Skrevet den 27. dec 2012

Stolthed og fordomme

Der er pænt mange steder i Danmark. Men hvad skal vi være stolte af?
Der er pænt mange steder i Danmark. Men hvad skal vi være stolte af?

Hvad er det, danskere praler af, når de er ude i verden og møder folk, der vil vide, hvad der er fedt ved Danmark? Strandene er gode. Kvinderne. København til dels. Århus til dels. B&O og design, der blev lavet for 40 år siden. Søren Kierkegaard og H.C. Andersen. Novo Nordisk til dels. Hvad ellers? Ikke Arla, DLG og Danish Crown. Økologi? Friland? Den kristne grundtanke? Medina? Brødrene Olsen?

Jeg tror, det er vigtigt at være stolt af Danmark. Ikke fordi, jeg er enig med Pia. Nok snarere tværtimod. Fordi jeg grundlæggende mener, at det danske samfund med fagforeninger, plejehjem, skoler, læger, bistand og hvad der ellers følger med, er et af verdens bedste at leve i, og fordi jeg tror, at vi har opnået dette samfund ved at være solidariske med hinanden.

Læs også: Med stolthed skal land bygges

Det har vi grund til at være stolte af, og når jeg sådan tænker over det, er det vel også det, vi siger, hvis nogen spørger. Og de forundres, når man fortæller, at staten betaler SU til alle studerende – også de hjemmeboende. Der er mange gode kilder til den velstand. Men landbruget er og har været en af hjørnestenene i opbygningen af det danske velfærdssamfund, for det var i mange år en af de få kilder til råvarer. Vi havde ingen jern, ingen olie, ingen kul. Intet af det, som andre lande byggede deres velfærdssamfund op på.

Det er vigtigt at huske på, når man beklager sig over, at naturen har måttet holde for, når landmænd drænede. Ligesom det er vigtigt at huske på, at i 60’erne var den officielle anbefaling til afskaffelse af brugt emballage og rester af fortidens meget giftigere sprøjtemidler at grave det ned. Dog ikke tættere end 50 meter fra drikkevandsindvindingen.

Der var et andet fokus dengang. Opnåelsen af velstand var højere skattet, end den er i dag, hvor vi betragter det som en selvfølge, at vi kan sætte os ned om aftenen og stene foran fjernsynet – fordi vi fortjener det. Det gør vi såmænd også. Men hvis vi føler os trætte, er det ingenting i forhold til den træthed, vores forfædre har følt. Her på gården kørte de tidligere ejere deres fødevarer de ti km til Hillerød på cykel. Medmindre de kørte ind til København med dem på cykel. Og bagefter cyklede de hjem igen og gik igang med hakkejernet. De havde fortjent det. Vi høster frugterne af deres anstrengelser, og den historie fortjener respekt, også selv om der er røget et par finker af fadet undervejs. Og det ville da være dejligt, hvis vi også i fremtiden kunne blive rigere af, at nogen gider lave mad. Endnu bedre ville det være, hvis vi kan lave mad med respekt for dyrene, miljøet og klimaet. Derfor er det en god ide at synes godt om “http://verdensbedstefodevarer.dk.” Så vi kan fortælle verden, at danske fødevarer dem er vi stolte af, og vi nærer ingen fordomme om dem, der laver dem.

Læs også: http://verdensbedstefodevarer.dk, hvis du vil vide mere om projektet her.

Følg os!