fiskevelfærd på landbaserede fiskefarme

Dansk sensor skal forbedre fiskevelfærd på landbaserede fiskefarme

Dansk projekt vil udvikle teknologi, der kan overvåge vandkvalitet og forbedre fiskevelfærd på landbaserede fiskefarme i hele verden.

Af Felix Stark på baggrund af pressemeddelelse fra DTU 

Tilmeld gratis nyhedsbrev!

Paw Petersen er direktør i Oxyguard, der producerer udstyr til verdens akvakulturanlæg.

Fiskefarme er beliggende på land og udgør en stadig større andel af fødevareproduktionen verden over. I de kommende tre år vil forskere fra DTU og ingeniører fra OxyGuard arbejde sammen om at skabe en ny online-sensor, der gør det muligt for fiskefarmerne at overvåge vandkvaliteten i deres bassiner i realtid og dermed forbedre fiskevelfærd på landbaserede fiskefarme.

– Fiskefarme udgør et meget komplekst økosystem, og i dag kan man måle kvaliteten af vandet på et utal af parametre. Med dette projekt vil vi udvikle en online-sensor, der automatisk laver vurderinger af, om vandkvaliteten og dermed velfærden er i orden. Det vil være et meget stærkt værktøj for producenterne, der i dag bruger megen tid på manuel overvågning, siger Paw Petersen, direktør i OxyGuard.

Læs også: Innovativt fiskefoder kan gøre Danmark til pionerer indenfor grønne havbrug

Bruger data fra stort antal fiskefarme

Udviklingen af den nye online-sensor bliver ledet af seniorforsker Adam Hambly, DTU Miljø, der tidligere har udviklet sensorer på baggrund af fluorescens–teknologi, hvor man udsender lys og analyserer det, der kastes tilbage. I dette projekt er vandkompleksiteten dog større, så det er en spændende udfordring.

– Vi vil udvikle en sensor, der måler i realtid og bliver tilknyttet en database med registreringer fra et stort antal fiskefarme. På den måde kan man konstant vurdere, om alt er ok, eller om det er nødvendigt at gribe ind. Fx hvis partikelindholdet i vandet bliver for højt, hvis der er bakterielle opblomstringer eller noget helt tredje, der kan udgøre et problem for fiskene. Måske når vi endda så langt, at sensoren kan give en tidlig alarm selv ved små ændringer i vandmatrixen, der kan give reelle udfordringer med vandkvaliteten senere, siger Adam Hambly.

Læs også: Ny formand i Verdens Bedste Fødevarer: Danmark er foregangsland for akvakultur

Overvågning øger velfærd og sikkerhed for fiskene

I det nye projekt forventer man at udvikle og teste en prototype på den nye online-sensor og helst komme så tæt på en kommerciel produktion som muligt. Selve sensoren udvikles af OxyGuards ingeniører. Forskere fra DTU vil bidrage med viden om og erfaring med fluorescens-teknologi. Derudover er DTU ansvarlig for at indsamle data fra en lang række fiskefarme og fortolke på dem.

Det endelige produkt bliver en sensor, der nøje kan følge ændringer i vandkvaliteten og formidle disse gennem et online-system. På sigt kan mere komplekse algoritmer drage konklusioner på data, der kan skabe yderligere forbedringer.

– Projektet er et led i en naturlig udvikling inden for produktion af fisk på land. At skabe kunstige vækstmiljøer for avancerede arter som fisk kræver både en meget høj grad af teknologi, men også digitalisering. Mange parametre påvirker hinanden gennem feedback-loops, og det kræver stærke digitale værktøjer at få en fuld forståelse af dem. Ved at bringe vores kompetencer sammen på tværs af industri og forskning kan vi skabe et produkt, der virkelig kan forbedre produktionerne, dyrevelfærden og sikkerheden, siger Paw Petersen.

Perspektiverne er store, hvis det lykkes projektet at få skabt den nye type sensor. OxyGuard har kunder over hele verden, som er interesseret i enkle og forbedrede målinger på deres fiskefarme.

Innovationsfonden har støttet projektet med 6,4 millioner kr.  Projektet blev indledt i april måned og afsluttes med udgangen af 2023.

Skal vi fortælle din gode historie?

Verdens Bedste Fødevarer tilbyder hjælp til at få fortalt de mange gode historier om danske fødevareproducenters anstrengelser for at gøre ting bedre for: Miljø, klima, natur, dyrevelfærd og arbejdsmiljø.

Læs mere om tilbuddet her: “Skal vi hjælpe med at fortælle din gode fødevarehistorie?

Bliv medlem

I Verdens Bedste Fødevarer tror vi på, at danskerne vil støtte massivt op om danske kvalitetsfødevarer. Ligesom vi støtter op om et bæredygtigt og velfungerende fødevareerhverv. Derfor håber vi, du også vil blive medlem i Verdens Bedste Fødevarer

Medlemskaber for 1 år
Studerende og pensionister 150 kr
Private 300 kr
Mindre virksomheder 1000 kr.
Større virksomheder 5000 kr.
Iværksættervirksomheder (under fem år) 500 kr.
Unge under 18 år – Gratis

Meld dig til her: Tilmelding

(Visited 67 times, 1 visits today)

Del artikel