Robotter er en vigtig og uundgåelig del af fremtidens fødevareproduktion, hvis vi stadig skal kunne brødføde en voksende verdensbefolkning, siger Malene Grouleff, der er nyt medlem i Verdens Bedste Fødevarer (se bunden af artiklen for info om, hvordan du melder dig eller din virksomhed ind).
Tekst foto og video af Esben Holst Harboe
Malene Grouleff, selvstændig kommunikatør fra Grouleff Kommunikation, har de sidste ni år samarbejdet tæt med danske robotfirmaer og har et indgående kendskab til danske robotter og til det potentiale, der er i at investere i maskinerne. Hun har valgt at melde sig ind i Verdens Bedste Fødevarer, da hun ser det som et godt sted at få flere interesser til at mødes og dele ideer.
”Med den ekspertise vi i Danmark har til at producere på bæredygtige og sunde måder, syntes jeg, det kunne være spændende at se på vores styrkepositioner, som vi kan bruge til både at producere fødevarer og samtidig være en inspiration for lande i hele verden. Der er samtidig meget goodwill omkring mere fødevareautomation fra både robotindustrien og fødevareindustrien. Så det eneste, der mangler for virkeligt at få gang i et dansk roboteventyr inden for fødevareproduktion, er den politiske vilje,” siger Malene Grouleff.
Læs også: Mange flere munde skal mættes – robotter kan hjælpe
Men det kan Verdens Bedste Fødevarer godt være med til at hjælpe på, fornemmer hun:
”Jeg har meldt mig ind i Verdens Bedste Fødevarer, fordi projektet har en vigtig mission i at sikre bedre fødevareproduktion, samtidig med at projektet ikke udelukkende udspringer fra en specifik branches interesse. I stedet samler foreningen interesser fra landbrug, virksomheder, interesseorganisationer og mange andre i et fælles mål om at skabe nogle bedre produkter og en stærk fødevareproduktion til gavn for alle. Projektet vækker genklang hos folk og foreninger med vidt forskellige baggrunde, og det giver mig håb om, at man kan lykkes med at gøre Danmark til endnu mere et foregangsland, end det allerede er,” siger Malene Grouleff.
En fleksibel og tilpasningsklar hjælp på arbejdet
Ifølge Malene Grouleff, har Danmark i forvejen en masse styrkepositioner i forhold til udlandet. En enorm fødevaresektor, kreative ingeniører og en tilgang til problemer, der skaber helt unikke produkter.
Et eksempel på en innovativ dansk robot er cobotterne (collaborative robots) fra Universal Robots, hvis formål det er at skabe fleksible og prismæssigt overkommelige automationsværktøjer, som industriens medarbejdere selv kan programmere og betjene. De kan aflaste og optimere ved at automatisere manuelle opgaver, der før ikke var rentable at sætte industrirobotter til at løse.
”Derfor opfandt Universal Robots en robot, der var nem at programmere, som er lille og sikker nok til, at ansatte kan arbejde side om side med den. Cobotten havde så stort et potentiale, at et amerikansk firma købet selskabet for mere end 2 milliarder kroner. Jeg tror, vi kan noget her i Danmark, når det kommer til at tænke nyt, og det må vi kunne bruge til at lære resten af verden, hvordan vi får færre til at dø af sult,” siger Malene Grouleff.
Robotter med menneskelige kvaliteter
Det er ikke Terminator-lignende science fiction robotter, vi kommer til at se drage rundt i det danske landskab; Derimod er der mange andre muligheder for at kombinere mennesker og maskiner og det menneskelige i en maskine. Ifølge Malene Grouleff ser vi allerede teknologien på fremmarch i danske erhverv.
”Et eksempel på det, så jeg ude ved tomatfirmaet ”Alfred Pedersen & Søn” på Fyn. Det er relativt dyrt for dem at producere tomater på grund af de høje danske lønninger, så de er i gang med at opfinde en automatisk tomatklase plukker, som med sensorer og kamerateknologi kan lokalisere både tomatklaserne og bladene og bedømme tomaternes modenhed, størrelsen på klasen og bedømme, hvornår de skal plukkes. Det er mange års opdyrket viden, som de skal implementere i maskinerne, og i bedste fald er robotten i produktion i Danmark og klar til eksport om et par år takket været et tæt samarbejde med innovationsnetværket Robocluster, robotproducenten EGATEC, Inwatec, Green Food Holding, Senmatic, RoboCluster, Væksthus Syddanmark og Designskolen Kolding,” fortæller Malene Grouleff.
Men for Malene Grouleff handler det lige så meget om at forske nok i feltet til, at Danmark på langt sigt kan være med til at sikre en bæredygtig fødevareproduktion på globalt plan:
”Mine børn, børnebørn og oldebørn skal jo også have adgang til føde for, at det ikke ender som et desperat ragnarok. Ifølge ”The Economist” er der ni milliarder mennesker på kloden i 2050, og derfor skal vi i løbet af de næste 40 år producere flere fødevarer, end i de foregående 10.000 år tilsammen. Det siger sig selv, at vi derfor er nødt til at producere på en måde, så vi får mere ud af hvert enkel hektar og på helt nye måder. Der tror jeg, vi skal bruge teknologier på hidtil usete måder måder for at producere nok mad til flere munde,” afslutter Malene Grouleff.
Læs mere om Verdens Bedste Fødevarer under videoen
Dermed slutter Malene Grouleff sig til andre medlemmer som:
Svinebaronen Kim Kjær Knudsen og aspargeskongen Søren Brandt Wiuf
Tænketankstifter Marie-Louise Thøgersen
Og seniorforsker Mads Bennedsen
Meld dig til her: Tilmelding
Man kan også melde sig ind ved at skrive direkte til initiativtager Felix Bekkersgaard Stark på https://verdensbedstefodevarer.dk/wp-content/uploads/2019/02/farvede-gulerodder-scaled-11.jpgark@verdensbedstefodevarer.dk
Medlemskaber for 1 år
Studerende og pensionister 150 kr
Private 300 kr
Virksomheder 5000 kr.
Iværksættervirksomheder (under fem år) 500 kr.
Unge under 18 år – Gratis
Læs mere om foreningen her: “Om Verdens Bedste Fødevarer“