Eva Kjer Hansen, Venstre

Var #gyllegate en Cavling værdig?

Danske Fødevare- og Landbrugsjournalister og Verdens Bedste Fødevarer inviterer til debat om #gyllegate med cavlingprisvinder og journalist ved Berlingske Tidende Lars Nørgaard Pedersen, klimaforsker Jørgen E. Olesen, Aarhus Universitet og Vibeke Borberg, mediejurist og chef for Forskning og Viden ved Danmarks Medie- og journalisthøjskole.

Kort før jul 2015 lancerede den daværende V-regering en landbrugspakke, der gav danske landmænd adgang til at bruge øgede mængder gødning. Herefter fulgte en heftig politisk debat om miljøeffekterne af pakken, og flere medier skrev kritisk om sagen. Mediedækningen kulminerede med en artikelserie fra Berlingske-journalisterne Chris Kjær Jessen, Lars Nørgaard Pedersen og Michael Lund.

gyllegate
Tre Berlingske journalister vandt Danmarks mest prestigefyldte journalistpris for deres dækning af Landbrugspakken. Men har de fortjent prisen?

De tre journalisters arbejde blev hædret med en Cavling – landets mest prestigefyldte journalistpris. Ifølge Cavling-komitéen fordi de påviste, at Folketingets medlemmer ikke fik fyldestgørende oplysninger om landbrugspakken. En afsløring, der endte med at koste posten for daværende miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen.

En af avisens kilder var klimaforsker Jørgen E. Olesen, Aarhus Universitet, der siden har bekendtgjort, at han ikke mente, sagen burde have kostet ministeren jobbet, fordi miljøkonsekvenserne som følge af pakken var ubetydelige i det store regnskab.

Journalistikken fra Berlingske journalisterne har også mødt voldsom kritik fra landbruget, og ifølge Cavling Lars Nørgaard Pedersen gav kritikken sig også udtryk i trusler fra politikere, embedsmænd, landmænd og landbrugslobbyen.

Før debatten vil Lars Nørgaard Pedersen holde et kort oplæg om det arbejde, der gik forud for lanceringen af artikelserien og de følger, den gav for Berlingskes gravergruppe.

Jørgen E. Olesen vil fortælle om sine begrundelser for at kommentere i Berlingskes artikler og redegøre for de reaktioner, hans deltagelse afstedkom.

Endelig vil Vibeke Borberg kommentere den undersøgende journalistiks vilkår med “den nye” offentlighedslov og andre problemer for offentligheden og journalister med at få adgang til information om emner af væsentlig offentlig interesse samt opmærksomhedsøkonomiens fokusering på sensation og konflikt.

Debatten er åben for alle men kræver tilmelding til lft@landbrugsavisen.dk

Tid: 2. november kl 16.30 – senest

18.30

Sted: Landbrug & Fødevarer, Axeltorv 3, 1609 Kbh V.

Moderator: Frederik Thalbitzer, formand for Danske Fødevare- og Landbrugsjournalister

Vi serverer en forfriskning undervejs.

(Visited 35 times, 1 visits today)

Del artikel