Skrevet den 17. jun 2019

Fynsk teknologi sparer 10.000 ton madspild globalt

Den fynske virksomhed TriVision sparer 10.000 ton madspild globalt. Verdens Bedste Fødevarer vil gerne hjælpe med at udvikle skalérbare løsninger, der kan finde anvendelse i alle typer og størrelser af virksomheder. 

sparer 10.000 ton madspild globalt
Jesper Bach, CEO i fynske TriVision, vurderer, at virksomhedens teknologi har sparet mindst 100.000 tons madspild.

Tilmeld nyhedsbrev!

25 lande sparer tilsammen hvert år omkring 10.000 ton madspild som følge af visionsteknologi fra den fynske virksomhed TriVision. Firmaet har skabt en række teknologier, som kan kvalitetstjekke emballage og etiketter og dermed opdage fejl i fødevareindustrien. En kombination af kameraer og software på højt niveau opdager fejl i god tid og afslører, hvor i produktionen tingene halter.

– Jeg vurderer, at vores teknologi har sparet mindst 100.000 tons madspild, siden den kom på markedet. Det er vi stolte af. Og så sparer den naturligvis også rigtigt mange penge for store fødevarevirksomheder som f.eks. Arla eller Danish Crown. Og den giver også langt mindre spild af gode fødevarer og emballage, siger CEO Jesper Bach.

Læs også: Kiselgården: Reklamebæredygtighed stjæler billedet fra reelle problemer

Indsamler data der optimerer driften

Blandt de virksomheder, der anvender løsningen er Arla, som bruger den til at sikre, at fejl i emballagen på for eksempel små pakker økologisk smør ikke spænder ben.

– Det nye system har afhjulpet mange fejl i alle dele af vores produktion, og antallet af kundeklager er faldet meget, bekræfter Bjarne Randrup Nielsen, produktionslinjeansvarlig, Arla Foods.

Teknologien analyserer billeder, så fejl i fødevarer, emballage eller etiketter opdages med det samme, og produktionen straks kan rettes til. Det betyder væsentligt mindre madspild, ikke mindst fordi tilbagekaldelser undgås. I alt hævder virksomheden, at den sparer 10.000 ton madspild globalt.

– Vores teknologi kan halvere både spild af mad, af emballage og af den CO2, som indgår i såkaldt beskyttet atmosfære i fx pakker med kød. Samtidig opsamler teknologien data, så fødevarevirksomheder kan optimere produktionen. Og samtidig gøre den langt mere bæredygtig, siger Jesper Bach.

Han påpeger, at teknologien i stigende grad bliver brugt til at indsamle data fra produktionen og optimere den.

– Tidligere investerede virksomhederne typisk i teknologien for at kvalitetssikre fødevarer og emballager, så de for eksempel undgår, at hele containere med kød bliver afvist i Kina. Fx fordi der er et skrifttegn, der står forkert på etiketterne. Men denne type Industri 4.0-muligheder sparer betydelige summer og giver på en gang højere kvalitet og bæredygtighed allerede på produktionsniveau, siger Jesper Bach.

Små fødevareentreprenører har også behov

I Verdens Bedste Fødevarer er formand Louise Dolmer imponeret over den fynske virksomhed.

– At reducere fødevarespild i produktionskæden er helt centralt i kampen om at skære ned på det globale madspild, som desværre p.t. udgør 1,3 milliarder ton om året. Det er fantastisk, at vi har virksomheder som TriVision i Danmark, der kan hjælpe i den kamp. Og det sætter også en tyk streg under det faktum, at fødevareklyngen hænger sammen. Hvis der ikke var en stærk dansk fødevareindustri, Trivision kunne spille bold med, ville de næppe være i Danmark, siger Louise Dolmer.

Alene i Danmark står fødevareindustrien ifølge Miljøministeriet for 19 procent af vores årlige madspild, på i alt 700.000 ton. Blandt andet derfor påpeger Louise Dolmer behovet for, at der udvikles løsninger i en skala, som er overkommelig for mindre virksomheder.

– Mindre spild er en prioritet for virksomheder lige fra giganterne i Arla og Danish Crown og til de små fødevareentreprenører, der fx leverer til Landmad. Men investeringskræfterne er vidt forskellige. Derfor vil vi i Verdens Bedste Fødevarer gerne hjælpe med at udvikle skalérbare løsninger, der kan finde anvendelse i alle typer og størrelser af virksomheder, siger Louise Dolmer.

Herunder kan du se en video om Trivision teknologien.

Tilmeld nyhedsbrev!

Følg os!