Bier

Hellige bier

EU har besluttet at indføre et toårigt forbud mod visse sprøjtemidler. Det sker i et forsøg på at modvirke den omfattende bidød i hele Europa. Det vækker ikke glæde i landbruget, som mener, at miljøet er taberen i pesticidforbuddet.

Bier er hellige! Foto: Ulrich Kersting
Bier er hellige! Foto: Ulrich Kersting

Det er eddermame en dum melding at komme med. Bier er hellige. Mere end hellige. Og hvis et toårigt forbud mod visse midler skulle vise sig at have effekt, bør landbruget klappe i hænderne.

Det er usandsynligt, men landbruget taber enorm goodwill ved at insistere på dumheden i forbuddet. Argumentet lyder, at man så skal bruge mere af andre midler, og at det vil blive brugt mod landbruget, når det viser sig i statistikken senere hen, hvor alle har glemt, at det var biforbuddet, der var skyld i det øgede forbrug. Det er mere end sandsynligt, at det vil ske, men det hjælper jo ikke på sagen, at man varsler et bebudet karaktermord. Tværtom kunne mange få den tanke, at landbruget vil bruge biforbuddet som undskyldning for at sprøjte mere.

Det ville have klædt landbruget at gå ud med en fuldhjertet støtte til forbuddet. Håbe på, at det ville hjælpe bierne. En toårig forsøgsperiode kan de nok leve med. Og så kunne man, i de medier, der kunne tænkes at skabe plads til nuanceringen påpege, at det har den kedelige effekt, at man skal sprøjte mere på andre tidspunkter.

Udmeldingen får et ellers glimrende indlæg, Journalister elsker da danske svineproducenter, i Politiken til at fremstå ekstremt utroværdigt. Nu er svineproducenter og planteavlere principielt ikke de samme folk, men den nuance vil de færreste tage med i betragtningen. Så når man kommunikerer noget om bier, der i  de flestes øjne vil blive betragtet som rendyrket ligegyldighed overfor biernes velfærd, kommer en ellers sikkert ganske fornuftig tilbageholdenhed i forhold til en alternativ sygdomsbekæmper i  svinestalden til at fremstå som det samme. Det gjorde det så i forvejen, argumenterer Lindhart i indlægget. Og jeg vil gerne give ham ret i, at journalisters syn på og beskrivelse af landbruget i bedste fald er unuanceret.

Men hvis man vil ud af den rolle, hjælper det ikke, at man effektivt kommunikerer, at man vil skide biernes velfærd et stykke. Øv!

For mere information om projektet her læs https://verdensbedstefodevarer.dk – åbent brev

(Visited 21 times, 1 visits today)

Del artikel