3 skoleelever har stillet en række spørgsmål om økologi. Læs svarene fra Forbrugerrådet Tænk ved seniorrådgiver Camilla Udsen her.
Læs også svar fra Landbrug & Fødevarers økologisektion, fra Økologisk Landsforening, fra Bæredygtigt Landbrug og fra Felix Stark, stifter af Verdens Bedste Fødevarer.
Tilmeld gratis nyhedsbrev!
Ville du vælge økologi frem for ikke økologi? Hvorfor/hvorfor ikke?
Forbrugerrådet Tænk ser økologien som en god, ”samlet pakkeløsning” for de forbrugere, der ønsker at tage ekstra hensyn til mennesker, dyr og miljø. Vi anbefaler fx de forbrugere, der ønsker at minimere deres indtag af sprøjtemiddelrester, at købe økologi.
Mange mennesker mener at økologi er bedre end ikke økologisk mad. Er du enig? Hvorfor og Hvorfor ikke?
I reglerne for økologi er der en række ekstra krav, fx skrappere krav til dyrevelfærd, minimal brug af sprøjtemidler og færre tilsætningsstoffer. Hvis man mener. at det er vigtigt, ja så er økologien bedre. Hvis I spørger om det smager bedre, så kan man ikke sige, at økologisk mad pr. definition smager bedre. I mange tilfælde vil det dog smage bedre, fordi økologireglerne fungerer for en form for benspænd for producenterne. Fx må man kun bruge meget få tilsætningsstoffer i økologi og ingen kunstige aromastoffer. Det betyder, at en økologisk hindbærsaft smager mere af hindbær end en ikke-økologisk saft med syntetisk hindbæraroma. Økologerne er nødt til at bruge ægte hindbær. Frisk frugt og grønt smager også ofte bedre økologisk, fordi økologerne er tvunget til at vælge sorter, der er mere robuste over for skadedyr, og de sorter smager ofte bedre. Det gælder fx for citrusfrugter og jordbær, hvor de økologiske tit smager bedre. Men det gælder fx ikke for æbler, fordi der også bruges mange kedelige sorter i den økologiske æbleproduktion, især i udlandet.
Skal man gøre mere for at økologiske varer bliver billigere? Hvorfor og hvorfor ikke?
Vi ser gerne, at økologiske varer bliver billigere. Fordi økologien så kan komme ud til flere, da prisen er den største barriere for forbrugerne i forhold til økologi. Forbrugerrådet Tænk har løbende holdt øje med priserne på økologi de seneste år, og vi har set, at priserne er faldet. Dette skyldes bl.a., at mere salg og lavere priser er med til at sætte gang i produktionen, som så giver nogle stordriftsfordele, som igen giver mulighed for lavere priser. Men det skyldes også, at supermarkederne bruger økologi til at konkurrere med hinanden og til at lokke kunder i butikken ved at sætte priserne lavt.
Efter din mening, synes du så at det giver mening at købe f.eks. økologiske kiwier, hvis de kommer fra den anden side af jorden?
Der er ikke noget klart ja eller nej til det spørgsmål, det kommer an på situationen. Man kan synes det er mærkeligt at købe økologisk frugt og grønt, der er transporteret langt. Det, der taler for er, at man derved støtter økologisk produktion i andre lande, og at transport i virkeligheden ikke er det, der betyder mest, når man ser på klimaaftrykket af mad. Det er dog vigtigt at undgå at købe mad, der er transporteret med fly. I tilfældet kiwier er man under alle omstændigheder nødt til at købe udenlandsk, fordi man ikke dyrker kiwier i Danmark. Hvis man fx ser på æbler, vil mange foretrække et dansk ikke-økologisk æble frem for et udenlandsk økologisk. Også fordi de ofte smager bedre. Og det er altid bedst at gå efter frugt, som er i sæson, dvs. fx ingen jordbær i december.
Hvorfor bruger landmænd sprøjtemidler til alt, der ikke er økologisk?
Landmændene bruger sprøjtemidler for at bekæmpe ukrudt, skadedyr og sygdomme i planterne. Det kan også være for at undgå, at afgrøderne mugner efter høst.
Hvordan kan – og skal vi – få folk til at købe mere økologi, og hvilke fordele og ulemper synes du, der er ved det?
Vi mener, at der er brug for endnu flere økologiske produkter, så forbrugerne altid kan vælge økologi til alle situationer, både når de har travlt og har brug for hurtig mad, og når de vil lave mad fra bunden. Vi går ikke efter 100% økologi i butikkerne, forbrugerne skal have et frit valg, men gerne mere end i dag. Og gerne lavere priser, så flere får råd til økologi. Priserne kan dog aldrig blive den samme som ikke-økologi for alle produkter, fx kød, for det vil altid være dyrere at producere kød med højere dyrevelfærd. Vi så gerne endnu flere danske økologiske produkter på hylderne, da alle undersøgelser viser, at forbrugerne gerne vil købe dansk.
Læs også svar fra:
Landbrug & Fødevarers økologisektion,
og fra
Felix Stark, stifter af Verdens Bedste Fødevarer.
Bliv medlem
Vi tror på, at danskerne vil støtte massivt op om danske fødevarer. Derfor håber vi, du også vil blive medlem i Verdens Bedste Fødevarer.