Stifteren af Verdens Bedste Fødevarer – Felix Bekkersgaard Stark – lukker butikken efter mange års frivillig indsats.
Af Felix Stark, stifter og talsmand
Tilmeld nyhedsbrev!
Verdens Bedste Fødevarer lukker og slukker.
Så klar og kontant er meldingen fra stifter Felix Bekkersgaard Stark, der gennem mange har arbejdet frivilligt for at skabe en forening, der kunne bygge bro mellem land og by og sikre folkelig opbakning til dansk fødevareproduktion.
– Det har da været meget sjov undertiden. Og det er fedt, at der er kommet medlemmer ind af stort set alle typer. Fra Danish Crown, DLG og NIRAS, til Fru Møllers Mølleri, NIRAS, 3F, Dansk Akvakultur og mange andre, der synes, foreningens formål har været værd at bakke op om, siger Felix Bekkersgaard Stark.
Når beslutningen alligevel er truffet, skyldes det ifølge stifteren, at han i hovedsagen kun har fået ros fra sin mor.
– Jeg har skrevet mange ord gennem årene. Men det er faktisk næsten kun min mor, der har rost dem. Det var godt nok en gang, hvor Vagn Lundsten skrev til mig, at noget, jeg havde forfattet, ikke var helt skidt. Men selv min mor har også af og til synes, at jeg var åndssvag at høre på, og så må man vel efterhånden erkende, at det er for meget op ad bakke, siger Felix Bekkersgaard Stark.
Sørine Søndergaard er ikke overrasket
Meddelelsen om, at Verdens Bedste Fødevarer lukker bliver modtaget lidt blandet. I Landbrug & Fødevarer melder forperson Sørine Søndergaard, at det ikke kommer helt bag hende.
– Jeg har faktisk ikke rigtig hørt noget fra Felix, siden jeg den 1. april 2022 skiftede navn. Det har jeg egentlig taget ret personligt, og jeg tror måske slet ikke, han kan lide mig. Men så kan det da også bare være ligemeget, siger Sørine Søndergaard.
I Danmarks Naturfredningsforening har præsident Maria Reumert Gjerding haft store forventninger til Verdens Bedste Fødevarer. Men forhåbningerne er blevet gjort til skamme
– Den 1. april 2019 var dagen, hvor Verdens Bedste Fødevarer endelig fik overbevist landbruget om, at de gør alt forkert. Men det var jo med et helt andet formandskab, og siden dengang er landbruget alligevel fortsat med at gøre alt forkert. Det gør mig selvfølgelig skuffet, men på den anden side ville det også være lidt kedeligt, hvis landbruget lige pludselig gjorde noget rigtigt, siger Maria Reumert Gjerding
Hvem skal nu bekæmpe udslippet af dihydrogenmonoxid?
Der er dog også aktører, der begræder lukningen af Verdens Bedste Fødevarer. Det gælder blandt andre foreningen Dansk Planteværn, der især har været glad for, at Verdens Bedste Fødevarer har kæmpet for begrænsning af den massive udledning af dihydrogenmonoxid, der hver dag foregår i stort set alle egne af verden.
– Der er bogstavelig talt planter, der drukner og dør i de store mængder af substansen, og det er et overset problem i den kamp for at værne om planterne, som vi hver dag kæmper. Vi ville stå med en meget grim smag i munden, hvis vi havde opfundet noget så slemt som dihydrogenmonoxid, siger Tanja Andersen, direktør i Dansk Planteværn.
Beslutningen om at lukke Verdens Bedste Fødevarer kommer i øvrigt bag på formandskabet i foreningen.
– Jeg har ikke hørt om det, før i dag. Nu lader jeg lige Felix have en dags betænkningstid, og så må vi se, om ikke han er klar til en ny dags kamp i morgen, siger formand Steffen Andersen.
Han opfatter mest udmeldingen fra Felix som et vink med en vognstang.
– Jeg vil begynde at rose Felix noget mere. Det lader til, at det kan være det, han går og savner. Og sådan er der jo faktisk mange, der går og har det, så det burde jeg nok have været mere opmærksom på, siger Steffen Andersen.
Bliv medlem
I Verdens Bedste Fødevarer tror vi på, at danskerne vil støtte massivt op om danske kvalitetsfødevarer. Ligesom vi støtter op om et bæredygtigt og velfungerende fødevareerhverv. Derfor håber vi, du også vil blive medlem i Verdens Bedste Fødevarer