Hvad elsker du ved landbruget

Hvad elsker du ved landbruget?

Jeg ville grumme gerne have flere landmænd til at engagere sig i https://verdensbedstefodevarer.dk, end tilfældet er. Jeg har talt lidt med nogle enkelte, som siger, at de simpelthen ikke orker det. De orker ikke at skulle diskutere med folk, der hader deres virke,  og, oplever de, ikke vil lytte. Derudover tænker jeg, at landmænd i hovedreglen ikke er de allermest skrivende. I modsætning til mig, der spytter ord ud som skidt fra en  spædekalv.

Der er dog et emne, jeg håber flere kunne have lyst til at fortælle lidt om: Hvad gør det fedt at være landmand, og hvorfor blev det det erhverv, I valgte? Jeg ville rigtig gerne høre fra alle typer landmænd. Planteavlere, svineproducenter, kyllingeproducenter, pelsavlere, økologer, fritidsmænd, biodynamikere. Alle slags! Jeg er ikke landmand. Min erfaring begrænser sig til lidt planteavl for min far Ole Stark. Men jeg bor dog på et fritidslandbrug med 18 høner, 12 hektar og tre løgfrøsøer uden løgfrøer (den kan åbenbart lugte lidt af hvidløg).Jeg er meget begejstret for at bo på landet, og jeg ønsker tit, at jeg havde bedre tid til den del, selv om jeg bedre kan lide at skrive ord. Hvorfor?

39-traktor Jeg er ret sikker på, at det er min barndoms og teenageårs oplevelser med høst, der har gjort det. Jeg elskede, når vi pakkede en frokostkurv og sad i markkanten og drak kaffe i solen. Duften af dug, der falder på en stubmark har sat sig i mine næsebor. Termokandekaffe og klapsammenleverpostej har aldrig smagt bedre end på skødet af far, der lugtede af en blanding af smøreolie, dieselolie og kornstøv.

Og da jeg blev stor nok til at køre traktorerne, var der ingen større stolthed end at køre rundt på vejene med to vogne efter og 40 tons på ladet. Jeg blev god til at bakke med en firhjulet vogn, efter jeg i 40 minutter havde forsøgt at bakke ind gennem en port på den lokale foderstof, mens alle de rutinerede vognmænd kiggede på og grinede deres røv i laser.

Jeg elskede de lange aftener med P3 blandet med den monotone rumlen fra tærskeværket, og jeg elskede de kolde øl efter duggens fald i projektørlys og med fedtsprøjten og oliekanden klar til brug. Fremfor alt elskede jeg at vende hjem beskidt. At sænke sig ned i et karbad med olieindsmurte hænder, støv i alle porrer og avner i hele håret.

Det er en helt særlig fornemmelse at skylle efter i et karbad, når man kan se et bundlag af skidt, og det er en helt særlig fornøjelse at lægge sig i dynerne efter en 18 timers arbejdsdag i kamp mod den næste truende regnbyge. Den fornemmelse savner jeg ved skriveriet.

Hvad elsker du ved landbruget? Skriv på https://verdensbedstefodevarer.dk. Skriv kort, skriv langt, skriv godt, skriv skidt. Skriv! Eller læg et billede eller en video på. Tak!

For mere information om Verdens Bedste Fødevarer læs https://verdensbedstefodevarer.dk – åbent brev

(Visited 53 times, 1 visits today)

Del artikel