God smag går i arv på Fru Møllers Mølleri

Fru Møllers Mølleri er smagen af det bedste, dansk familielandbrug har at byde på. Det begyndte med en kop kaffe til nysgerrige byboere, hvor Bodil Møller fortalte, hvordan fødevarer bliver til. Fru Møllers Mølleri er nyt medlem af Verdens Bedste Fødevarer.

Af Finn Bald, (artiklen er en del af medlemspakken for Fru Møllers Mølleri)

Tilmeld gratis nyhedsbrev!

Man kan dyrke meget på landet, og hos Fru Møllers Mølleri på Bjergagerhougård ved Odder dyrker man også den gode smag.

Det har Bodil og Kim Møller gjort siden 2007, og i dag er der foruden landbrug med korn, køer og grise en hel verden af smagsoplevelser på gårdspladsen: Ismejeri, slagteri og gårdbutik. Hertil kommer en nu bortforpagtet restaurant, onlinesalg af produkter samt seneste skud på stammen; udlejning af boder til kunsthåndværkere. Der skal ske noget.

– Vi prøver hele tiden at finde på noget nyt. For to år siden solgte vi knap halvdelen af virksomheden til min datter og svigersøn, og med nye kræfter kommer nye ideer. Fx havde vi dengang et gammelt værksted tilovers, og vores svigersøn, der er ingeniør, indrettede så nogle “båse”, hvor man i dag kan leje boder. Her laves der kunsthåndværk, og de er stort set udlejet hele året. Jo mere, folk kan køre efter, jo bedre for det giver synergi hele vejen rundt på gårdspladsen, fortæller medindehaver Bodil Møller. 

Vigtig snak om landbrug

Både Bodil og Kim Møller er uddannede landmænd fra 1987, men Bodil Møller havde fra starten lyst til at lave andet end køre traktor og passe grise. Og da hun syntes, at landmændene fik en dårlig omtale i medierne, begyndte hun at invitere folk ud på gården for bl.a. at fortælle dem om, hvordan man forarbejdede råvarerne. 

– Jeg synes, det er vigtigt, at der er nogen, som inviterer folk indenfor på deres gårde og får en snak om, hvorfor man gør tingene, som man gør. Man får talt – og måske også grinet lidt sammen, siger hun. 

Bodil Møller fortæller, at hun selv står på skuldrene af en lang række bønder i egen slægt. Denne arv og det konventionelle landbrug, som hun og hendes mand driver i dag, vil hun gerne forsvare. Og på den måde bliver det til 100 rundvisninger om året.

Medindehaver Bodil Møller fra Fru Møllers Mølleri kan sit håndværk og bagværk.

Hobbyen er håndværket

Bodil Møller er i høj grad selv involveret i produktionen af fødevarerne. Fx til gårdbutikkens salg af friskbagt brød, hvor hun selv slår brød op.

– Det er megasjovt og lidt af en mormorforretning. Jeg laver jo det, jeg er vokset op med. Det er da fantastisk at stå og sylte og bage brød, som jeg gerne vil have det lavet og med den smag, jeg gerne vil have frem. Det er en kæmpe hobby. Jeg kan jo fx sige, at jeg går til syltning mandag og tirsdag. Nogle har sagt til mig, at jeg arbejder mig ihjel – men da hellere det end kede sig ihjel, siger hun med et højt grin.

Fra bindingsværkshus til butik

Det hele begyndte i sin tid med, at ægteparret Møller stod med en trelænget gård med et gammelt bindingsværkshus, som “var ved at falde ned om ørerne på dem”.

– Min mand syntes, det skulle rives ned, men jeg blev jo født på gården, så jeg havde følelser for stedet og tænkte: Åh nej da. Og så var det, vi tænkte, at vi kunne invitere folk ud på gården. Og da jeg jo elsker at bage, så bagte jeg brød og lavede smagsprøver, og så viste det sig jo hurtigt, at folk ville købe brødet. Og så kunne jeg jo også ligeså godt sælge mine syltede rødbeder og syltetøj og spegepølser. På den måde startede vores gårdbutik, som vi jo stadig har. Folk begyndte så også at spørge, om de ikke kunne få en kop kaffe, når de jo var kørt helt herud, og så satte vi nogle borde op i gården, og derfra er det vokset stille og roligt, fortæller Bodil Møller.

En bred variation af fødevarer

Den lille kop kaffe til kaffetørstige besøgende fra nær og fjern blev til en cafe, som igen blev til en restaurant, som i dag er lejet ud. Og syv år efter åbningen af gårdbutikken blev slagtervarerne flyttet over på den anden side af gårdspladsen, og der blev åbnet et slagteri. Dog foregår selve slagtningen af dyrene på et nærtliggende slagteri. Men Fru Møllers slagtermester forarbejder selv gårdens grise og kreaturer samt lam fra en anden gård. Og man gør en dyd ud af at bruge hele dyret i forarbejdningen af fødevarerne.

Hos Fru Møllers Mølleri er tanken, at når folk kommer ud til gården, så skal de have en god oplevelse og tilbydes en bred variation af fødevarer; Fx en is fra ismejeriet, en gårdhotter (hotdog) eller et stykke surdejstoast. Og uanset om restauranten har lukket, så skal der være lidt vådt og tørt til de besøgende. Som Bodil Møller understreger:

– Du kan altid få en kop kaffe og et stykke kage.

Kort rejse til god smag

For Bodil Møller handler det mest af alt om den gode smag.

– Vi kan godt lide, at tingene smager af det, de har været før; At en hindbærkage smager af hindbær, og at vores brød har været korn, før det blev til brød, siger hun.

Og så er det ikke afgørende, om tingene er økologiske eller konventionelt dyrket.

– Folk tror, at en gårdbutik per definition er økologisk. Det er vi fx ikke, og vi får også spørgsmål fra kunder om, hvorfor vi ikke er det. Men verden er altså ikke sort eller hvid. Vi tænker fx meget på vores CO2-aftryk. Der ligger en frugtplantage en km fra gården, og selvfølgelig bruger vi da deres bær i produktionen. Og kornet fra vores egne marker kører vi direkte ind i vores mølleri, så aftrykket kan blive så lille som muligt, siger hun og tilføjer:

– Jeg har læst, at en gennemsnitlig fødevare rejser 1.600 km., og det er jo for vildt. Vi prøver at bruge så meget som muligt af det, vi er i. I Norge har man sådan en fin måde at sige dette på: Kort rejst mad.

Personalet ved, hvad der er i

Fru Møllers Mølleri er med 14 årsværk og et antal unge sæsonarbejdere ikke i kategorien af store virksomheder, som laver ESG-rapporter. Men Bodil Møller lægger vægt på, at kunderne med egne øjne kan se og og læse om, at de ting, man laver på gården vitterligt er så “kort rejst som muligt” – at fødevarerne er forarbejdet ordentligt, og at kreaturer samt grise har det godt og fx er ude så meget som muligt før slagtning.

– Og så har vi verdens bedste personale, som også er dygtige til at fortælle vores historie og til at fortælle om, hvad der er i pølserne og i kagerne. Vi arbejder jo lidt som en gammeldags købmand, hvor man let kan blive et kendt ansigt, når man kommer ind. Og alle mødes med et “hej” i stedet for et “næste”, siger hun.

Strøtanke til landbruget og et hjertesuk

Bodil Møller mener, at dansk landbrug set under et, gør det rigtig godt. Men der er et “men”:

– Vi skal nok blive bedre til at tænke over, hvad det sker med vores råvarer, efter de har forladt vores ejendomme og inden de når forbrugeren. Et hvidt brød i en pose fra supermarkedet, som ingenting vejer og koster 15 kr., er det mad? Men vi danskere er ikke så gode til at bruge penge på ordentlig mad, siger hun.

Og selvom man driver en lille virksomhed langt ude på landet, hvor man kender og stoler på hinanden, så rammes man også her en gang imellem af unødvendigt offentligt bureaukrati.

– Vi har fx for nylig måttet investere 50.000 i nye, digitale kasseapparater, fordi der åbenbart er nogle rundt om i landet i forskellige brancher, der ikke kan finde ud af at putte penge i et kasseapparat. Jeg har haft et almindeligt kasseapparat og har talt penge op hver eneste aften, og der er da ingen af mine medarbejdere, der putter penge i lommerne, for det kan vi da ikke betale regninger med! Den slags bureaukrati er da vanvittigt, siger Bodil Møller.

Men udover et lille hjertesuk om bureaukrati er der stadig fuld fart på hos Fru Møllers Mølleri, hvor man ifølge Bodil Møller hele tiden bestræber sig på at blive bedre og ikke at gå ned på kvaliteten/

Grisene på Bjergagerhougård tager sig en lur i halmen.

Skal vi fortælle din gode historie?

Verdens Bedste Fødevarer tilbyder hjælp til at få fortalt de mange gode historier om, hvordan danske fødevareproducenter gør ting bedre for: Miljø, klima, natur, dyrevelfærd og arbejdsmiljø.

Læs mere om medlemstilbuddet her: “Skal vi hjælpe med at fortælle din gode fødevarehistorie?

Bliv medlem

I Verdens Bedste Fødevarer tror vi på, at danskerne vil støtte massivt op om danske kvalitetsfødevarer. Ligesom vi støtter op om et bæredygtigt og velfungerende fødevareerhverv. Derfor håber vi, du også vil blive medlem i Verdens Bedste Fødevarer

Medlemskaber for 1 år
Studerende og pensionister 150 kr
Private 300 kr
Mindre virksomheder 1000 kr.
Virksomheder 5000 kr.
Iværksættervirksomheder (under fem år) 500 kr.
Unge under 18 år – Gratis

Meld dig til her: Tilmelding

(Visited 238 times, 1 visits today)

Del artikel