet, faldt med mellem 11 og 14 procent. Det viser en forskningsartikel udgivet  i Journal of Animal Science and biotechnology.

Ifølge artiklen betød gav tilskuddet af blade og bark desuden positive effekter på mælkens næringsværdi med blandt andet øget indhold af polyumættede fedtsyrer, hvoraf nogle er essentielle for kroppen.

– Jeg vidste godt, at Paulowniabladene bliver brugt til foder til både grise, fjerkræ og køer. De indeholder mange mineraler som calcium, fosfor, zink og jern. Og de har et proteinindhold på knap ni procent og kan dermed udgøre et supplement til andre proteinkilder, siger Jesper Schytte, ejer af Paulownia Danmark.

At det samtidig kan bidrage til at sænke køers metanudledning er et plus, der lægger sig oveni den klimagevinst, træet i forvejen kan give.

– Træet, som egentlig er en urt, er verdens hurtigst voksende, og det optager store mængder CO2 under væksten. Træet bruges allerede som tømmer eller møbeltræ i Kina, og vi får det testet på Teknologisk Institut, så vi får dokumentation for kvaliteten, siger Jesper Schytte.

Læs også: Verdens hurtigste træ kan give landmænd miljø- og klimagevinst

New Zealandsk kvægbonde fodrer med Paulownia

I New Zealand har kvægbonden Graham Smith haft Paulownia træer i mange år. Afskær fra træerne fodrer han til køerne.

– Køerne elsker både blade og bark. Jeg beskærer gerne træerne, når dyrene er på græs, så jeg kan kaste afskæret ind med det samme. For hver hektar af græs er der 10 tons blade, så det er et godt tilskud, når græsset ikke vokser i januar og februar, siger Graham Smith i videoen herunder.

Han oplever stor begejstring for hans paulowniaprojekt, som han har været pioner på.

– Da jeg startede, grinede mange af mig. Men nu er jeg ”the man”. Da jeg begyndte med træerne var det for min egen nysgerrigheds skyld, men nu er jeg discipel. 

Paulownia Danmark har lavet en guide til plantning og pasning af træerne, og alle er mere end velkomne til at kontakte Jesper Schytte for yderligere informationer.

Bliv medlem

Denne nyhed er lavet for Paulownia Danmark.

Vi kan også fortælle din gode historie. Læs mere under VBF Nyheder

I Verdens Bedste Fødevarer tror vi på, at danskerne vil støtte massivt op om danske kvalitetsfødevarer. Ligesom vi støtter op om et bæredygtigt og velfungerende fødevareerhverv. Derfor håber vi, du også vil blive medlem i Verdens Bedste Fødevarer

Medlemskaber for 1 år
Studerende og pensionister 150 kr
Private 300 kr
Mindre virksomheder 1000 kr.
Virksomheder 5000 kr.
Iværksættervirksomheder (under fem år) 500 kr.
Unge under 18 år – Gratis

Meld dig til her: Tilmelding

(Visited 485 times, 1 visits today)

Del artikel