om økologi

Svar til skoleelever om økologi fra Økologisk Landsforening

Line Hedeboe
Line Hedeboe, kommunikationschef i Ølkologisk Landsforening. Foto: Martin Dam Kristensen

3 skoleelever har stillet en række spørgsmål om økologi. Læs svarene fra kommunikationschef Line Hedeboe, Økologisk Landsforening, samt en række andre organisationer.

Læs også svar til skoleeleverne om økologi fra Forbrugerrådet Tænk, fra Økologisektionen i Landbrug & Fødevarer fra Felix Stark, stifter af VBF og fra Bæredygtigt Landbrug.

Tilmeld gratis nyhedsbrev!

Ville du vælge økologi frem for ikke økologi? Hvorfor/hvorfor ikke?

Jeg vil altid vælge økologi, fordi det er det sunde, naturlige valg for mig. Når jeg handler økologisk mad, så er jeg med til at skabe bedre dyrevelfærd, mere natur og jeg passer godt på vores miljø. Økologisk landbrug er derfor både til gavn for os og for fremtidige generationer.

Mange mennesker mener at økologi er bedre end ikke økologisk mad. Er du enig? Hvorfor og Hvorfor ikke?

Det er selvfølgelig op til den enkelte, hvad man lægger i “bedre”, men for mig er der flere faktorer, som ikke kun handler om maden, men også de omgivelser, man producerer den i. For eksempel mindsker man indtaget af pesticidrester og en lang række tilsætningsstoffer, som ikke er tilladt i økologi. Derudover er dyrevelfærd vigtigt for mig, og jeg mener, at det er god dyrevelfærd at give dyrene mere plads og mulighed for at komme udenfor, så de er i mere naturlige omgivelser og kan få motion. Derudover ser vi jo desværre flere eksempler på pesticidforurening af vores drikkevand og forskning, der viser, hvordan pesticider kan have en negativ effekt på insekterne. Bedre mad er altså for mig ikke kun den færdige mad, jeg putter i munden, men også alt det, der er sket i produktionen fra jord til bord.

Skal man gøre mere for at økologiske varer bliver billigere? Hvorfor og hvorfor ikke?

Det er en balancegang, for på den ene side, skal landmanden have en ordentlig betaling for sine varer, og på den anden side mener jeg, at økologi skal være tilgængeligt for alle uanset budget.

I Økologisk Landsforening arbejder vi for mere og bedre økologi. De økologiske landmænd er dygtige og innovative. De arbejder året rundt for, at varerne skal være af den bedste kvalitet til gavn for forbrugeren. Mange angiver prisen som den største forhindring for at købe økologisk. Men man kan sagtens leve økologisk til en fornuftig pris fx kan du oparbejde et basislager af økologiske råvarer. Supermarkederne har jævnligt dage eller weekender, hvor de sætter prisen på hele deres økologiske varesortiment ned. Slå til her og køb stort ind.

Efter din mening, synes du så at det giver mening at købe f.eks. økologiske kiwier, hvis de kommer fra den anden side af jorden?

Jeg vil altid opfordre til at man køber grønt efter sæson og så vidt muligt lokalt og altid økologisk. På den måde kan vi mindske klimaaftrykket fra hele fødevareproduktionen, da der skal transporteres mindre, og man mindsker inputtet af fossile brændstoffer til væksthuse. Men der er jo nogle fødevarer, som vi ikke kan dyrke herhjemme, og som vi derfor må købe fra udlandet. Kiwier er et eksempel, men der er jo også andre populære varer som kaffe, chokolade, avocado og bananer, og dem vil jeg naturligvis altid vælge i en økologisk variant, så man skåner landmanden og miljøet for pesticider, der særligt i ulande bruges alt for ureguleret. Jeg mener også, at det er vigtigt, at vi husker, at vi er med til at understøtte udviklingen i ulandene, når vi køber deres varer, og ved at købe økologi, skåner vi dem ikke kun for pesticider, men giver også en lidt højere pris for varerne til gavn for landmanden og lokalsamfundet.

Hvorfor bruger landmænd sprøjtemidler til alt der ikke er økologisk?

De har valgt at dyrke fødevarer på en anden måde, end vi har. Jeg kan ikke svare på, hvorfor de har truffet det valg.

Hvordan kan – og skal vi –  få folk til at købe mere økologi, og hvilke fordele og ulemper synes du, der er ved det?

I Økologisk Landsforening har vi et mål om, at økologien i 2030 udgør 30 % af det danske landbrugsareal og 30 % af det danske fødevareforbrug. Derfor vil vi gerne bane vejen for mere og bedre økologi i fremtiden.

Læs også svar om økologi til skoleelever fra:

Felix Stark, stifter af Verdens Bedste Fødevarer

Forbrugerrådet Tænk

Økologisektionen i Landbrug & Fødevarer

og fra

Bæredygtigt Landbrug

Bliv medlem

Vi tror på, at danskerne vil støtte massivt op om danske fødevarer. Derfor håber vi, du også vil blive medlem i Verdens Bedste Fødevarer.

Medlemskaber for 1 år
Studerende og pensionister 150 kr
Private 300 kr
Virksomheder 5000 kr.
Iværksættervirksomheder (under fem år) 500 kr.
Unge under 18 år – Gratis

Meld dig til her: Tilmelding

(Visited 64 times, 1 visits today)

Del artikel