Danske Aquaporin CEO Matt boczkowski og F&B Commercial Director Yunfeng Li

Danske Aquaporin vil rense klodens  vand og sikre gode fødevarer


Næsten al klodens vand er beskidt eller forurenet på den ene eller anden måde. Danske Aquaporin renser det til industrier, i private hjem og endda i rummet.

Af Morten Huse Eikrem-Jeppesen, PressConnect, for Aquaporin (medlem i VBF).

Tilmeld gratis nyhedsbrev!

Bæredygtige fødevarer handler om, at fødevarer skal være sunde og ordentlige. Men det handler også om, at produktionen af fødevarerne ikke belaster omgivelserne unødigt. Det kræver rent vand til produktionen. Og at spildevandet fra produktionen også er rent.

Matt Boczkowski er CEO i Aquaporin. Foto: Aquaporin

Det danske selskab Aquaporin har udviklet en avanceret teknologi til at rense vand, som naturen selv gør det.

– Vand er essentielt for alt liv. Men næsten al klodens vand er beskidt eller forurenet på den ene eller anden måde. Vores aquaporinbaserede teknologi kan rense forurenet vand. Det gør vi ved at benytte naturens egne vandrensere til kun at trække vandmolekylerne ud. Så det, man står tilbage med, er rent og drikkeligt vand, der kan bruges til alting. Det er en helt unik teknologi, som vi er de eneste i verden, der bruger, forklarer Matt Boczkowski, der er CEO i Aquaporin.

Stor potentiel kundebase

Aquaporins teknologi Aquaporin Inside renser beskidt vand og gør det drikkeligt eller brugbart til industrien på forskellig vis. Aquaporiner er så at sige naturens eget rensningssystem. Proteiner, der danner såkaldte cellemembraner, der tillader vand at passere ind og ud af cellen. Men som blokerer for alt andet. På den måde renses vandet, og de forurenende partikler fjernes.

– Det giver os naturligvis en meget stor og potentiel kundebase inden for drikkevand og industrielt spildevand. Samt inden for føde- og drikkevareindustrien. Det er de tre områder, vi fokuserer på rent strategisk. Der er mange flere muligheder. Men for os at se, er det på disse tre områder, der er det klart bedste potentiale, siger Matt Boczkowski.

Han fortæller om de forskellige processer og teknologier, der ligger til grund for Aquaporins produkter, og hvad disse kan bruges til. Inden for såvel fødevareindustrien som til at sikre rent drikkevand i private hjem.

– I princippet kan vi gå i rigtig mange retninger med vores teknologi. Men vi koncentrerer os inden for føde- og drikkevarer, industrielt spildevand og drikkevand. Samtidig er vores plan at lave strategiske samarbejder med i forvejen store og etablerede brands og lade vores løsninger blive en del af deres produkter. Det har vi f.eks. gjort i Tyrkiet, hvor en af vores vandrensere sælges som en del af inventaret for en stor tyrkisk producent af husholdningsapperater. Samt med Philips Water Solutions i Kina, fortæller Matt Boczkowski.

Renere og bedre slutprodukter

Inden for fødevare- og drikkvareindustrien har Aquaporin senest udviklet en ny proces, Natural Concentration Technology, der udnytter naturens egen vandfiltreringsproces til at udvinde vand fra råvarer uden høj varme eller tryk.

– Det er en naturlig og skånsom proces, der bevarer råvarernes naturlige næringsstoffer. Det giver et højere udbytte og naturlige produkter lavet på sunde og næringsrige ingredienser. Den skånsomme koncentrationsproces bevarer hele spektret af vitale smagsforbindelser, hvilket giver et mere smagsfuldt koncentrat. Og fordi de naturlige smage og aromaer bevares, behøves der færre smagsforstærkere. Det giver man et renere, sundere og bedre smagende slutprodukt, siger Matt Boczkowski.

For at etablere sig i fødevare- og drikkevareindustrien og levere nye produkter ud til forbrugerne har Aquaporin indgået partnerskaber med Flavourtech og Berghof Membranes. Med mere end 30 års erfaring i at hjælpe kunder med at udvinde og koncentrere smagsstoffer er Flavourtech blevet Aquaporins partner i aroma- og kaffeekstraktionssegmenterne, mens Aquaporin i samarbejde med Berghof Membranes har udviklet fødevaregodkendte membraner, der er velegnede til brug i fødevare- og drikkevareforarbejdning til at koncentrere fødevareprodukter ved lavere temperaturer, med mindre energi og forbedret produktkvalitet.

Kan sprede sig over et hav af brancher

Matt Boczkowski lægger ikke skjul på, at kunsten at finde de rigtige partnere er en afgørende del af strategien, som skal lykkes, hvis målsætningerne skal indfries. Her kan faktorer som at have en naturbaseret teknologi blive et vigtigt argument for de brands, man potentielt skal slå sig sammen med.

– Vores teknologi har potentiale til at give mange af disse brands et lavere energiforbrug. Grønne tiltag er vigtige i disse tider, og hvis vi skal lykkes med dem, kræver det, at vi alle tager del i det fælles ansvar,” siger Matt Boczkowski.

Han fortæller samtidig, at man i dag taler med en række af markedets helt store spillere inden for drikkevarer. At omdanne disse samtaler til reelle projekter og produkter er essentielt for fremtiden.

Om Aquaporin

Aquaporin er en børsnoteret, innovativ vandteknologivirksomhed dedikeret til en mere bæredygtig verden, hvor vand bruges ansvarligt. Med hovedkvarter i Danmark og aktiviteter i Singapore og USA kombinerer virksomheden avanceret bioteknologi og åben innovation med naturlige aquaporinproteiner, naturens egen vandrensning, som de indlejrer i deres membranteknologi. Aquaporins selvejede teknologi, Aquaporin Inside®, er baseret på Nobelpris-vindende forskning og bruges til at rense og genbruge vand i industrier, i private hjem og endda af NASA i rummet. Aquaporin arbejder med kunder og partnere over hele kloden for bæredygtigt at behandle industrielt spildevand, koncentrere mad- og drikkevareprodukter samt forbedre drikkevandskvaliteten og -tilgængeligheden.

, ,
(Visited 421 times, 1 visits today)

Del artikel