dyreelskere

prisbevidste dyreelskere

Der er en historie, som det ærgrer mig grumme, at jeg aldrig fik lavet, mens jeg havde æren af at bestemme, hvad der skulle i det nu lukkede trykte magasin Food & Culture. Jeg ville have elsket at lave en billedreportage fra et sted, hvor de laver hunde- og kattefoder. Jeg har desværre heller aldrig været sådan et sted, men jeg har de grummeste forestillinger om, hvordan man laver afskær og dele af dyr, der ikke egner sig til menneskeføde, om til de der tørre knasende (jo jo, jeg spiste dem, da jeg var barn, og min yngste higer også efter skålen) kager, som de søde kæledyr lystigt kaster i sig.

Mums - bladmave! Velbekomme!
Mums – bladmave! Velbekomme!

Jeg kom i tanke om historien igen i dag, fordi Danish Crown har fundet et guldæg. Under overskriften “Det lugter af penge” præsenterer slagteriet en ny ide, hvor de har fundet ud af, at bladmaven hos en ko (det er åbenbart den tredje af koens fire maver) sagtens kan renses og sælges til dyrefoder, hvor de før har skullet betale for at komme af med den – formentlig til Daka.

Slagteriet får sølle tre kr. pr. kilo for de ildelugtende bladmaver. Det virker jo ikke af meget, når man betænker, at man betaler i omegnen af halvtreds kr. kiloet for det færdige produkt hos en dyrehandler og gerne lidt mere hos dyrlægen, som ledsager produktet med en forklaring om, hvor smuk en pels, dyret får af det.

Ifølge en ekspert, som DR har interviewet (i 2011 godt nok, der kan jo være sket meget på området siden) overdriver dyrlæger effekten af det dyre foder, men det forhindrer ikke, at dyrlæger, dyrehandlere, producenter og mellemhandlere har en ganske god forretning ud af at sælge knaset til knap så prisbevidste dyreelskere. Sært er det dog, at det tilsyneladende ikke gør noget, at kiloprisen er lige knap dobbelt så høj, som for ribbenssteg i Bilka i denne uge (31,9 kr. kiloet). Når man altså betænker, at det er prisen, der mestendels afgør, hvad danskerne putter i kurven i supermarkedet. Hvis du synes, det kunne være fint, hvis danskerne fik en større bevidsthed om, hvad der er prisen værd, og hvad der ikke er, er det en grumme god ide at synes godt om https://verdensbedstefodevarer.dk!

Læs https://verdensbedstefodevarer.dk, hvis du vil vide, hvad projektet vil.

(Visited 30 times, 1 visits today)

Del artikel