slå på økologien

Opfordring: Stop med at hakke på økologien!

Felix Bekkersgaard Stark, Verdens Bedste Fødevarer
Felix Bekkersgaard Stark er talsmand for Verdens Bedste fødevarer.

Uanset hvor uretfærdigt, man som konventionel landmand kan føle sig behandlet i den offentlige debat, opfordrer jeg til at stoppe med at slå på økologien.

Af Felix Bekkersgaard Stark, talsmand for Verdens Bedste fødevarer

Tilmeld nyhedsbrev!

“Økologien er nu så stor en del af hverdagen, når danskerne køber fødevarer, at erhvervsskolen ZBC’s landbrugsuddannelse på Jernbjerggård(facebooklink) i Slagelse lægger driften af samtlige 70 hektar jord om til økologisk produktion. Det sker i forbindelse med, at gården fra august udbyder en uddannelse i bæredygtigt landbrug.

Uddannelsen til konventionel landmand fortsætter sideløbende med det nye tilbud. De to uddannelser skal sameksistere, og de kan lære af hinanden, mener områdeleder på Jernbjerggaard Frederikke Tom-Petersen.”

Sådan citerede jeg den anden dag fra en artikel på SN.dk i et opslag på facebook. Opslaget har fået 40 likes, 3 hjerter, 1 grinesmiley, 1 wowsmiley og 1 grædesmiley.

Så vidt så godt.

Men så er der kommentarsporet

En skriver: ”Så der bliver en bæredygtig linje og en øko linje”.

En anden skriver: ”Forbrugerne vil IKKE have højere CO2-udslip….”

En tredje skriver:

”Helt enig i, at der i de økologiske produktioner er så mange “SKAL” regler.

Produktioner hvor dyrene udsættes for tvang, og ikke selv eksempelvis må bestemme når de vil ud på markerne eller “friland”. Selvom solen står højt og bager ned, eller rovfugle i luften, tvinges dyrene ud. Samt at et alt for højt niveau af smågrise dør i de nævnte produktioner, enig det er bestemt ikke acceptabel.

Samt at syge dyr og planter ikke bliver behandlet optimalt når ramt af en sygdom. Eksempel økomarker hvor maskinerne er helt sorte af svampe når høstes – toxiner.

Så har vi slet ikke nået at vende klimaet, som økologiske produktioner jo belaster maksimum – afbrænder så meget humus i jorden ved deres mange maskinelle overkørelser og jordbearbejdning- at der vælter CO2 og latergasser op af jorden, der ødelægger ozonlaget sammen med udledningen fra byerne.

Lad os sammen bede til at de store kapitalselskaber der har skabt dette vanvittige tiltag som øko, og formået at få de alm naive intetanende forbruger til at hoppe på dette tiltag, må blive stoppet i klima debatten.”

Er det en forståelig modreaktion?

Jeg kan sådan set langt hen ad vejen godt forstå trangen til at forsøge at pointere problemer i økologien, der efter min bedste overbevisning får langt mere offentligt medløb end konventionelt landbrug får. Og ja, økologien har udfordringer (Økologisk Landsforening har selv samlet nogle af dem under et)  og får (langt) mere i støtte end konventionelt landbrug får.

Men der er flere grunde til, at konventionelle landmænd skal være varsomme med at sige grimme ting om økologien.

Den første er, at det er uklædeligt. Hvis man selv går og er træt af, at andre siger grimme ting om ens produktion, er det rimelig skidt at besvare kritikken ved at slå på nogle andre.

Den anden er, at de fleste økologitilhængere aldrig kommer til at høre efter, om der kunne være bund i kritikken, når den kommer fra konventionelle landmænd. Hvis man skal have nogen til at lytte, skal man først vinde deres tillid. Den får man ikke ved at slå på det, de mener er det rigtige.

En tredje grund er, at den kritik, der kommer, ofte er bundet op på økologiens klimabelastning . Men hvis klimahensyn er grund til at fravælge økologi, må man nok også begynde at anerkende, at kødspisning er det, og den slags toner synes jeg ikke, man hører fra særlig mange af økologiens kritikere.

Vis vejen i stedet?

Aalundgaard
Henrik Pihl Winterø på Aalundgaard er stolt af sin ægproduktion og viser gerne billeder fra stalden.

Men hvad gør man så, når man med rette føler sig som en af europas dygtigste landmænd og ikke kan forstå, at ens produktion bliver udsat for så kritik, mens økologerne et stykke hen ad vejen går fri?

Efter min bedste overbevisning er den rigtige vej at være stolt af sin produktion og vise, når man synes, man har gjort noget godt.

Et godt eksempel på det, er Klitgaard Agro, der fx har postet et billede af regnorm i deres mark på facebook.

Go-Gris har blandt andet gjort det ved at vise cykelbesøg fra den lokale skole 

Landbokvinderne i ”Glade stilletter i landbruget” er rigtig gode til det. Her har de vist bivenlig beplantning hos et af deres medlemmer.

Og vores gode ægproducentmedlem på Aalundgaard gør det også ved at vise sine glade høner frem i stalden.

Bliv ved med at blande jer

Nu skal det ikke forstås derhen, at jeg ikke synes, vi skal tale om økologiens udfordringer. Eller det konventionelle landbrugs udfordringer. Eller udfordringer i Conservation Agriculture. Eller hvad vi nu har af udfordringer. Jeg synes bestemt, vi skal tale om dem alle.

Men vi skal tale om dem på en måde, som anerkender, at der er problemer ved det hele, og at de, der bedriver det ene eller det andet gør det ud fra en ambition om at gøre det så godt som muligt og samtidig tjene sig et udkomme.

Derfor glæder det mig også, når jeg ser alle mulige mennesker blande sig med konstruktive kommentarer hos Danmarks Naturfredningsforening. Hos Landbrug & Fødevarer. Hos Bæredygtigt Landbrug. Eller hvem der nu kaster sig ud i at mene noget i offentligt rum og derved åbner for samtale.

Jeg håber bare, at flere vil kaste sig ud i samtalerne med ambitionen om at lytte til, hvad modparten siger. Frem for at ville fremlægge sandheden, som man selv ser den. Og som modparten pinedød skal forstå.

Det var bare det.

Tilmeld nyhedsbrev!

Hos Verdens Bedste Fødevarer har vi både økologiske og konventionelle landmænd som medlemmer. Vi har også forbrugere, forskere, organisationer og detailhandel med. Vi vil gerne fremme den gode samtale, der kan samle danskerne om verdens bedste fødevarer. Derfor håber vi også, du vil blive medlem

Se lidt om os i filmen herunder

(Visited 98 times, 1 visits today)

Del artikel