Må man godt harve en stork ned i landbruget?

Felix Bekkersgaard Stark, Verdens Bedste Fødevarer
Felix Bekkersgaard Stark er talsmand for Verdens Bedste fødevarer.

”Harv lortet ned”, skrev en borger på Maskinbladets facebookside, da de delte en video af en stork på en mark på Vestfyn. Må den slags kommentarer stå uimodsagt i landbruget, spørger Felix Bekkersgaard Stark, stifter og talsmand for Verdens Bedste Fødevarer?

 

Flere artikler om nogle veganeres krigeriske adfærd er i den seneste tid blevet delt ivrigt på facebook. Vi her hos Verdens Bedste Fødevarer delte også en, der handlede om en landmandskone, der var blevet truet. Andre artikler har handlet om, at veganere har lavet aktioner i forbindelse med økologernes ”se køerne danse” arrangement.

Vi delte artiklen på vores facebookside, fordi vi mener, den slags opførsel er langt over stregen for, hvad man kan tillade sig. Efter vores bedste mening er det også helt ved siden af at lave aktioner i forbindelse med økodagen, men det falder inden for lovlige aktioner og falder derfor i vores øjne inden for kategorien ”dumt og upassende” men ikke under kategorien ”utilstedeligt” eller decideret ”ulovligt” og derfor har vi forbigået det i tavshed.

Ikke mindst fordi der ofte kommer ligeså upassende kommentarer fra landbrugets egne rækker.

”Harv lortet ned”

Maskinbladet delte 16 april på deres facebookside en hyggelig video af en stork, der spankulerede rundt på en mark på Vestfyn. Det havde fået en person til tasterne for at ytre ordene ”harv lortet ned”.

Kommentaren stod, da jeg kiggede på den sidst, ganske uimodsagt. Ingen havde valgt at tale personen imod. Ingen havde fundet på at give en vred smiley eller en grædende smiley. Den stod der bare og grinede en i fjæset (siden har en enkelt person skrevet ”fjols” som kommentar).

”Det er et enkeltstående tilfælde fra en person, man gør klogest i at ignorere” kunne man forestille sig nogen tænke, når de så kommentaren.

Det samme kan lykkeligvis siges om langt de fleste mishagsytringer fra veganere. Det, der kan siges, er, at landbruget ikke bør lade den slags stå uimodsagt. Hvis man gerne vil have en holdning til, hvordan andre bør opføre sig, er det en god ide at have gjort rent i egen stue.

Tager afstand fra de grimme kommentarer

Lige såvel som det er en legitim holdning at ville have lukket for animalsk produktion, er det helt legitimt at mene, at naturen er noget billigt skidt, vi ikke behøver passe på. Forskellen er, at der er bedre argumenter for det første end det sidste.

Da jeg artiklen om den kvinde, der blev truet af veganere, spurgte jeg samtidig Dansk Vegetarisk Forening på twitter, hvad deres holdning var til den slags. Svaret faldt prompte og var en klar afstandtagen til den form for retorik. Samtidig kom der dog en påpegning af, at det heller ikke er svært at finde landmænd med ekstremt dårligt sprogbrug og generaliserede holdninger, der skærer andre befolkningsgrupper over en kam.

Er der rent i landbrugets stuer?

Og der er desværre ikke helt rent i landbrugets stuer. Til brug for denne blog trawlede jeg lige hurtigt nogle facebooksider igennem og fandt blandt andre disse perler:

”det er jo sådan at de er pisse ligeglad de har ikke Jerne til at se på det der sker uden for kbh”

”Send en radigal ud og vogte fårene de er jo i familie.”

”alt det øko cirkus går jo konkurs på stribe”

”jeg bliver TRÆT af at der er så mange uduelige mennesker som kan fortælle landbruget hvad de skal og ikke skal. Omvendt så kan man forurene ligeså tosset man vil med eksempelvis økologi, som om det bare er lutter lagkage”

Retfærdigvis skal det siges, at jeg stødte på flere ikke så pæne kommentarer fra landbrugets kritikere. Men man kan ikke vaske sig ren i andre folks lort, og meget vil se pænere ud, hvis de grimme kommentarer fra landbrugets støtter ikke får lov at stå uimodsagt.

I Verdens Bedste Fødevarer tøver vi heller ikke. Landmænd, der vil harve en stork ned, bør med det samme have svar på tiltale, så det bliver tydeligt for enhver, at den slags ytringer ikke er udtryk for en generel holdning blandt landmænd.

Vil du være med i Verdens Bedste Fødevarer? Læs mere om at blive medlem

(Visited 77 times, 1 visits today)

Del artikel