Skrevet den 30. okt 2021

Svensk griseproducent vinder pris for bæredygtighed med dansk staldsystem

Dyrevelfærd, klima og miljø er tænkt sammen i Anders Gunnarsson konceptgriseproduktion, Hålbarhetsgrisen, i dansk staldsystem. For det vinder ”Halla Gård” svensk byggepris.

Af VBF Medier for Agrifarm (medlem i VBF). Artikel og billeder kan frit downloades  redigeres og anvendes efter god journalistisk praksis. Og med behørig kreditering.

Tilmeld gratis nyhedsbrev!

Anders Gunnarsson
Anders Gunnarsson er 5. generations landmand på Halla Gård.

Hos den svenske femtegenerations griseproducent Anders Gunnarsson kan grisene komme udenfor. Deres proteinfoder er produceret på gården i Sverige, deres gylle ender i gårdens eget biogasanlæg, og deres prutter bliver filtreret, så ammoniakudslippet fra stalden minimeres.

For det koncept, Hålbarhetsgrisen, har ”Halla Gård”, som Anders Gunnarsson bedrift hedder, netop modtaget ”Lantbrukets Affärers Byggnadsstipendium” med begrundelsen:

”Hos Anders Gunnarsson på Halla Gård forenes en omsorg for dyrenes velbefindende og godt staldmiljø med en gennemtænkt løsning med egenproduceret foder og biogasproduktion, som gør gården mere end selvforsynende med el og varme. Et koncept som ikke giver afkald på produktivitet men bygger på velfungerende grise som vokser hurtigt og efterlader et minimalt klimaaftryk.”

 Læs også: 1600 spiste pølser vidner om stærk interesse for ny kompakt grisestald

Artiklen fortsætter under videoen

 

Dansk staldkoncept bag succesen

Bæredygtighed med dansk staldsystem
På Halla Gård kan grisene komme udenfor på et 8 hektar stort område. Foto: Agrifarm

Selve stalddesignet er leveret af den danske virksomhed Agrifarm, som Anders Gunnarsson første gang hørte om i 2018.

– Anders havde en ide om at udvikle en konceptgris til svenske forbrugere i samarbejde med slagteriet HK Scan. Han hørte om vores staldkoncept gennem en lokal maskinforhandler, og da han havde set vores staldsystem fungere godt i Danmark på en af de varmeste dage i 2018 og hørt, hvad vi kunne reducere hans emmissioner med, var han på med det samme, siger produktchef Poul Erik Christensen, Agrifarm.

Han ønsker Anders Gunnarsson mange gange tillykke med prisen.

Vi er megastolte af at være en del af projektet ”Klimagrisen”. Det er visionært og en fuldt fortjent anerkendelse af Anders’ koncept fra ide til udførelse. Og det er selvfølgelig også for os en enerkendelse af, at Agrifarm´s staldkoncept passer helt perfekt til det Svenske marked og ikke mindst til klimavenlige løsninger indenfor stalde til griseproduktion, siger Poul Erik Christensen.

Skal vi fortælle din gode historie?

Verdens Bedste Fødevarer tilbyder hjælp til at få fortalt de mange gode historier om danske fødevareproducenters anstrengelser for at gøre ting bedre for: Miljø, klima, natur, dyrevelfærd og arbejdsmiljø.

Læs mere om tilbuddet her: “Skal vi hjælpe med at fortælle din gode fødevarehistorie?

Bliv medlem

I Verdens Bedste Fødevarer tror vi på, at danskerne vil støtte massivt op om danske kvalitetsfødevarer. Ligesom vi støtter op om et bæredygtigt og velfungerende fødevareerhverv. Derfor håber vi, du også vil blive medlem i Verdens Bedste Fødevarer

Medlemskaber for 1 år
Studerende og pensionister 150 kr
Private 300 kr
Mindre virksomheder 1000 kr.
Større virksomheder 5000 kr.
Iværksættervirksomheder (under fem år) 500 kr.
Unge under 18 år – Gratis

Meld dig til her: Tilmelding

Følg os!