Læserbrev bragt i Effektivt Landbrug lørdag 1. februar: Under overskriften ”Redigeret og tendentiøst” gør Effektivt Landbrugs leder sig 25. januar sig skyldig i at tale avisens læsere mere efter munden, end dokumentaren ”Det store svinerige” på DR talte landbrugets kritikere efter munden. Effektivt Landbrugs journalister (som jeg har været en af) har, som der så rigtigt står, kendskab til den virkelighed i svinestaldene, som dokumentaren forsøgte at give indtryk af. En virkelighed, som indbefatter døde pattegrise, halekuperinger og kastrationer, som man ganske rigtigt så i rigelige mængder i udsendelsen.
Det var nemlig virkeligheden, der for en sjælden gangs skyld blev vist i ”Det store svinerige”. Filteret, der normalt beskytter forbrugerne mod blod, indvolde og pludselig død var taget af i dokumentaren og gjorde på den måde forbrugerne opmærksomme på, at de grimme billeder hører med til svineproduktion. Det bør landbruget takke dokumentaren for, for det er fraværet af disse billeder i folks normale hverdag, der gør, at folk bliver forskrækkede, når de får at vide, at det er en del af det, de køber i supermarkedet. Javist, der er også pæne billeder at hente i en svinestald, men hvis man vil gøre sig håb om, at folk får forståelse for erhvervets vilkår, hører det med, at der flyder blod, når man laver kød. Jeg forsøger via mit projekt, https://verdensbedstefodevarer.dk, at bygge bro mellem by og land. En af måderne er ved at arbejde for, at skolebørn kommer ud og ser, hvordan tingene foregår på landbrugene, og at de får kendskab til slagtning og anden fødevareproduktion, som indebærer slim, blod, tarme, afskårne lemmer, ildelugtende væsker og alt mulig andet, som er fraværende i køledisken. For det er kun gennem erkendelsen af de bagvedliggende processer, at folk kan få større forståelse for fødevareerhvervets vilkår. Derfor burde avisens leder have hyldet et program, der turde vise virkeligheden og i begejstring tage imod den udfordring det er at fortælle, hvorfor det hører med til virkeligheden, at pattegrise dør. For mere information om projektet læs https://verdensbedstefodevarer.dk – åbent brev