den kemiske substans dihydrogenmonoxid

Danske marker drukner i den kemiske substans dihydrogenmonoxid

Felix Bekkersgaard Stark, Verdens Bedste Fødevarer
Felix Bekkersgaard Stark er journalist og talsmand for Verdens Bedste fødevarer. Også på hans marker og køkkenhave findes dihydrogenmonoxid i store mængder!

Den kemiske substans dihydrogenmonoxid (DHMO) findes i stærkt problematiske mængder på danske marker. Det ender i fødevarer, i grundvandet og i danske vandhaner.

Af Felix Stark, stifter og talsmand i Verdens Bedste Fødevarer

Tilmeld gratis nyhedsbrev!

Danske landmænd har vidst det længe. Danske marker drukner hvert år i den kemiske substans dihydrogenmonoxid. Ofte giver alt for store mængder af stoffet så store problemer for landmændene, at de ganske enkelt må opgive arbejdet i marken og vente på, at stoffet enten siver ned gennem jordlagene, skylles væk i vandløb eller fordamper. Fordampningen giver ekstra problemer, fordi stoffet på den måde kan ende i alle afkroge af verden.

– Jeg kan huske et år, hvor vi først kunne høste i oktober, fordi der var så store mængder af stoffet. Ofte må vi aflevere korn med så store mængder af det, at vi bliver straffet i afregningen, og foderstofforretningerne bruger store ressourcer på at få det ud af råvarerne, siger en landmand, der ønsker at være anonym.

Han påpeger, at landmænd mange gange har påpeget problemet overfor politikere.

– Især de år, hvor substansen findes i overvældende mængder, giver det anledning til stor medieomtale, uden at der af den grund er gjort tiltag til at forhindre nedfaldet.

– Det er beskæmmende at se politikere, der normalt nærmest falder over hinanden for at love bod og bedring, når der bliver fundet kemiske substanser i endda meget små mængder. Det er som om, politikerne vender det blinde øje til problemerne med dihydrogenmonoxid, siger landmanden.

Læs også: Landbrugets førstemand i kovending: ”Vi gør det helt forkert”

Der BLIVER gjort meget

Det er dog en sandhed med modifikationer. Faktisk bliver der hvert år spenderet endda meget store summer i at modvirke de skadelige effekter af dihydrogenmonoxid. Men skal man tage landmandens klager lidt seriøst, er det dog værd at bemærke, at de fleste penge bliver brugt til at modvirke effekterne i byerne.

Særligt københavnerne nyder godt af bevillinger på området. Fx vil hovedstadens forsyningsselskab HOFOR frem mod 2030 investere 20 milliarder kr. i anlæg, der skal sætte begrænsninger på problemerne med dihydrogenmonoxid.

Til gengæld giver dihydrogenmonoxid store diskussioner andre steder i landet. Fx ligger der et stort kunstigt anlæg til opbevarelse af dihydrogenmonoxid ved Viborg. Her har blandt andet Danmarks Naturfredningsforening arbejdet for at få oprenset anlægget, der blandt andet har givet store problemer for laks i området.

Nye anlæg til opbevaring af substansen

den kemiske substans dihydrogenmonoxid
Dihydrogenmonoxid udgør store dele af indholdet i danske søer. Foto: Erik Lyngsøe fra Pixabay

Der findes dog også store grupper af mennesker, der mener, at problemerne med dihydrogenmonoxid er blæst ud af proportioner. Nogle steder er der endda folk, der samler stoffet i nye lagre i den tro, at det gavner naturen.

– Vi har levet med dihydrogenmonoxid siden tidernes begyndelse. Det er helt i skoven at tro, vi kan slippe for substansen, og det er vigtigt at huske, at stoffet faktisk er livsvigtigt. Fandtes det ikke, var der ikke noget liv på jorden. Så det gælder om at finde det positive i det. Også når det er besværligt, siger en filosofisk psykolog, der tit er i medierne med sin holdning.

I Verdens Bedste Fødevarer deler stifter og talsmand Felix Bekkersgaard Stark psykologens holdning.

– Det er velkendt, at vi er talerør for kemiens interesser. Det er vi også i denne sammenhæng. Vi bør omfavne de positive effekter af dihydrogenmonoxid. Jeg mener afgjort, det gør mere gavn end skade, siger Felix Bekkersgaard Stark.

Fakta om dihydrogenmonoxid eller DHMO:

Kemisk formel: H2O

Smeltepunkt: 0 ° C, 32 ° F

Kogepunkt: 100 ° C, 212 ° F

Massefylde: 1000 kg / m 3 , flydende eller 917 kg / m 3 , fast. Is flyder på vand.

Tilfælde hvor dihydrogenmonoxid kan dræbe:

Hvis du forsøger at indånde dihydrogenmonoxid, kan du dø af det. Samme kedelige udfald kan du få, hvis du drikker for meget af det og ender med hyponatræmi.

Kilde: https://www.greelane.com/da/videnskab-tech-math/videnskab/dangers-of-dihydrogen-monoxide-609424

Skal vi fortælle din gode historie?

Verdens Bedste Fødevarer tilbyder hjælp til at få fortalt de mange gode historier om danske fødevareproducenters anstrengelser for at gøre ting bedre for: Miljø, klima, natur, dyrevelfærd og arbejdsmiljø.

Læs mere om tilbuddet her: “Skal vi hjælpe med at fortælle din gode fødevarehistorie?

Bliv medlem

I Verdens Bedste Fødevarer tror vi på, at danskerne vil støtte massivt op om danske kvalitetsfødevarer. Ligesom vi støtter op om et bæredygtigt og velfungerende fødevareerhverv. Derfor håber vi, du også vil blive medlem i Verdens Bedste Fødevarer

Medlemskaber for 1 år
Studerende og pensionister 150 kr
Private 300 kr
Mindre virksomheder 1000 kr.
Større virksomheder 5000 kr.
Iværksættervirksomheder (under fem år) 500 kr.
Unge under 18 år – Gratis

Meld dig til her: Tilmelding

(Visited 461 times, 1 visits today)

Del artikel