Klaus Grunert Foto Nana Balle

“Viden sikrer os god mad” – professor Klaus Grunert er nyt medlem

 

Professor Klaus Grunert Verdens Bedste Fødevarer
Professor Klaus Grunert, leder af MAPP-centret på Aarhus Universitet, er nyt medlem i Verdens Bedste Fødevarer.

Professor Klaus Grunert har meldt sig ind i Verdens Bedste Fødevarer, som arbejder for at få danskerne til at crowdfunde mere forskning i, hvordan man producerer… ja, verden bedste fødevarer.

Han mener, at den vigtigste ingrediens i den mad, du sætter på bordet hver dag, ikke er hverken salt, sukker, grønt eller kød – men viden. Viden gør maden mere sikker, mere velsmagende, mere attraktiv og mere bæredygtig. Men ligesom de øvrige ingredienser kommer viden ikke af ingenting, men opbygges blandt andet gennem lange, seje forskningsindsatser.

Forbrugerne kræver gennemsigtighed

Det ved Klaus Grunert en hel del om. Han er professor i Marketing, og har siden 1991 været leder af MAPP-centret på Aarhus Universitet, som forsker i hvordan fødevaresektoren kan skabe værdi for forbrugere, producenter og samfund, og han har blandt meget andet et unikt indblik i, hvordan præferencerne hos dagens forbrugere ser ud.

– Helt basalt kigger forbrugerne selvfølgelig på prisen – og så vurderer man de øvrige egenskaber derfra. Lige nu handler det rigtig meget om sundhed, om anprisninger, og der kommer løbende mere fokus på mærkningsordninger som for eksempel Nøglehulsmærket og forskellige andre mærkninger, der står på mål for en gennemsigtig produktion og god dyrevelfærd.

– Vi oplever imidlertid, at forbrugernes generelle tillid til fødevarerne er støt dalende. Vi tror, det blandt andet skyldes globaliseringen, der gør produktionen af fødevarerne mindre transparent. Vi bliver mere skeptiske over for ukendt teknologi og uforståelige processer i produktionen af råvarer og i forarbejdning af maden, og det bekymrer os. Og derfor efterspørger de toneangivende forbrugere mere naturlighed og en større gennemsigtighed i fødevareproduktionen.

Læs også: Vil du hjælpe med at seksdoble den økologiske forskning?

Danmark i førertrøjen

I det lys er Danmark imidlertid lidt af en supermagt, når det gælder om at producere gode fødevarer, der både er innovative og velsmagende, samtidig med at forbrugerne kan stole på fødevaresikkerheden og produkternes renhed. Klaus Grunert mener, at den position dels skyldes den store forskningsindsats på fødevareområdet, der har fundet sted i Danmark gennem historien, og dels gennem den gode tradition, der er i Danmark for samarbejde og partnerskaber på tværs af aktører i sektoren. Men både forskning og partnerskaber er under pres for tiden.

– Jeg oplever, at selv den strategiske og værdiskabende forskning bliver beskåret til fordel for en kortsigtet fokus på omsætning og arbejdspladser, og det er bekymrende. Samtidig synes jeg, at debatten på fødevareområdet, for eksempel omkring bæredygtighed, er temmelig polariseret, selv om vi jo i sidste ende tilstræber de samme høje standarder. Derfor har jeg meldt mig ind i Verdens Bedste Fødevarer, og jeg håber, at vi med foreningen kan styrke sammenholdet i sektoren – og finde flere penge til den vigtige forskning.

Klaus Grunert slutter sig som nyt medlem til forskerkolleger som Jørgen E. Olesen og Jens Carl Streibig.

Øvrige medlemmer i foreningen tæller blandt andre Kiselgården, Radikal Ungdom, Dansk Planteværn, Storkedal, Michael Nielsen og mange andre.

Men for at lykkes, skal vi være mange flere, og vi håber, du også har lyst at være med i foreningen. Du kan melde dig ind her

Medlemskaber for 1 år:

Studerende og pensionister (150 kr)
Privat (300 kr)
Virksomheder (5000 kr)
Iværksættervirksomheder under 5 år (500 kr)
Unge under 18 år (Gratis – 0 kr)

Læs mere om hvad vi laver her

Tusind tak til Nana Balle for tekst og billede!

(Visited 138 times, 1 visits today)

Del artikel