Afarter af PFAS

Kemiker: Der skal skelnes mellem afarter af PFAS

Skelner vi ikke mellem afarter af PFAS, kan vi ulovliggøre en del malariamedicin, HIV medicin, antidepressive lægemidler, og kemoterapi med et pennestrøg.

Forkortet og redigeret version af indlæg af kemiker Anton A. A. Autzen. Læs det fulde indlæg på scienceblog: PFAS, perfluorerede stoffer, pesticider og politik – en oprydning i debatten.

Tilmeld gratis nyhedsbrev!

anton aa autzen skriver om afarter af pfas
Anton A. A. Autzen er kemiker og ansat ved DTU.

Jeg kan som kemiker næsten ikke bære, hvor misinformeret den offentlige debat er, når det drejer som om PFAS-stoffer. Jeg håber ikke, der er nogen tvivl om, hvor jeg står, og jeg vil vove at påstå, at der ikke er nogen, der forsvarer de særligt problematiske stoffer.

Men der er en vigtig pointe, som ikke er belyst i den offentlige debat:

Definitionen af PFAS rammer for bredt, fordi den også inkluderer stoffer, der ikke er problematiske i forhold til bioakkumulering og miljøforurening. Derfor skal der skelnes mellem afarter af PFAS. Mellem problematisk PFAS og ikke-problematisk PFAS, der er nedbrydelig.

Læs også: Kemiker: Kemi, der aldrig forsvinder, bekymrer mig

Der er nogen, der ved, hvad de laver

I den offentlige debat er PFAS bare blevet lig med problematikken omkring perfluorerede stoffer, og den generalisering er ikke gyldig. De perfluorerede er en klasse af PFAS, der både bioakkumulerer og ikke er nedbrydelige.

Heldigvis ved myndighederne godt hvad der er skidt og kanel, og deres tiltag reflekterer dette. Det er godt det samme, for ellers ville man med et pennestrøg ulovliggøre en del malariamedicin, HIV medicin, antidepressive lægemidler, og kemoterapi.

Dertil er der pesticiderne. Jeg har ikke forholdt mig til, om de er problematiske i andre sammenhænge. Men kritikken omkring perfluorerede stoffer er ved siden af for disse.

Så når politikere siger, de vil have alt, der indeholder PFAS ulovligt, handler de ud fra en mangelfuld viden (eller bare et ønske om en stærk retorik).

Læs også: Kemiker: Vi kan udrydde sygdomme som Malaria og Borelia

Disclaimer: Som altid er jeg, så vidt jeg ved, uden interessekonflikter, og min primære motivation for denne tekst er, at der ikke er andre, der har skrevet den.

Bliv medlem

Anton A. A. Autzen er medlem i Verdens Bedste Fødevarer.

Vi tror på, at danskerne vil støtte massivt op om danske fødevarer. Derfor håber vi, du også vil blive medlem i Verdens Bedste Fødevarer.

Medlemskaber for 1 år
Studerende og pensionister 150 kr
Private 300 kr
Virksomheder 5000 kr.
Iværksættervirksomheder (under fem år) 500 kr.
Unge under 18 år – Gratis

Meld dig til her: Tilmelding

(Visited 687 times, 1 visits today)

Del artikel