Skrevet den 24. dec 2012

Om døde kalve og gamle køer

De er lidt mindre end disse, når de får boltpistolen. Fot0: Søren Holt

Hvert år aflives ca. 30.000 spædkalve lige efter fødslen. De er så uheldige at være født med en penis og være af racen Jersey. Øv. Nå, men de er sågu nok ligeglade. De døde skal man ikke have medlidenhed med. Det er dem, der bliver tilbage, man skal have medlidenhed med. Først og fremmest de stakkels landmænd, der har den utaknemmelige tjans at skære halspulsåren over på levedygtige nyfødte kalve med store brune øjne. Det kan sgu ikke være rart, men man vænner sig jo til meget.

Det er også synd for os andre, for de ville faktisk smage ret godt, hvis de fik lov at leve. Sådan er det ikke, for det kan ikke betale sig at fodre på dem. Det kan det måske i fremtiden, hvis man bliver bedre til at afsætte kødet til ordentlige priser, eller hvis man kan avle sig frem til færre handyr eller avle tyrekalve ud fra andre racer med bedre huld.

Men det hjælper ikke på et andet problem, som er, at Danmark er et overvejende mælkeproducerende land. Jeg tænker, det ikke er mange, der vil nægte, at kød fra udtjente malkekøer ikke er helt så godt som fra en etårig tyrekalv. Ikke desto mindre skal der jo ske et eller andet med de der køer, når de ikke tjener penge længe, og ret beset behøver vi vel ikke spise det bedste af det bedste hele tiden, og danskerne elsker hakket kød. Mælken giver arbejde til et hav af mennesker, og når Danish Crown bygger nyt kreaturslagteri til at tage livet af køerne, bliver der 300 glade slagtere, der også kan tjene hyren. Det kan næppe være anderledes, at vi også i fremtiden i hovedsagen skal spises af med gamle køer, mens kineserne får mulerne.

Men måske kunne det lade sig gøre at gøre noget ved kødet, så det fik en bedre kvalitet. Det er en forskningskrone værd! Støt sagen ved at synes godt om http://verdensbedstefodevarer.dk. Læs mere om projektet her

Følg os!