Asger Christensen

Asger Christensen: Danske landmænd har brug for internationale løsninger

Internationale løsninger skal i brug for at sænke metanudledningen fra danske køer. Ellers kan det ende med færre køer, siger Venstres medlem af Europa-Parlamentet Asger Christensen (medlem af Verdens Bedste Fødevarer).

Sponsoreret indhold skrevet af Line Hvid, Wunderkind Media for Nordan Agricore (medlem i Verdens Bedste Fødevarer)

Tekst og fotos kan frit downloades og anvendes med angivelse af Verdens Bedste Fødevarer som kilde.

Tilmeld gratis nyhedsbrev!

Asger christensen
Asger Christensen, MEP for V, er nyt medlem i Verdens Bedste Fødevarer.

– Jeg kæmper først og fremmest for, at vi kan bevare antallet af kvæg i Danmark.

Sådan siger Asger Christensen, europaparlamentsmedlem for Venstre, der i januar fik en vigtig opgave. Den 63-årige vestjyde har ansvaret for Europa-Parlamentets udspil til at sænke udledning af metan fra landbruget.

I EU er målet klimaneutralitet i 2050, og det er – også for Asger Christensen – afgørende, at landbruget skærer i udledningen af den kraftige drivhusgas metan, som især kommer fra køers bøvser.

– Det er selve metanudslippet, som skal sænkes markant. Ikke mængden af køer. Og det kan lade sig gøre med for eksempel ny teknologi i stalde og fodertilsætning. Det er jeg overbevist om, siger Asger Christensen, der selv driver et landbrug med malkekøer.

Læs også: Årtusindets forretningsmulighed

Mange vil gerne gå solo

Han fortæller, at EU kigger på mange forskellige værktøjer, som forhåbentligt vil medføre, at danske landmænd ikke skal nedsætte deres produktion. Nøgleordene er teknologi, viden og innovation, og at man på tværs af grænserne forstår at lade erfaringer flyde, så internationale løsninger kan finde vej til danske landmænd. Og omvendt.

– Det er væsentligt, at vi får transparens mellem grænserne i EU. Jeg oplever det sådan, at der er mange lande, som gerne vil gå solo her. Men transparens og vidensdeling på tværs af EU og resten af verden er drønvigtigt for sammen af nedbringe metanudslippet. Det er ikke noget, vi quickfixer hver for sig, siger Asger Christensen (V).

Læs også (fra Mejeriforeningen): Metangas fra køer

En kraftig drivhusgas

Metan, der er en 25 gange så kraftig drivhusgas end CO2, kommer bl.a. fra kvæg, når mikroorganismer nedbryder foderet i maven. Derfor giver det især mening at kigge på løsninger i sammensætningen af foderet.

Ekstruderet hørfrø
Ekstruderet hørfrø fra Nordan Agricore

Nordan AgriCore har en løsning, der sænker metanudslippet hos malkekvæg. Det særlige hørfrøtilskud Easylin har ifølge direktøren en lang række dokumenterede positive effekter i kvægstalden, heriblandt, at metanproduktionen sænkes. Og når den sænkes, så stiger mælkeproduktionen.

Samtidig kan Nordan AgriCore med metoden mælkinfo måle metanudledningen fra køerne ud fra en mælkeprøve. Hver måned sendes en mælkeprøve til laboratoriet, hvor den får en infrarød analyse. Ud fra fedtsyremønsteret i mælken kan man aflede metanproduktionen i gram pr. liter mælk.

Med disse to tiltag er mælkeproducenter godt klædt på til at få reduceret metanudslippet fra sin kvægbestand, mener direktør Jesper Bering.

– Mælkinfo er den eneste metode til at måle metanudslippet i mælken ude hos landmændene selv. Ellers skal koen analyseres på et laboratorium. Og det er helt essentielt for landmænd at kunne måle produktionen af metan, hvis det skal nedbringes. Ellers vil han famle i blinde og ikke kunne dokumentere det mindre klimaaftryk, mener Jesper Bering.

Læs også: Hørfrø til Holgers køer sænker klimabelastningen og øger ydelsen

Artiklen fortsætter under annoncen

  • maelkinfo_nordan_agricore
  • easylin_metan_reduktion_nordan.agricore

Det gælder landbrugets overlevelse

Netop dokumentation – af for eksempel metanniveau – hos de enkelte bestande bliver i fremtiden afgørende for danske landmænd, hvis man spørger Asger Christensen:

– Vi bevæger os af en vej, hvor det bliver nødvendigt med en ‘license to produce’. Det betyder, at der bliver højere krav om dokumentation på fødevareområdet. Jeg arbejder for, at alle landmænd i EU skal have gennemført klimaregnskaber, ligesom vi allerede er i gang med herhjemme. Det er afgørende for, at vi kan få landmænd i andre EU-lande op på samme niveau som os i Danmark, og at vi kan blive endnu bedre, siger europaparlamentarikeren fra Venstre.

Jesper Bering håber, at produkter som Easylin og mælkinfo vil være nogle af de værktøjer, som beslutningstagerne fra EU nu vil kigge nærmere på.

– Her er noget, der virker, og det vil være oplagt at få det ud i alle afkroge af EU, siger Jesper Bering, som generelt appellerer til mere samarbejde på europæisk plan.

– Det kan ikke nytte noget, at det er et racerløb mellem de enkelte lande. At man kæmper for at kunne tage æren for noget. Det er vigtigt at fokusere på, at det er europæiske løsninger i stedet for nationale. Vi skal stå sammen, hvis metanudslippet skal sænkes. Det gælder landbrugets overlevelse, siger Jesper Bering fra Nordan AgriCore.

Skal vi fortælle din gode historie?

Artiklen herover er skrevet af Wunderkind Media for Nordan AgriCore. Den kan frit downloades og anvendes med angivelse af Verdens Bedste Fødevarer som kilde

Verdens Bedste Fødevarer tilbyder hjælp til at få fortalt de mange gode historier om danske fødevareproducenters anstrengelser for at gøre ting bedre for: Miljø, klima, natur, dyrevelfærd og arbejdsmiljø.

Læs mere om tilbuddet her: “Skal vi hjælpe med at fortælle din gode fødevarehistorie?

Bliv medlem

I Verdens Bedste Fødevarer tror vi på, at danskerne vil støtte massivt op om danske kvalitetsfødevarer. Ligesom vi støtter op om et bæredygtigt og velfungerende fødevareerhverv. Derfor håber vi, du også vil blive medlem i Verdens Bedste Fødevarer

Medlemskaber for 1 år
Studerende og pensionister 150 kr
Private 300 kr
Virksomheder 5000 kr.
Iværksættervirksomheder (under fem år) 500 kr.
Unge under 18 år – Gratis

Meld dig til her: Tilmelding

(Visited 150 times, 1 visits today)

Del artikel