Kan Danmarks madildsjæle stå i spidsen for verdens 4. madrevolution?

Flere kvindelige værdier i landbruget

Felix Bekkersgaard Stark, Verdens Bedste Fødevarer
Felix Bekkersgaard Stark er talsmand for Verdens Bedste fødevarer.

Selv om ældre mænd kan være gode til kvindelige værdier, har de ikke været voldsomt fremtrædende hos de landbrugsfolk, jeg har truffet. 

Jeg er grumme glad for alle de mange likes, Verdens Bedste Fødevarer har på facebook. Det er fantastisk. Men der er en ting, jeg er lidt ærgerlig over. Det er, at mange af dem er fra unge mænd – flest med forbindelse til landbruget. Ikke at der er noget galt med unge mænd med forbindelse til landbruget. Men jeg ville rigtig gerne have flere likes fra kvinder også.

Måske skyldes det, at jeg selv er en mand med forbindelse til landbruget, og at jeg har lidt svært ved at kommunikere til de kvindelige værdier, fordi jeg selv er bedst til de mandlige. Det tager jeg gerne på min kappe, selv om guderne skal vide, at jeg prøver at appellere til kvinderne også (nej ikke på den måde). Jeg prøver på det, fordi der er voldsomt behov for flere kvindelige værdier i landbruget – og til dels i fødevareerhvervet. Det er ikke nogen hemmelighed, at landbruget (og fødevareerhvervet, og finansverdenen, og industrien, og og og) er domineret af ældre mænd. Og selv om ældre mænd også kan være gode til kvindelige værdier, har de ikke været voldsomt fremtrædende hos de jævnt mange landbrugsfolk, jeg har truffet på min vej.

Kvindelige værdier hører ikke kun det smukke køn til.
Kvindelige værdier hører ikke kun det smukke køn til.

Klap svinet (blødt)

Det er ikke rigtig nået ud til landbruget endnu. Der synes de fleste stadig, det er fedt, hvis produktionen er sket effektivt, med smarte og store maskiner og med sorte tal på bundlinjen. Og igen: Jeg er helt med på, at effektivitet også er lig med hensyn til f.eks. ressourceforbrug, men det appellerer altså ikke rigtig til de kvindelige værdier, hvis effektiviteten bliver så stor, at der ikke bliver tid til at klappe svinet (blødt).

Mangfoldighed gør godt

Det er et problem. Ikke bare fordi det er vigtigt, at der er tid og ressourcer nok til at vise hensyn. Men også fordi det skaber afstand mellem forbrugerne (kvinder) og producenter (mænd). Og fordi det får færre kvinder end mænd til at søge ind i landbruget, og så bliver de mandlige værdier mere fremtrædende, fordi der ikke er så mange kvinder, man skal tage hensyn til i sin takt og tone.

Det har de f.eks. fundet ud af i militæret, hvor flere kvinder på kasernerne giver dygtigere soldater og mindre dårlig opførsel. På den anden side er der også brug for, at de der meningsdannere, der sørger for, at blødsødenheden har magten i mange andre sammenhænge, også får øjnene op for, at der også er brug for de hårde værdier. Det nytter ikke en dyt at få landmænd til at tage større hensyn, hvis det betyder, at de må dreje nøglen om ved næste termin.

 

(Visited 165 times, 1 visits today)

Del artikel