eksporterer vi hudsyr-MRSA til andre lande?

Antikød kampagne finansieret af en investor i plantebaseret kød

Felix Bekkersgaard Stark, Verdens Bedste Fødevarer
Felix Bekkersgaard Stark er journalist og talsmand for Verdens Bedste fødevarer.

Journalist Kjeld Hansen har begået et tvivlsomt stykke journalistik til The Guardian – finansieret af mindst en investor i plantebaseret kød.

Af Felix Stark, stifter og talsmand i Verdens Bedste Fødevarer

Tilmeld nyhedsbrev!

Artikler fra den britiske avis The Guardian finder som citathistorier ofte vej til danske avisers spalter. Mediets troværdighed er i manges øjne høj.

Men der kan være god grund til at forholde sig skeptisk. Det er netop blevet eksemplificeret gennem en artikel forfattet af den danske journalist Kjeld Hansen, der i årevis har bedrevet propaganda mod dansk landbrug gennem journalistik, foredrag og bøger.

Artiklen har overskriften ”Danish bacon: what happens when you push pigs to the limit?” og er i The Guardian bragt under temaet ”Animals Farmed”, der finansieres af ”Open Philantrophy Project”.

Det vender jeg tilbage til.

Journalistikken dumper

Først er det nemlig relevant at gennemgå det stykke ”journalistik”, Kjeld Hansen har fået lov at bringe i The Guardian.

Jeg skriver ”fået lov at bringe”, fordi skribenter på The Guardian ikke får penge for deres arbejde, som det fremgår af mediets redaktionelle retningslinjer.  Undtaget er ”bona fide” freelance journalister – altså journalister med ”gode hensigter”. Om avisen har vurderet Kjeld Hansen som en sådan vides ikke.

Kjeld Hansen starter sin artikel ud med at navngive en dansk griseproducent, der i hans udlægning er Danmarks førende. Producenten nævnes ikke senere i artiklen, og der er ikke nogen citater fra ham. Dette er problematisk i forhold til de førnævnte redaktionelle retningslinjer, der tydeligt angiver:

“Fairness “The voice of opponents no less than of friends has a right to be heard . . . It is well be to be frank; it is even better to be fair” (CP Scott, 1921). The more serious the criticism or allegations we are reporting the greater the obligation to allow the subject the opportunity to respond.”

Dette kritikpunkt finder genanvendelse også senere i artiklen, hvor tidligere minister Esben Lunde Larsen (V) og organisationen Landbrug & Fødevarer (unavngivet kilde i et tilfælde, hvilket også er uheldigt i forhold til avisen retningslinjer) er citeret gennem referencer til citater, der er givet i andre sammenhænge og ikke til journalisten selv.

Den eneste kilde, der tilsyneladende er interviewet til artiklen er Britta Riis, direktør i Dyrenes Beskyttelse.

Det er muligt, at Kjeld Hansen har søgt at få replik fra de øvrige brugte kilder, men det er i givet fald ikke deklareret med en oplysning om, at dette er forsøgt.

Til almindelig oplysning kan jeg sige, at jeg ikke har forsøgt at indhente kommentarer fra Kjeld Hansen eller andre af de i dette indlæg kritiserede parter. Skulle de læse dette, kan jeg sige, at jeg gerne modtager en skriftlig replik. Mvh Felix Stark.

Hvad siger danskerne?

Kjeld Hansens uheldige kildehåndtering suppleres af uheldig udlægning af, hvad danskerne siger. I Kjeld Hansens udlægning ”siger danskerne at de fleste lande har landmænd, men at Danmark er det eneste land, hvor landmænd har et helt land.”

Der er utvivlsomt danskere, der kunne finde på at sige sådan. Kjeld Hansen er en af dem (blandt andet i en nylig kronik bragt i Politiken). Hvem de andre er, og hvor stor en del af befolkningen, de udgør, er til gengæld meget tvivlsomt.

Dermed stikker artiklen også temmelig voldsomt af i forhold til The Guardians overordnede sammenfatning af de redaktionelle retningslinjer, der siger:

“A newspaper’s primary office is the gathering of news. At the peril of its soul it must see that the supply is not tainted.”

Læs også: En hyldest til Kjeld Hansen

Finansieret af en investor i plantebaseret kød

Dermed når vi tilbage til avisens troværdighed. Som nævnt i indledningen er Kjeld Hansens ”artikel” bragt under temaet ”Animals Farmed”, der finansieres af ”Open Philantrophy Project”.

Denne tilsyneladende filantropiske organisation donerede i 2017 888.600 dollar (ca. seks millioner kroner) til theguardian.org “to support journalism on factory farming and farm animal cruelty.”

Jeg skriver ”tilsyneladende”, fordi det i mine øjne rejser tvivl om det filantropiske, når det viser sig, at mindst en af donorerne (Dustin Moskovitz, medstifter af Facebook) er investor i virksomheden ”Impossible Foods”, der udvikler og sælger plantebaseret kød (jeg har ikke researchet på de andre, men en kilde fortæller mig, at flere af donorerne er mangeårige idealistiske plantespisere).

Nu skal det ikke misforstås derhen, at man ikke kan være investor i plantebaseret kød og samtidig være filantrop. Det skal heller misforstås derhen, at der er noget galt med at udvikle plantebaseret kød.

Men man kan med nogen ret stille sig kritisk overfor motiverne bag donationen fra ”Open Philantrophy Project” til kritisk journalistik rettet mod produktionsdyr, når der er betydelige økonomiske interesser forbundet med mindst en af stifterne.

Det kunne med nogen ret sammenlignes med, hvis personer med økonomiske interesser i økologi gav sig til at finansiere kritik af fx. genmodificerede fødevarer eller fødevarer produceret med brug af syntetiske pesticider.

Jeg anerkender, at man kan have gode argumenter for et skifte til plantebaseret kost. Men derfra og til at finansiere et anerkendt medie for at bedrive kritisk journalistik om kødproduktion er der et stykke vej. Og var jeg redaktør eller ejer af The Guardian ville jeg også være varsom med at stille mine spalter til rådighed for betalt “journalistik” af den slags, som Kjeld Hansen bedriver.

Læs også: Pas nu på Concito – ”kunstigt” kød kan være mere belastende end det naturlige

Økonomiske interesser i “Verdens Bedste Fødevarer”?

Nu kunne der måske sidde en enkelt eller to derude og tænke, at enten jeg eller foreningen “Verdens Bedste Fødevarer” har økonomiske interesser i at bringe denne artikel.

Har vi det? Nogle af vores medlemmer har i hvert fald interesser i fortsat at kunne producere kød. Det gælder blandt andre griseproducenterne Michael Nielsen (han har siden artiklen via link blev skrevet afviklet sin økologiske produktion) og Kim Kjær Knudsen. Ingen af foreningens medlemmer er blevet konsulteret eller har ytret ønske om, at jeg skrev denne artikel.

Artiklen står dermed alene for min regning. Ingen har betalt mig for eller bedt mig om at skrive den.

Men det ændrer ikke på, at jeg gerne vil invitere så mange som muligt til at blive medlem i foreningen Verdens Bedste Fødevarer. Se i videoen herunder, hvad vi arbejder for eller læs mere om, hvad det er, vi laver.

Tilmeld nyhedsbrev!

Medlemskaber for 1 år
Studerende og pensionister 150 kr
Private 300 kr
Virksomheder 5000 kr.
Iværksættervirksomheder (under fem år) 500 kr.
Unge under 18 år – Gratis

Meld dig til her: Tilmelding

 

(Visited 113 times, 1 visits today)

Del artikel