gyllegate

Treretters menu i løvens hule – uden løve

Danske Fødevare- og Landbrugsjournalister og Verdens Bedste Fødevarer serverede torsdag 2. november forret, hovedret og dessert, da cavlingprisvinder Lars Nørgaard Pedersen, klimaforsker Jørgen E. Olesen og mediejurist og chef for Forskning og Viden ved Danmarks Medie og Journalisthøjskole Vibeke Borberg holdt oplæg og stillede op til efterfølgende debat om den såkaldte “Gyllegate”.

gyllegate
Moderator Frederik Thalbitzer åbnede debatten med at bede om god tone og konstruktiv kritik.

Arrangørerne skylder stor tak til Landbrug & Fødevarer, der lagde lokale til på Axelborg i hjertet af København. Til stede i salen var en bred kreds, der spændte fra repræsentanter fra Danmarks Naturfredningsforening over kemivirksomheden Bayer og til repræsentanter fra landbrugsorganisationen Bæredygtigt Landbrug.

– Jeg skal ærligt indrømme, at jeg var lidt nervøs, da jeg så deltagerlisten. Vi skulle diskutere journalistikken omkring landbrugspakken, og selvom det er noget tid siden, den var rigtig i vælten, ved jeg, at det stadig er et emne, der kan bringe sindene i kog. Derfor var jeg rigtig glad for, at moderatoren Frederik åbnede debatten med at bede om god tone og konstruktiv kritik, siger Felix Stark, talsmand og stifter af Verdens Bedste Fødevarer.

Om opfordringen gjorde nogen forskel er svært at sige. I hvert fald var stemningen god og respektfuld hele vejen igennem.

– Jeg var skeptisk overfor konceptet på forhånd, for vi har været hele møllen igennem mange gange. Blandt andet på Folkemødet. Og det har ikke været særlig givende. Det her var det tætteste, jeg har været på en fornuftig debat om landbrugspakken, så tak for det, siger Lars Nørgaard Pedersen.

Felix Stark ærgrer sig til gengæld over, at Landbrug & Fødevarer ikke var til stede ved debatten.

– Vi kan jo kun være glade for, at organisationen var så venlig at låne os lokaler og give kaffen. Men det var ærgerligt, de ikke var der under debatten, hvor de også kunne have bidraget væsentligt. Ligesom det ærgrede mig, at mit eget fagblad Journalisten trods opfordring ikke kom, siger Felix Stark.

Brug for konstruktiv dialog

Også Frederik Thalbitzer, formand for Danske Fødevare- og Landbrugsjournalister og moderator ved debatten, er tilfreds med eftermiddagen.

– Det er et emne, mange af os i ”halmpressen” har talt en del om, og det var flot af alle oplægsholderne, at de ville tage sig tid til at komme og tale gratis for to fattige foreninger. Jeg synes også, vi kom godt omkring emnet, selv om man tydeligt kunne mærke, at debatten kunne være fortsat mange timer endnu, siger Frederik Thalbitzer.

Det betyder også, at der selvsagt ikke kom nogen konklusioner ud af debatten, der nok vil fortsætte i andre fora en rum tid endnu. Også selv om Jørgen E. Olesen indledte sig oplæg med et fromt ønske om, at dette ville blive sidste gang, han diskuterede landbrugspakken. Undervejs fortalte Lars Nørgaard Pedersen nemlig, at der kan være mere journalistik om pakken på vej fra Berlingskes gravergruppe.

– Det er en politisk betændt sag med mange interesser, og derfor stopper hverken mediemøllen eller debatten selvfølgelig. Men jeg synes, det er værd at fremhæve Jørgen E. Olesens afsluttende kommentar, hvor han gav udtryk for, at der er behov for mere konstruktiv dialog for at løse fælles udfordringer. Det er det vigtigste, jeg har taget med mig fra debatten, siger Felix Stark.

(Visited 47 times, 1 visits today)

Del artikel