”Livsstilslandmænd” er blevet kernekunder for Erik Dalsro Jørgensen, for der bliver stadig længere mellem fuldtidslandmændene i Land & Fritid, nyt medlem i VBF.
Af Felix Stark for VBF Medier – artikel og billeder må frit downloades, redigeres og udgives i sammenhæng og i overensstemmelse med god journalistisk praksis
Jeg mødte første gang Erik Dalsro Jørgensen til åbningsfrokost på Roskilde Dyrskue. Med ild i øjnene og et fast håndtryk tiltrak han min opmærksomhed og fortalte, at han var kædedirektør for Land & Fritid. Det er – i al korthed – en landsdækkende butikskæde ejet at DLG. Og med et sortiment, der hører til livet på landet.
”Jeg har læst dine klummer i LandbrugØst. Jeg tror, vi har noget at tale om,” sagde han.
Og ja, det havde vi. Erik Dalsro Jørgensen er nemlig en mand med meget på hjerte, og som privatperson har han en stor kæphest, som er født af dækningsbidraget på hans egne jorder.
– Jeg driver et landbrug på 100 hektar med alt det, som alle de andre også har. Korn og raps mest. Men så har jeg 1 hektar med kartofler, og vejsalget fra den er faktisk min bedste indtægtskilde. Det er en af grundene til, at jeg synes, der burde være meget mere fokus på den slags direkte salg fra landmand til forbrugere, siger Erik Dalsro Jørgensen.
Læs også: God smag går i arv på Fru Møllers Mølleri
Kunder har skiftet karakter
Det er et emne, som optager ham. Både som privatperson med dybe rødder i landbokulturen men også som øverste direktør for Land & Fritid, hvor kundesegmentet længe har været godt i gang med at skifte karakter.

– Da jeg som knægt kom i DLGs butikker var stort set alle kunder beskæftiget på fuld tid med landbrug. Enten som landmænd eller som ansatte måske med eget husmandssted. I dag er de fleste af kunderne det, jeg kalder ” Livsstilslandmænd”. Det er folk, som bor på landet, men som tjener deres penge på noget andet end landbrug, siger Erik Dalsro Jørgensen.
Skiftet kan aflæses direkte på Land & Fritids hjemmeside, hvor varekategorien ”Dyr og landbrug” nu kun udgør ét punkt i topbjælken. De andre kategorier er ting som ”jagtudstyr”, ”kæledyr”, ”hus og have” og biobrændsel.
– For nogle år siden udgav landbrugets videnscenter SEGES magasinet Værdi, som kiggede nærmere på deltidslandmænds økonomiske betydning. Dengang var der 30.000 deltidslandbrug i Danmark, som gav et meget væsentligt bidrag til dansk økonomi ikke mindst i yderområderne. Men en vigtig pointe var, at ingen af de ni vidt forskellige deltidslandmænd, som der blev gennemført interviews med, havde indtjening som deres vigtigste motivation for at drive landbrug. Det var derimod netop ”det gode liv på landet”, siger Erik Dalsro Jørgensen.
Læs også: Bertelsen i ny bog: landmænds perspektiv på natur er vidt forskelligt
Landliv bør ikke give underskud
SEGES-udgivelsen kom i 2014. Siden dengang er strukturudviklingen på landet fortsat mod stadig færre og større heltidslandbrug. Så segmentet af landbrugere, der er i erhvervet for at tjene til dagen og vejen, er blevet væsentligt mindre.
– Derfor indretter vi i Land & Fritid også vores sortiment efter andre behov, som vi selvfølgelig skal være klar til. Men det ligger os samtidig meget på sinde at bidrage til, at det at leve og udfolde livet på landet også er attraktivt økonomisk. Det bør ikke være en underskudsforretning at lægge kræfter i at lave fødevarer eller naturpleje i landzoner. Heller ikke selv om det er et aktivt tilvalg, hvor man elsker højt til himlen, ro, nærvær, familie og glæden ved at se afgrøder, natur og dyr udvikle sig med god pleje, siger Erik Dalsro Jørgensen.
Overvejer muligheder for hjælp til landboere
Af samme årsag har direktøren lagt hjernen i blød for at finde på tiltag, som Land & Fritid kan bidrage med, der også kan hjælpe med at skabe mere rentabilitet og dermed liv på landet.

– Vi har ikke lagt os fast på noget bestemt endnu. Men det kunne være herligt, hvis vi kunne hjælpe med at gøre det nemmere for nogle af de mindre bedrifter at komme i direkte kontakt med forbrugerne. Det kunne fx være gennem arrangementer af forskellige slags for og med vores medlemmer, siger Erik Dalsro Jørgensen.
Det er også blandt grundene til, at Land & Fritid er blevet medlem i Verdens Bedste Fødevarer.
– Jeg har mange års erfaring med mange forskellige kasketter. Derfor kender jeg alt til, at der er særinteresser i alle dele af erhvervet, som selvfølgelig bliver vigtige for os alle hver især. Men på tværs af det hele har vi en interesse i at tale fødevareerhvervet op. Det er Verdens Bedste Fødevarer en rigtig god mulighed for, siger Erik Dalsro Jørgensen.
Skal vi fortælle din historie om landbrugsprodukter?
Artiklen her er lavet som del af medlemspakken for Land & Fritid. Men Verdens Bedste Fødevarer tilbyder hjælp til at få fortalt de mange gode historier om, hvordan danske fødevareproducenter gør ting bedre for: Miljø, klima, natur, dyrevelfærd og arbejdsmiljø.
Læs mere om medlemstilbuddet her: “Skal vi hjælpe med at fortælle din gode fødevarehistorie?”
Bliv medlem
I Verdens Bedste Fødevarer tror vi på, at danskerne vil støtte massivt op om danske landbrugsprodukter. Ligesom vi støtter op om et bæredygtigt og velfungerende fødevareerhverv. Derfor håber vi, du også vil blive medlem i Verdens Bedste Fødevarer