Kritiske forbrugere udfordrer

Kritiske forbrugere udfordrer dansk madlavning

Trine Leerskov simple tider
Trine Leerskov er selvstændig virksomhedsrådgiver med base på Bornholm.

De simple tider med økologi mod konventionel er forbi. Nu melder forbrugere sig ind i debatten som økologer, veganere, lokalpatrioter, klimabekymrede og meget andet. Det stiller helt nye krav til primærproducenterne, blogger Trine Leerskov, virksomhedsrådgiver og nyt medlem i Verdens Bedste Fødevarer.

Gæsteindlæg af Trine Leerskov, Virksomhedsrådgiver og nyt medlem i Verdens Bedste Fødevarer.

Tilmeld nyhedsbrev!

Mit liv som rådgiver for landbrug og landmænd bliver hver dag en lille smule mere udfordret. De simple tider er forbi, og det skyldes ikke mindst den konstante forøgelse af forbrugernes bevidsthed om dyrevelfærd og klima- og miljøbelastning.

Tidligere kunne producenter træffe et simpelt valg om konventionel eller økologisk produktion. Men nu er billedet blevet langt mere nuanceret.

Når jeg taler med landmænd om virksomhedens vision, mission og værdisæt, er ord som bæredygtighed, cirkulær produktion og forbrugere nu en del af diskussionerne. Fokus er flyttet fra at være i komfortzonen hos de sikre aftagere i andelsselskaberne og ud til slutbrugeren af produktionen, nemlig forbrugeren.

Det mangeårig slogan ”Fra Jord til Bord” er først for alvor ved at slå igennem nu.

Kritiske forbrugere stiller krav

Men vi er stadigvæk kun ved en begyndelse. Det kræver et stort mod at gøre noget, der er anderledes. Det ved vi, og det må ikke underkendes. Det gælder både hos primærproducenterne, men i høj grad også i konsulentbranchen, i finanssektoren og til dels hos andelsselskaberne.

Traditioner og vanetænkning er svære at bryde. Og det bliver ikke mindre udfordrende af, at forbrugere i dag er yderst kvalitetsbevidste og kritiske over for produktionsformer, i kraft af deres holdninger som økologer, veganere, vegetarer og meget andet.

Det er store investeringer, der er på spil. Både for virksomhederne, men i lige så høj grad de mennesker, der er involveret. Derfor er det vigtigt, at det grundlag, vi arbejder ud fra, er mangfoldigt og belyst, så en fremtidig strategi kan tilpasses den individuelle landmand og vedkommendes produktion.

Det betyder, at vi i fremtiden vil se et langt mere differentieret landbrug end i dag, hvor samspil mellem primær landbrug og industri, primær landbrug og fødevarebranchen samt primær landbrug og forbruger får en langt større betydning end tidligere. Vi vil se nye typer væksthuse og teknologier, som ligger milevidt fra den gamle firelængede ejendom, som stadigvæk bestod, da jeg i 1990 begyndte min karriere som driftsøkonomikonsulent i DLBRs landbrugsrådgivningscentre.

Respekt for vores efterkommere

Det er også en spændende tid, hvor der er mulighed for at være med til at tegne vejen mod FNs klimamål i 2050 – og gerne hurtigere – vi må tage ansvar og holde os ambitiøse med respekt for vores efterkommere.

Jeg har meldt min virksomhed ind i Verdens Bedste Fødevarer. Min nysgerrighed blev vakt af filmen ”Ved du, hvor maden kommer fra?”, og da jeg havde kigget nærmere på foreningen, blev det klart, at medlemskabet giver god mening, fordi jeg arbejder med at udarbejde strategier og alt hvad dertil hører af handleplaner og eksekvering.

Her kan medlemmerne af Verdens Bedste Fødevarer via bloggen med alsidige indlæg, flotte og dragende videoer, spændende artikler og debatter, være med til at bibringe procesarbejdet inspiration, idéer og nye tanker omkring fremtidens landbrug og rejsen derhen.

Vil du være med?

Trine Leerskov slutter sig til andre medlemmer som:

Kiselgården – økologisk grøntsagsavler 

Klimaforsker Jørgen E. Olesen

Svinebaronen Kim Kjær Knudsen

Forhenværende øko-formand Uffe Bie

Rikke Pape Thomsen, selvstændig projektleder og kommunikatør

Journalist Lotte Malene Ruby

Biogasselskabet Nature Energy

Landmand og driftsleder Jesper Fredslund Davidsen

Og en hel masse andre!

Medlemskaber for 1 år
Studerende og pensionister 150 kr
Private 300 kr
Virksomheder 5000 kr.
Iværksættervirksomheder (under fem år) 500 kr.
Unge under 18 år – Gratis

Meld dig til her: Tilmelding

Tilmeld nyhedsbrev!

Se film om foreningen her: 

(Visited 60 times, 1 visits today)

Del artikel