Det er mere sandsynligt, at vi vinder EM i mad, end at vi vinder EM i fodbold. Men i VBF hepper vi alligevel på begge uanset om vi har verdens bedste landshold eller ej.
Af Steffen Andersen, formand for VBF
Tirsdag tørner det danske herrelandshold i fodbold sammen med det serbiske. Ingen af nationerne har formentlig verdens bedste landshold, og hvilket af de 24 landshold, der ender øverst på sejrsskamlen, når EM er overstået, tør jeg ikke gætte på.
En englænder, jeg kender, syntes, at vi var bedre end dem, da vi for nylig spillede uafgjort. Men i den bløde nationalismes ånd, hepper vi naturligt nok på vores egne, uanset at vi godt ved, vi ikke er verdens bedste landshold.
Det er et sundt tilhørsforhold, og det skærper konkurrencen. For selvfølgelig har det betydning, at man træner, har den største talentmasse og sætter de ressourcer af til det, som det kræver at være med blandt de bedste.
Maden har vi styr på
Det er spændende, når noget er svært, og det skærper danske atleters konkurrenceevne, når de ser den prestige, det giver at komme med blandt de bedste.
Nøjagtig sådan er det også for danske fødevareproducenter, som er til EM og VM med deres produkter hver eneste dag. Derfor vil vi i Verdens Bedste Fødevarer gerne opildne til samme gejst om den danske mad, som vi udviser for Hjulmands tropper.
Sådan helt grundlæggende er Danmark mindst lige så meget med i verdenseliten, når det gælder mad, som vi er, når det gælder fodbold. Der er i hvert fald større sandsynlighed for, at vi vinder EM i mad, end der er for, at vi vinder EM i fodbold. Det er ikke en selvfølge. Vores styrkeposition kommer ved hård træning, stor talentmasse og brug af ressourcer til udvikling af de bedst mulige løsninger.
Overset i hverdagen
Derfor giver det selvfølgelig også sindssygt god mening, at det danske kokkelandshold laver maden for danske OL-atleter. Det understreger en pointe, som mange af os overser, i dagligdagen, fordi maden er ret nem og sikker at komme frem til hver dag. Vupti, så er indkøbet overstået i passiv tillid til, at supermarkedet har indkøbt noget godt for os. Og så hjem og spise i en ruf, eller satse på noget hurtigt take away.
Mad er ret så kedeligt, indtil man ser resultatet: Stigende gennemsnitligt BMI, livsstilssygdomme og ”velfærdsfattigdom” hvor det pludselig, jvf. hollandsk undersøgelse, viser sig, at alle socioøkonomiske grupper – også i udviklede lande – lider af mangel på vigtige vitaminer og mineraler. Et fænomen, som spreder sig globalt som en epidemi.
Læs også i LandbrugsAvisen: Spiser vi os i sænk?
Nervepirrende kamp om det vigtigste
Denne udvikling er desværre mindst lige så nervepirrende som en fodboldkamp. Vi er alle del af en global kamp om fremtidens madmarked, hvor vinderen for mange kan blive rigelige mængder af fedt, salt og sukker. Med skadelige effekter – dæmpet af lægemidlerne på sidelinjen.
Den madkamp følger vi i Verdens Bedste Fødevarer intenst. Og vores hjerter banker for at hjælpe dansk mad til at blive verdens bedste, Hver eneste dag.
Bliv dansk mads tolvte mand
Hvis du også er fan af dansk mad og synes, det er en kamp, du gerne vil heppe på fra sidelinjen, kan du blive dansk mads tolvte mand ved at melde dig ind i VBF. Så kan du også med god samvittighed spørge madens landshold: Kan vi ikke gøre det lidt bedre?
Svaret er ‘jo’ – med din hjælp som begejstret forbruger, for intet er vigtigere end mad.
Skal vi fortælle din gode historie?
Verdens Bedste Fødevarer tilbyder hjælp til at få fortalt de mange gode historier om, hvordan danske fødevareproducenter gør ting bedre for: Miljø, klima, natur, dyrevelfærd og arbejdsmiljø.
Læs mere om medlemstilbuddet her: “Skal vi hjælpe med at fortælle din gode fødevarehistorie?”
Bliv medlem
I Verdens Bedste Fødevarer tror vi på, at danskerne vil støtte massivt op om danske kvalitetsfødevarer. Ligesom vi støtter op om et bæredygtigt og velfungerende fødevareerhverv. Derfor håber vi, du også vil blive medlem i Verdens Bedste Fødevarer